Când este Paștele în 2024?

08.01.2024
Când este Paștele în 2024?

În fiecare an, toată lumea așteaptă cu nerăbdare două sărbători mari, Crăciunul și Paștele. Dacă Crăciunul știm că este în fiecare an în aceeași zi, respectiv 25 decembrie, ziua de Paște se schimbă periodic. Haideți să aflăm când va cădea Paștele în anul 2024.

Data exactă a sărbătorii în 2024: 5 mai

Paștele

Cu toți așteptăm nerăbdători cele două mari sărbători ale anului, respectiv Crăciunul și Paștele. Semnificația din spatele Crăciunului este despre nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. În același timp, sărbătoarea de Paște marchează Învierea miraculoasă a Mântuitorului. Această sărbătoare este plină de tradiții, oferind fiecărui credincios ocazia să se gândească la înviere și însemnătatea religioasă.

În anul 2024, Paștele va fi sărbătorit la nivel global pe data de 5 mai. Fiecare dată de Paște este determinată de calendarul bisericesc, care ia în considerare ciclul lunar și solar. Ca în fiecare an, Paștele este celebrat în prima duminică după prima lună plină care vine după echinocțiul de primăvară. În același timp, credincioșii catolici vor sărbători Paștele pe data de 31 martie.

Diferențele între cele două calendare se datorează metodelor diferite de calcul. Biserica catolică folosește calendarul Gregorian introdus în anul 1582 de către Papa Grigore al XIII-lea. Pe de altă parte, biserica ortodoxă utilizează calendarul Iulian, fiind în vigoare în momentul separării dintre cele două în anul 1054.

În România, cei care sărbătoresc Paștele pe rit catolic se vor bucura de o vacanță dublă. Astfel că vor primi liber de la serviciu în timp ce colegii ortodocși vor avea liber, dar și când va fi Paștele catolic.

Cum arată calendarul de viitoarelor sărbători de Paște?

Deși în fiecare an oamenii se întreabă când va pica Paștele, autoritatea bisericească a pregătit un program pentru mai mulți ani. Astfel că, iată cum vor pica sărbătorile până în anul 2035:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot