Când este Paștele în 2024?

08.01.2024
Când este Paștele în 2024?

În fiecare an, toată lumea așteaptă cu nerăbdare două sărbători mari, Crăciunul și Paștele. Dacă Crăciunul știm că este în fiecare an în aceeași zi, respectiv 25 decembrie, ziua de Paște se schimbă periodic. Haideți să aflăm când va cădea Paștele în anul 2024.

Data exactă a sărbătorii în 2024: 5 mai

Paștele

Cu toți așteptăm nerăbdători cele două mari sărbători ale anului, respectiv Crăciunul și Paștele. Semnificația din spatele Crăciunului este despre nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. În același timp, sărbătoarea de Paște marchează Învierea miraculoasă a Mântuitorului. Această sărbătoare este plină de tradiții, oferind fiecărui credincios ocazia să se gândească la înviere și însemnătatea religioasă.

În anul 2024, Paștele va fi sărbătorit la nivel global pe data de 5 mai. Fiecare dată de Paște este determinată de calendarul bisericesc, care ia în considerare ciclul lunar și solar. Ca în fiecare an, Paștele este celebrat în prima duminică după prima lună plină care vine după echinocțiul de primăvară. În același timp, credincioșii catolici vor sărbători Paștele pe data de 31 martie.

Diferențele între cele două calendare se datorează metodelor diferite de calcul. Biserica catolică folosește calendarul Gregorian introdus în anul 1582 de către Papa Grigore al XIII-lea. Pe de altă parte, biserica ortodoxă utilizează calendarul Iulian, fiind în vigoare în momentul separării dintre cele două în anul 1054.

În România, cei care sărbătoresc Paștele pe rit catolic se vor bucura de o vacanță dublă. Astfel că vor primi liber de la serviciu în timp ce colegii ortodocși vor avea liber, dar și când va fi Paștele catolic.

Cum arată calendarul de viitoarelor sărbători de Paște?

Deși în fiecare an oamenii se întreabă când va pica Paștele, autoritatea bisericească a pregătit un program pentru mai mulți ani. Astfel că, iată cum vor pica sărbătorile până în anul 2035:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot