Când este Paștele în 2024?

08.01.2024
Când este Paștele în 2024?

În fiecare an, toată lumea așteaptă cu nerăbdare două sărbători mari, Crăciunul și Paștele. Dacă Crăciunul știm că este în fiecare an în aceeași zi, respectiv 25 decembrie, ziua de Paște se schimbă periodic. Haideți să aflăm când va cădea Paștele în anul 2024.

Data exactă a sărbătorii în 2024: 5 mai

Paștele

Cu toți așteptăm nerăbdători cele două mari sărbători ale anului, respectiv Crăciunul și Paștele. Semnificația din spatele Crăciunului este despre nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. În același timp, sărbătoarea de Paște marchează Învierea miraculoasă a Mântuitorului. Această sărbătoare este plină de tradiții, oferind fiecărui credincios ocazia să se gândească la înviere și însemnătatea religioasă.

În anul 2024, Paștele va fi sărbătorit la nivel global pe data de 5 mai. Fiecare dată de Paște este determinată de calendarul bisericesc, care ia în considerare ciclul lunar și solar. Ca în fiecare an, Paștele este celebrat în prima duminică după prima lună plină care vine după echinocțiul de primăvară. În același timp, credincioșii catolici vor sărbători Paștele pe data de 31 martie.

Diferențele între cele două calendare se datorează metodelor diferite de calcul. Biserica catolică folosește calendarul Gregorian introdus în anul 1582 de către Papa Grigore al XIII-lea. Pe de altă parte, biserica ortodoxă utilizează calendarul Iulian, fiind în vigoare în momentul separării dintre cele două în anul 1054.

În România, cei care sărbătoresc Paștele pe rit catolic se vor bucura de o vacanță dublă. Astfel că vor primi liber de la serviciu în timp ce colegii ortodocși vor avea liber, dar și când va fi Paștele catolic.

Cum arată calendarul de viitoarelor sărbători de Paște?

Deși în fiecare an oamenii se întreabă când va pica Paștele, autoritatea bisericească a pregătit un program pentru mai mulți ani. Astfel că, iată cum vor pica sărbătorile până în anul 2035:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot