Care este motivul pentru care oamenii mănâncă de Paște carne de miel?

29.04.2021
Care este motivul pentru care oamenii mănâncă de Paște carne de miel?

O masă tradițională de Paște nu este completă fără ouă vopsite, drob, cozonaci, pască, dar și preparate din carne de miel. De ani de zile aceste delicioase gustări le asociem cu Paștele. Cu toate acestea, de ce aceste alimente au un rol atât de important?

Un motiv important pentru care s-a dezvoltat un meniu tradițional de Paște provine din sărbătorirea Postului Mare și a necesității de a renunța la anumite alimente. Mielul, cel mai vechi fel de mâncare din carne asociat cu Paștele, provine din timpurile precreștine și a pus bazele viitoarelor noastre meniuri.

De ce se mănâncă miel de Paște? Adevăratul motiv pentru care oamenii mănâncă miel de Paște

Semnificația slujirii mielului ca o încuviințare a respectărilor religioase evreiești timpurii diferă în funcție de fiecare popor în parte. Evreii askenazi nu au mâncat miel la Paște și consideră că consumarea acestui tip de carne este echivalentă cu consumul unui sacrificiu pentru Dumnezeu.

Pe de altă parte, evreilor sefardici, care s-au stabilit mai la vest, li se permite să mănânce miel la Paște, întrucât ei văd ziua ca o reactualizare a evenimentelor din Paștele original. Dar, în timp ce acest grup poate mânca miel în timpul sărbătorii, nu poate pregăti, totuși, un miel întreg.

Cel mai probabil motiv pentru care noi mâncăm miel de Paște este simbolic. Revenind în istoria evreiască, în timpul Paștelui au avut loc sărbători pentru a marca eliberarea israeliților de sclavia din Egipt. Festivalul evreiesc de Paște este în mod tradițional un festival de primăvară și atunci este tăiat mielul de Paște.

Pentru creștini, mielul este mai degrabă o reprezentare a lui Iisus sacrificându-se și murind pe cruce, Iisus fiind „mielul lui Dumnezeu”. Creștinii mănâncă miel la Paște pentru a-și aminti acest sacrificiu.

Mielul jertfitor este menționat în Vechiul Testament, când Dumnezeu îi cere lui Avraam să-și sacrifice fiul. Fiul lui Avraam, văzând focul pregătit, a întrebat:

„Focul și lemnul sunt aici, dar unde este mielul pentru arderea de tot?”

Când Dumnezeu vede că Avraam este dispus să-și sacrifice fiul, Dumnezeu îi spune să se oprească și în schimb, a fost sacrificat un miel.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot