Care este motivul pentru care oamenii mănâncă de Paște carne de miel?

29.04.2021
Care este motivul pentru care oamenii mănâncă de Paște carne de miel?

O masă tradițională de Paște nu este completă fără ouă vopsite, drob, cozonaci, pască, dar și preparate din carne de miel. De ani de zile aceste delicioase gustări le asociem cu Paștele. Cu toate acestea, de ce aceste alimente au un rol atât de important?

Un motiv important pentru care s-a dezvoltat un meniu tradițional de Paște provine din sărbătorirea Postului Mare și a necesității de a renunța la anumite alimente. Mielul, cel mai vechi fel de mâncare din carne asociat cu Paștele, provine din timpurile precreștine și a pus bazele viitoarelor noastre meniuri.

De ce se mănâncă miel de Paște? Adevăratul motiv pentru care oamenii mănâncă miel de Paște

Semnificația slujirii mielului ca o încuviințare a respectărilor religioase evreiești timpurii diferă în funcție de fiecare popor în parte. Evreii askenazi nu au mâncat miel la Paște și consideră că consumarea acestui tip de carne este echivalentă cu consumul unui sacrificiu pentru Dumnezeu.

Pe de altă parte, evreilor sefardici, care s-au stabilit mai la vest, li se permite să mănânce miel la Paște, întrucât ei văd ziua ca o reactualizare a evenimentelor din Paștele original. Dar, în timp ce acest grup poate mânca miel în timpul sărbătorii, nu poate pregăti, totuși, un miel întreg.

Cel mai probabil motiv pentru care noi mâncăm miel de Paște este simbolic. Revenind în istoria evreiască, în timpul Paștelui au avut loc sărbători pentru a marca eliberarea israeliților de sclavia din Egipt. Festivalul evreiesc de Paște este în mod tradițional un festival de primăvară și atunci este tăiat mielul de Paște.

Pentru creștini, mielul este mai degrabă o reprezentare a lui Iisus sacrificându-se și murind pe cruce, Iisus fiind „mielul lui Dumnezeu”. Creștinii mănâncă miel la Paște pentru a-și aminti acest sacrificiu.

Mielul jertfitor este menționat în Vechiul Testament, când Dumnezeu îi cere lui Avraam să-și sacrifice fiul. Fiul lui Avraam, văzând focul pregătit, a întrebat:

„Focul și lemnul sunt aici, dar unde este mielul pentru arderea de tot?”

Când Dumnezeu vede că Avraam este dispus să-și sacrifice fiul, Dumnezeu îi spune să se oprească și în schimb, a fost sacrificat un miel.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
Lidl și Kaufland NU sunt concurenți! Supermarketurile au același patron
România a devenit o țară democratică după căderea comunismului, în anul 1989. Totodată, economia de piață s-a transformat într-una liberă și și-au făcut apariția tot felul de... citește tot
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă contra francezilor!
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă ...
Unele dintre cele mai de succes victorii românești pe câmpul de luptă au avut loc în timpul Primului Război Mondial. Unele dintre momentele remarcabile rămân bătălile de la Mărăști,... citește tot