Care este motivul pentru care oamenii mănâncă de Paște carne de miel?

29.04.2021
Care este motivul pentru care oamenii mănâncă de Paște carne de miel?

O masă tradițională de Paște nu este completă fără ouă vopsite, drob, cozonaci, pască, dar și preparate din carne de miel. De ani de zile aceste delicioase gustări le asociem cu Paștele. Cu toate acestea, de ce aceste alimente au un rol atât de important?

Un motiv important pentru care s-a dezvoltat un meniu tradițional de Paște provine din sărbătorirea Postului Mare și a necesității de a renunța la anumite alimente. Mielul, cel mai vechi fel de mâncare din carne asociat cu Paștele, provine din timpurile precreștine și a pus bazele viitoarelor noastre meniuri.

De ce se mănâncă miel de Paște? Adevăratul motiv pentru care oamenii mănâncă miel de Paște

Semnificația slujirii mielului ca o încuviințare a respectărilor religioase evreiești timpurii diferă în funcție de fiecare popor în parte. Evreii askenazi nu au mâncat miel la Paște și consideră că consumarea acestui tip de carne este echivalentă cu consumul unui sacrificiu pentru Dumnezeu.

Pe de altă parte, evreilor sefardici, care s-au stabilit mai la vest, li se permite să mănânce miel la Paște, întrucât ei văd ziua ca o reactualizare a evenimentelor din Paștele original. Dar, în timp ce acest grup poate mânca miel în timpul sărbătorii, nu poate pregăti, totuși, un miel întreg.

Cel mai probabil motiv pentru care noi mâncăm miel de Paște este simbolic. Revenind în istoria evreiască, în timpul Paștelui au avut loc sărbători pentru a marca eliberarea israeliților de sclavia din Egipt. Festivalul evreiesc de Paște este în mod tradițional un festival de primăvară și atunci este tăiat mielul de Paște.

Pentru creștini, mielul este mai degrabă o reprezentare a lui Iisus sacrificându-se și murind pe cruce, Iisus fiind „mielul lui Dumnezeu”. Creștinii mănâncă miel la Paște pentru a-și aminti acest sacrificiu.

Mielul jertfitor este menționat în Vechiul Testament, când Dumnezeu îi cere lui Avraam să-și sacrifice fiul. Fiul lui Avraam, văzând focul pregătit, a întrebat:

„Focul și lemnul sunt aici, dar unde este mielul pentru arderea de tot?”

Când Dumnezeu vede că Avraam este dispus să-și sacrifice fiul, Dumnezeu îi spune să se oprească și în schimb, a fost sacrificat un miel.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Care sunt beneficiile traiului la țară?
Care sunt beneficiile traiului la țară?
Viața la oraș este una zbuciumată. Traficul intens, zgomotul puternic și ritmul alert al evenimentelor de zi cu zi au făcut ca foarte multe persoane să se mute la țară. Dacă înainte de... citește tot
Este indicat sau nu ca roșiile să fie depozitate în frigider?
Este indicat sau nu ca roșiile să fie depozitate în frigider?
Roșiile sunt unele dintre cele mai consumate fructe din lume. Tomatele sunt utilizate la tot felul de salate și mâncăruri, gustul lor inconfundabil dând savoare preparatelor culinare.... citește tot
De ce anvelopele noi au perii mici de cauciuc pe ele?
De ce anvelopele noi au perii mici de cauciuc pe ele?
Toți cei care dețin o mașină au cumpărat, la un moment dat, anvelope noi și au putut observat că acestea au perii mici de cauciuc pe ele. Foarte multe persoane s-au întrebat ce se întâmplă... citește tot
adplus-dvertising