De ce italienii nu rup pastele, în două, atunci când le gătesc?

05.06.2023
De ce italienii nu rup pastele, în două, atunci când le gătesc?

Italia este renumită în toată lumea pentru gastronomie sa delicioasă. Pizza și pastele sunt considerate două preparate tradiționale italienești, având în spate o istorie bogată. Acestea din urmă pot fi gătite în tot felul de combinații cu alte alimente, însă un lucru rămâne neschimbat, italienii nu rup pastele înainte de a le fierbe. De ce oare?

Cu toate că pastele ar fi mai ușor de fiert atunci când sunt rupte în două, fiindcă nu ar mai ieși din oală, la italieni acest lucru este de neconceput. La propriu. Trebuie precizat că dacă pastele sunt rupte în două, compoziția chimică a acestora nu se modifică deloc. Așadar, gustul nu se schimbă. Totuși, de ce îi supără acest gest pe locuitorii din Peninsulă?

De ce nu rup italienii pastele în două?

Cu toate că pastele au fost inventate pentru prima dată în China, italienii nu vor admite ușor acest lucru. Ei susțin că pizza și pastele fac parte din cultura lor gastronomică și au fost gătite pe aceste meleaguri încă din cele mai vechi timpuri. Există tot felul de variante de a găti paste, unele dintre ele fiind preparate doar în anumite zone.

Cu toţii însă suntem familiarizaţi cu pastele bolognese sau carbonara, iar italienii au o regulă nescrisă atunci când vine vorba de gătirea lor. Pastele (spaghetti) nu se rup niciodată în două. Motivul: ele trebuie să se înfășoare în jurul furculiței. Orice bucătăreasă de origine italiană v-a spune că pastele trebuie gătite perfect astfel încât sosul să se lipească de ele și să nu picure atunci când sunt înfășurate în jurul furculiței.

În majoritatea culturilor asiatice, tăițeii sunt înghițiți imediat din bol și tăiați cu dinții. Acest lucru este de neconceput în gândirea italiană. Pastele trebuie să fie lungi pentru a se înfășura bine în jurul furculiței, altfel vor fi bucăți mici care vor cădea și nu va fi o imagine plăcută. În plus există riscul să vă murdăriți de sos, atunci când celebrele paste nu sunt rulate bine în jurul furculiței și cad în farfurie.

Bucătarii profesioniști recomandă ca atunci când dorim să mâncăm paste, dar nu din acestea lungi, să folosim penne, farfalle sau paste cu altă formă, scrie slate.com.

Foto: Depositphotos.com 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot