De ce italienii nu rup pastele, în două, atunci când le gătesc?

05.06.2023
De ce italienii nu rup pastele, în două, atunci când le gătesc?

Italia este renumită în toată lumea pentru gastronomie sa delicioasă. Pizza și pastele sunt considerate două preparate tradiționale italienești, având în spate o istorie bogată. Acestea din urmă pot fi gătite în tot felul de combinații cu alte alimente, însă un lucru rămâne neschimbat, italienii nu rup pastele înainte de a le fierbe. De ce oare?

Cu toate că pastele ar fi mai ușor de fiert atunci când sunt rupte în două, fiindcă nu ar mai ieși din oală, la italieni acest lucru este de neconceput. La propriu. Trebuie precizat că dacă pastele sunt rupte în două, compoziția chimică a acestora nu se modifică deloc. Așadar, gustul nu se schimbă. Totuși, de ce îi supără acest gest pe locuitorii din Peninsulă?

De ce nu rup italienii pastele în două?

Cu toate că pastele au fost inventate pentru prima dată în China, italienii nu vor admite ușor acest lucru. Ei susțin că pizza și pastele fac parte din cultura lor gastronomică și au fost gătite pe aceste meleaguri încă din cele mai vechi timpuri. Există tot felul de variante de a găti paste, unele dintre ele fiind preparate doar în anumite zone.

Cu toţii însă suntem familiarizaţi cu pastele bolognese sau carbonara, iar italienii au o regulă nescrisă atunci când vine vorba de gătirea lor. Pastele (spaghetti) nu se rup niciodată în două. Motivul: ele trebuie să se înfășoare în jurul furculiței. Orice bucătăreasă de origine italiană v-a spune că pastele trebuie gătite perfect astfel încât sosul să se lipească de ele și să nu picure atunci când sunt înfășurate în jurul furculiței.

În majoritatea culturilor asiatice, tăițeii sunt înghițiți imediat din bol și tăiați cu dinții. Acest lucru este de neconceput în gândirea italiană. Pastele trebuie să fie lungi pentru a se înfășura bine în jurul furculiței, altfel vor fi bucăți mici care vor cădea și nu va fi o imagine plăcută. În plus există riscul să vă murdăriți de sos, atunci când celebrele paste nu sunt rulate bine în jurul furculiței și cad în farfurie.

Bucătarii profesioniști recomandă ca atunci când dorim să mâncăm paste, dar nu din acestea lungi, să folosim penne, farfalle sau paste cu altă formă, scrie slate.com.

Foto: Depositphotos.com 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot