Made in China? De unde vine, de fapt, numele de China?

13.02.2020
Made in China? De unde vine, de fapt, numele de China?

China este una dintre cele mai puternice țări de pe planetă. Această țară avea la începutul anului 2020 cea mai numeroasă populație de pe glob, 1,386 miliarde de oameni. Ea era urmată de India cu 1,339 miliarde și Statele Unite ale Americii, la mare distanță, cu 325 de milioane de oameni.

Shanghai este orașul chinez cu cea mai mare populație, 24,1 milioane oameni. Shanghai este unul dintre orașele cu cea mai rapidă dezvoltare a ultimilor 20 de ani. Acesta s-a transformat dintr-un oraș sărac și nedezvoltat, la începutul anilor ’90, într-unul dintre cele mai puternice motoare economice ale Chinei, precum și în cea mai modernă și occidentalizată metropolă a țării.

Cum a apărut numele China?

Cuvântul care a dat numele țării vine din sanscrită – Cīna și a folosit prima dată în texte hinduse, precum Mahābhārata secolul V î.C., și în Cartea Legii lui Manu, secolul II î.C. Numele de China este consemnat pentru un prima dată în 1516, în jurnalul exploratorului portughez Duarte Barbosa. Jurnalul a fost tradus și publicat în Anglia în anul 1555.

Cu toate acestea, istoricii preferă teoria propusă de către Martino Martini, în secolul al XVII-lea, care spune că „Cina” este derivat din „Qin” (秦), regatul vestic al Chinei, în timpul dinastiei Zhou, care a domnit o scurtă perioadă, între anii 221 – 207 î.C. Anul 221 a dus la unificarea Chinei sub primul împărat chinez și începutul dinastiilor imperiale care au durat până în anul 1912.

În prezent, numele oficial al acestei țării este „Republica Populară Chineză” (chineză:中华人民共和国; pinyin: Zhōnghuá Rénmín Gònghéguó). Chinezii  folosesc numele de: Zhongguo și Zhonghua. Numele oficial al statului a fost schimbat de mai multe ori, de către dinastii succesive. Termenul ZhongGuo a apărut în diverse texte antice, iar în perioada pre-imperială a fost folosit pentru face o distingere față de triburile Huaxia, percepute ca „barbare”. Termenul, care poate fi singular sau plural, făcea referire la grupul de state sau de provincii al Câmpiei Centrale (Chineze), dar până în secolul al XIX-lea nu a fost folosit ca un nume pentru întrega țară.

China reprezintă o regiune culturală puternic legată de civilizația antică. Această entitate multinațională se extinde în majoritatea Asiei de Est. Ultimul Război Civil Chinez, finalizat în 1949, a dus la o situație inedită în care două entități politice folosesc aceeași denumire, „China”. Așadar, avem pe deoparte Republica Populară Chineză, sau pur și simplu China, care are controlul asupra Chinei continentale și teritoriilor autoguvernate Hong Kong (din 1997) și Macao (din 1999), iar pe de alta parte Republica China, cunoscută comun ca China Naționalistă sau simplu Taiwan, care deține controlul asupra insulelor Taiwan, Penghu, Kinmen și Matsu.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot