Cât de periculos este coronavirusul din China?

28.01.2020
Cât de periculos este coronavirusul din China?

Organizația Mondială a Sănătății este în stare de alertă după ce virusul ucigaș, din China, face tot mai multe victime. Experții de sănătate publică din întreaga lume se chinuiesc să înțeleagă cum funcționează noul virus și încearcă să creeze un vaccin împotriva lui.

Până în prezent, au fost peste 3.000 de cazuri confirmate și 81 de decese. Majoritatea bolilor sunt în China, dar au fost raportate cazuri în Coreea de Sud, Japonia, Taiwan, Thailanda, Macau, Hong Kong, Australia, Singapore, Vietnam, Franța și SUA.

De unde a venit virusul?

La sfârșitul lunii decembrie a anului 2019, reprezentanții Comisiei Naţionale de Sănătate din China au informat Organizația Mondială a Sănătății că au o problemă: un virus necunoscut cauzează o boală asemănătoare pneumoniei,  în orașul Wuhan. Au stabilit rapid că este un coronavirus și că s-a răspândit rapid prin și în afara orașului Wuhan.

Coronavirusurile sunt comune la tot felul de animale și uneori pot evolua în forme care pot infecta oamenii. De la începutul secolului, alte două coronavirusuri au fost transmise de la animale la oameni, provocând focarul SARS în anul 2002 și focarul MERS în anul 2012.

Oamenii de știință cred că acest nou virus a devenit capabil să treacă de la animale la oameni la începutul lunii decembrie 2019. Prima infecție, se pare că, a avut loc într-o piață de fructe de mare din Wuhan, iar de acolo s-a răspândit extrem de ușor.

Nu este clar tipul de animal de la care a provenit virusul. O echipă de cercetători din China a publicat un raport care susține că virusul a fost luat de la șerpi, conform codului genetic , însă alți oameni de știință au descoperit că secvența genetică a noului virus este 96% identică cu cea a unui coronavirus găsit la lilieci.

Noul virus nu este SARS, cu toate că și acela a început în China. Deoarece provine din aceeași familie virală cu SARS, are unele asemănări, dar este un virus cu totul nou. Oamenii de știință vor încerca să învețe din istorie și cel mai probabil vor găsi un leac pentru acest nou virus.

China a mințit OMS despre SARS. Mint și acum?

În timpul focarului SARS, oficialii chinezi au încercat să ascundă cazurile inspectorilor OMS. De această dată, reprezentanții  Comisiei Naţionale de Sănătate din China au raportat rapid apariția noului virus.

Deocamdată, nimeni nu știe cât de periculos este acest virus. Simptomele la persoanele infectate au variat de la ușoare la severe. Aproape un sfert din cazurile confirmate sunt severe, potrivit OMS. Până în prezent, rata de deces este de aproximativ 3 la sută, deși acest lucru s-ar putea schimba pe măsură ce focarul progresează. Rata de deces pentru SARS a fost de aproximativ 14-15 la sută. Majoritatea deceselor au fost la persoanele în vârstă care au avut și alte probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, hipertensiunea arterială și diabetul.

De asemenea, nu se știe cât de rapid sau de ușor se poate răspândi virusul de la o persoană la alta. Dovezile au sugerat că virusul a fost transmis doar de la o persoană bolnavă la membrii apropiați ai familiei sau la colegii de serviciu. Acesta este un semn că, la fel ca și alte coronavirusuri, nu poate sări decât între persoanele care sunt în contact foarte strâns între ele și, probabil, se răspândește atunci când o persoană infectată strănută sau tușește.

Cercetătorii cred că fiecare bolnav va continua să infecteze între 1,4 și 2,5 persoane, deși aceasta este doar o estimare preliminară.

Am tușit. Sunt infectat cu coronavirus?

Dacă nu ați fost recent în Wuhan, China și nici nu ați fost în apropierea unei persoane care a fost în acea zonă este foarte puțin probabil să aveți acest virus. Până în prezent, majoritatea cazurilor s-au aflat în și în jurul acestui oraș.  Pe baza a ce se știe până acum, vă puteți proteja cu aceleași măsuri pe care le-ați lua (și ar trebui să luați) împotriva gripei: spălați-vă mâinile, acoperiți-vă gura când tușiți și, evident, stați departe de persoanele care sunt bolnave.

Din China a plecat coronavirus

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
A existat în realitate baba Vrâncioaia, cea care și-ar fi trimis copiii la oastea lui Ștefan cel Mare?
A existat în realitate baba Vrâncioaia, cea care și-ar fi trimis copiii la oastea lui Ștefan cel Mare?
Toți copiii au învățat la școală despre baba Vrâncioaia și copiii acesteia, care au adunat războinici pentru Ștefan cel Mare pentru ca voievodul moldovean să poată să lupte cu inamicii.... citește tot
Care este diferența dintre hotel și hostel?
Care este diferența dintre hotel și hostel?
Perioada verii a venit. Acest lucru înseamnă că din ce în ce mai mulți dintre colegii de birou sau prieteni vor pleca în concedii. Fie că vor merge la mare, la munte sau într-un city-break de... citește tot
Ce este deviația de sept? Cum se poate trata?
Ce este deviația de sept? Cum se poate trata?
Respirația este una dintre funcțiile principale ale organismului. În ultimii ani, din ce în ce mai multe persoane au fost diagnosticate cu afecțiuni care le îngreunează inspirația și... citește tot