Care este diferența dintre medic primar si medic specialist?

28.01.2020
Care este diferența dintre medic primar si medic specialist?

Medicina este știința și practica stabilirii diagnosticului, prognosticului, tratamentului și prevenirii bolilor. Un medic bun este acela care nu se oprește niciodată din învățat, pentru că știința medicală se dezvoltă odată cu tehnologia, iar un medic trebuie să fie la punct cu ultimele noutăți.

Persoanele care vor să urmeze Facultatea de Medicină trebuie să știe la ce se încumetă, fiindcă urmează să treacă prin 6 ani de școală – 3 ani pre-clinici, în care aceștia urmează cursuri teoretice și ore de laborator, urmați de 3 ani clinici, în care studenții urmează în spitale stagii corespunzătoare majorității specialităților.

Care este diferența dintre medic primar si medic specialist?

Conform ierarhiei medicale actuale din România iată care sunt gradele profesionale după terminarea facultății: medic generalist, medic rezident, medic specialist, și medic primar.

Medicii generaliști sunt numiți toți studenții Facultății de Medicină care au obținut diploma de licență. Acești medici au competențe limitate și nu au dreptul de a deține cod de parafă. Totodată, medicii generaliști nu pot intra în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate și nu pot fi încadrați în serviciile de ambulanță. Medicul generalist își desfășoară activitatea sub îndrumarea unui medic specialist sau a unui medic primar, respectiv sub îndrumarea unui medic de familie în cadrul cabinetului individual de medicină de familie.

Medicul rezident este acel absolvent al Facultății de Medicină care promovează examenul de rezidențiat și și-a ales o specialitate. Aceste specialități alese de medicii rezidenți sunt categorisite astfel: specialitățile clinice (ex. neurologie, cardiologie, gastro-enterologie, medicină internă etc.), specialitățile chirurgicale (chirurgie generală, neurochirurgie, chirurgie cardio-vasculară etc.) și specialitățile paraclinice (anatomie patologică, medicină nucleară, medicină legală etc.). Fiecare dintre aceste specialități are o durată de studiu între 3 si 6 ani. Medicul rezident are parafă, care conține numele și prenumele posesorului, calitatea de medic rezident și specialitatea de bază.

Medicul specialist este medicul rezident care a promovat examenul de specialitate. Medicul are dreptul la propria sa parafă și poate profesa cu drepturi și responsabilități depline.

Medicul primar este medicul specialist care are vechime 5 ani și a promovat examenul de primariat.

Ce face un medic specialist și ce face un medic primar?

Un medic devine specialist după ce promovează examenul pe specialitatea pe care și-a ales-o. Responsabilitățile unui medic specialist sunt următoarele:

Medicul primar are mai mult de 5 ani experiență pe diferite specialități și a promovat examenul de primariat. Responsabilitățile unui medic primar sunt aceleași ca ale unui medic specialist. Medicul primar se subordonează direct directorului medical și poate avea în subordine o echipă mai mare, formată inclusiv din medici specialiști.

Principalele diferențe dintre un medic specialist și un medic primar sunt:

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot