De ce chinezii nu aveau voie să facă mai mult de un copil? Ce dezechilibre a creat legea?

14.08.2023
De ce chinezii nu aveau voie să facă mai mult de un copil? Ce dezechilibre a creat legea?

Când vine vorba de politicile de planificare familială ale Chinei, mulți dintre noi ne gândim imediat la celebra „politică a unui singur copil”. Dar ce a determinat adoptarea acestei politici stricte și care au fost implicațiile acesteia pentru societatea chineză în ultimele decenii?

Context istoric

China, cea mai populată țară din lume, a trebuit să facă față unei explozii demografice fără precedent în secolul al XX-lea. În anii ’70, liderii chinezi erau preocupați de faptul că populația în creștere ar putea depăși resursele țării, conducând la foamete, sărăcie și stagnare economică.

Introducerea politicii unui singur copil

În anul 1979, pentru a combate creșterea rapidă a populației, guvernul chinez a introdus „politică a unui singur copil”. Aceasta stipula că majoritatea cuplurilor aveau voie să aibă doar un singur copil. Cuplurile care încălcau această regulă se confruntau cu amenzi grele, pierderea locului de muncă sau chiar sterilizare forțată.

Implicații Sociale și Culturale

De-a lungul anilor, această politică a avut numeroase efecte asupra societății chineze:

Guvernul chinez a estimat că aproximativ 400 de milioane de nașteri au fost prevenite prin această politică, deși unii analiști contestă această constatare.

Schimbări în politică

Datorită implicațiilor sale negative, China a început să relaxeze această politică în 2013, permițând cuplurilor să aibă doi copii dacă unul dintre părinți era copil unic. În 2016, această politică a fost înlocuită cu „politică a doi copii”, permițând tuturor cuplurilor să aibă doi copii. În 2021, autoritățile chineze au decis că cuplurile pot să aibă cel mult trei copii. Motivul? În anul 2020, China a avut cea mai scăzută creștere a populației din toate timpurile, scrie digi24.ro.

China se confruntă și cu infertilitate

China se confruntă, de asemenea, cu riscul de a cădea în capcana fertilităţii scăzute, întrucât a înregistrat 12 milioane de naşteri în 2020, marcând o scădere pentru al patrulea an consecutiv.

Rata totală de fertilitate din China a femeilor aflate la vârsta fertilă a fost de 1,3, un nivel relativ scăzut. Rata globală de fertilitate a fost de 2,5 în 2019, conform raportului ONU privind fertilitatea și planificarea familială.

Liang Jianzhang, profesor de economie la Universitatea din Peking, a declarat pentru Global Times că rata fertilităţii din China va continua să scadă în următorii ani şi ar putea deveni cea mai scăzută din lume.

„Conform datelor existente, în următorii 10 ani, numărul femeilor cu vârste cuprinse între 22 și 35 de ani, care este perioada fertilă, va scădea cu peste 30% față de datele actuale. Fără o intervenție politică puternică, populația nou-născută a Chinei este probabil să scadă sub 10 milioane în următorii câțiva ani, iar rata sa de fertilitate va fi mai mică decât cea a Japoniei, poate cea mai scăzută din lume”, a prezis Liang.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot