Care țară are cel mai bun sistem de educație din lume?

18.11.2020
Care țară are cel mai bun sistem de educație din lume?

Educație! Educație! Educație! Unul dintre principalele obiective ale oricărui stat din lume ar trebui să fie educația. Cu cât o generație de oameni este mai educată, cu atât ea este mai civilizată și mai empatică. De aceea există aceste decalaje economice între state, fiindcă unele au ales să investească în sistemul educativ, pregătind generații de oameni pentru viața de zi cu zi.

Din păcate, România este la coada țărilor care au investit în sistemul de educație. Faptele vorbesc de la sine, iar copiii noștri, după ce termină școala, nu sunt pregătiți să înfrunte problemele profesionale. De-a lungul ultimilor ani, Ministerul Educației a tot schimbat agenda școlară, însă fără prea mare succes. Așa cum este de așteptat, cu cât o generație de oameni este mai educată, cu atât acea țară este mai dezvoltată.

Top 5 cele mai bune sisteme educative din lume

5. Belgia – Această țară este unul dintre membrii fondatori ai Uniunii Europene și găzduiește multiple instituții internaționale importante, inclusiv NATO. De-a lungul timpului, guvernele belgiene au investit masiv în sistemul de educație. Școala este obligatorie pentru elevii între 6 și 18 ani, drept urmare 99% din populația adultă este educată adecvat. Autoritățile au mize mari și vor să eradice complet analfabetismul funcțional.

4. Israel – Sistemul de educație din această țară este la cel mai înalt nivel. Potrivit specialiștilor, tocmai această educație oferită copiilor a dus, în timp, la o dezvoltare economică considerabilă. În 2015, țara s-a clasat pe locul 3 în rândul membrilor OCDE, pentru procentul de 25-64 de ani, care au obținut studii superioare, cu 49% față de media OECD, de 35%. Israel are o rată de alfabetizare de 97,8%, iar educația este obligatorie pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani.

3. Coreea de Sud – Calitatea educației în această țară este excelentă. Autoritățile sunt obsedate să aibă generații de oameni civilizate și au cheltuit 4,7% din PIB-ul statului pentru toate nivelurile de învățământ, sumă aproximativ egală cu media Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OCDE) de 4,7%. Trebuie specificat faptul că suma este imensă, deoarece Coreea de Sud este una dintre cele mai bogate țări din lume. Sistemul a dat naștere unei forțe de muncă înalt calificată.

2. ElvețiaȚara cantoanelor acordă o atenție deosebită educației copiilor săi. Elveția este una dintre cele mai bogate țări din lume, după PIB pe cap de locuitor, și are cea mai mare bogăție pe cap de persoană adultă, din toate țările lumii. Sistemul de învățământ din această țară oferă toate facilitățile elevilor săi. Drept urmare, de-a lungul timpului, numeroși laureați ai Premiilor Nobel au fost elvețieni, precum:, Heinrich Rohrer, Richard Ernst, Rolf Zinkernagel și Kurt Wüthrich.

1. Finlanda – Potrivit specialiștilor în domeniu, aceasta este țara în care sistemul de educație este la cel mai înalt nivel din lume. Calitatea vieții este excepțională, educația este gratuită, iar cheltuielile de trai sunt finanțate în mare măsură de Guvern, în beneficiul elevilor. Datele oficiale arată că peste 38% din populație a urmat cursurile unei universități sau al unui colegiu.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot