Cum au fost domesticite animalele prima dată?

25.01.2023
Cum au fost domesticite animalele prima dată?

Încă din cele mai vechi timpuri animalele au avut un rol important în viața oamenilor. Până ca acestea să fie domesticite, ele s-au aflat într-un conflict total cu homo sapiens pentru supraviețuire. Cu toate acestea, oamenii au fost mereu atrași de animale și viceversa, considerându-le o sursă de hrană la îndemână.

Copiii au ajutat la domesticirea animalelor

Cercetătorii au descoperit că domesticirea animalelor a fost făcută și cu ajutorul copiilor, care în jurul vârstei de doi ani au început să înțeleagă dorințele animalelor și tind să le îndeplinească. La Universitatea din Michigan, din Statele Unite ale Americii, a fost efectuat un studiu pe 97 de copii cu vârste cuprinse între 20 și 47 de luni. Comportamentul micuților a fost analizat, după ce aceștia au fost puși să interacționeze cu trei câini: Fiona, Henry și Seymour.

Copiii au fost separați de animale de un gard, având în sectorul lor mai multe jucării și gustări. Atunci când cățeii au manifestat un interes pentru mâncarea sau jucăriile existente de cealaltă parte a gardului copiii i-au ajutat să le obțină.

Copiii mici sunt dispuşi să ajute oamenii care sunt în situaţii dificile, chiar dacă nu îi cunosc. Dar, cercetarea arată că această tendinţă se aplică şi în cazul animalelor, precum nişte căţei pe care nu i-au mai văzut niciodată. Acest lucru este valabil atât pentru copiii care au câini acasă, cât şi pentru cei care nu au. Ei pot înțelege intenţiile câinilor şi încearcă să îi ajute, a spus profesorul Henry Wellman, care a condus studiul, potrivit theguardian.com.

În felul acesta, oamenii de știință sunt de părere că micuții au jucat un rol esențial în domesticirea primelor animale. În urmă cu mai bine de 20.000 de ani, lupii se țineau după triburile de oameni pentru a consuma resturile de mâncare lăsate în urmă. Drept urmare, se presupune că altruismul și comportamentul prietenos al copiilor mici cu animalele a reprezentat un prim pas către domesticirea acestora. Se crede că micuții lăsau în urmă mâncare pentru lupi, din rândul cărora au apărut câinii, dar și pentru pisici, vaci și alte animale.

Domesticirea animalelor a fost foarte avantajoasă pentru supravieţuirea oamenilor. Ne-a permis să trăim, să prosperăm, a fost un avantaj evolutiv uriaş. Cum am ajuns să domesticim animalele rămâne un mister, dar aceste dovezi ne-ar putea ajuta să începem să descifrăm misterul, a declarat Rachna Reddy, antropolog de meserie, potrivit sursei citată mai sus.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot