Care a fost primul animal domesticit? Care au fost beneficiile domesticirii animalelor?

11.05.2020
Care a fost primul animal domesticit? Care au fost beneficiile domesticirii animalelor?

Primul animal domesticit. Animalele au influențat semnificativ viața oamenilor și au ajutat la dezvoltarea acesteia. Fără animale, lumea nu ar fi ceea ce este astăzi și vom vedea acest lucru din mai multe puncte de vedere. Omul a fost atras de animal și viceversa.

Primele date cu privire la faptul că omul a început să aibă grijă, să domesticească și să reproducă animalele au apărut cu aproximativ 10.000-13.000 de ani în urmă, în timpul Revoluției neolitice. Astfel, în urma săpăturilor arheologice, au fost descoperite oase de animale în apropierea adunările sociale umane.

Ovinele și caprinele erau deja domesticite în toată Asia, până la 8000 î.H. Au urmat oile și porcii, iar omul și-a dat seama că animalele domesticite pot fi folosite pentru muncă, hrană dar și păstrate pentru companie. Îmblânzirea cailor, în jurul datei de 6000-6500 î.H., a schimbat cu totul evoluția umană. Inițial au fost folosiți ca sursă de carne, însă ulterior s-a descoperit că sunt buni la tras obiecte grele și transport. Domesticirea cailor a schimbat agricultura, transportul, războiul și comunicarea.

Care a fost primul animal domesticit?

Conform cercetărilor, ovinele și caprine sălbatice se apropiau de comunitățile umane pentru a se feri de prădători. Ulterior, aceste animale s-au obișnuit în preajma oamenilor și nu se mai fereau. Același lucru a fost valabil și pentru câini și pisici. Potrivit cercetărilor, câinele ar fi fost primul animal domesticit de om.

Domesticirea animalelor a ajutat oamenii să evolueze și să se coaguleze în comunități. Astfel, a fost descoperită o sursă de hrană viabilă, iar animalele au fost crescute pentru diferite scopuri cum ar fi: oile pentru lână, carne și lapte, caii și cămilele pentru împachetare, călărit și război, precum și vite pentru lapte, carne și muncă, etc.

Arabii au descoperit inseminarea artificială în secolul al XIV-lea, fapt care a schimbat complet lucrurile. Datorită acestui fapt, oamenii au încetat să mai trăiască ca nomazii și au putut să se stabilească într-un singur loc, având o sursă de hrană stabilă și controlabilă.

Care au fost beneficiile domesticirii animalelor?

Domesticirea animalelor a avut o mulțime de beneficii. Printre acestea se numără:

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot