Care-i animalul? Ce i-a făcut un bărbat unui urs? | VIDEO

26.06.2023
Care-i animalul? Ce i-a făcut un bărbat unui urs? | VIDEO

De ani buni am invadat teritoriul animalelor sălbatice și încă nu știm să le respectăm mediul și comportamentul. Recent, un român a fost filmat de un alt cetățean în timp ce a încercat să umilească un urs carpatin. Cel umilit a fost, cu siguranță, omul și nu animalul.

Pe Internet a apărut un filmuleț realizat pe un drum din Munții Carpați. În imagini se poate vedea cum mai multe mașini ocolesc un urs brun care a venit la marginea șoselei fie din curiozitate, fie pentru a primi ceva de mâncare. La un moment dat, dintr-o mașină marca Opel Astra cu numere de Argeș, un bărbat care stătea pe unul dintre locurile din spate iese pe geam și aruncă cu o sticlă în animal. Ursul nu ripostează. La finalul video-ului nu rămâne decât să ne întrebăm care-i, de fapt, animalul? Ursul sau omul?

Câți urși mai sunt în România?

Potrivit Ministerului Mediului, datele, din anul 2019, arată că pe teritoriul României trăiesc între 6.450 şi 7.200 de urși. Raportul a fost trimis Comisiei Europene, care verifică periodic dacă specia este protejată cum trebuie și habitatul natural conservat.

Studiile de specialitate arată că un urs are nevoie între 50 și 270 de km pătrați (5.000 – 27.000 ha), pentru o dezvoltare și o viață optimă. Drept urmare, în România, raportat la suprafața ocupată, urșii bruni ar trebui să fie în număr de 4.000.

Cât cântărea cel mai mare urs vânat vreodată în România?

De departe cel mai mare animal care ar fi putut fi vânat în România este zimbrul, un mamifer terestru ce a dispărut de pe teritoriul țării noastre în urmă cu sute de ani. Ultimul zimbru din Moldova a fost ucis în anul 1762, iar din Transilvania în anul 1790.

Totuși, dacă excludem aceste animale (zimbrii cântăresc peste 600 de kilograme și nu s-au păstrat dovezi despre cel mai mare exemplar vânat), cel mai mare mamifer împușcat vreodată în România a fost un urs carpatin. Vânătorul? Chiar Nicolae Ceaușescu, cel mai puternic român al acelor timpuri.

În anul 1974, dictatorul, un pasionat de vânătoare, a interzis oricărui străin să mai vâneze în România. Decizia a fost luată după ce un francez a obţinut un trofeu mondial cu un cerb vânat în 1969, în munţii Vrancei.

Astfel, „cel mai iubit fiu al poporului” a dat ordin să i se găsească cel mai mare exemplar din Munții Carpați. Acesta era Lache, un urs care trăia pe lângă restaurantele din zona Poiana Brașov. Acesta a fost luat de comuniști și pus pe îngrășare, apoi a fost vânat de Ceaușescu în anul 1978. Conducătorul României era fericit că a depășit recordul lui Iosip Broz Tito, dictatorul sârbilor, care deținea recordul la acest gen de vânat.

Blana ursului Lache, care a înregistrat 687,79 puncte, cele mai multe din lume, pentru un trofeu de acest fel, este expusă la Muzeul Cinegetic din Posada.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot