Care a fost cel mai greu animal care a trăit pe Pământ?

07.08.2023
Care a fost cel mai greu animal care a trăit pe Pământ?

Oamenii de știință au descoperit, în Peru, fosilele a ceea ce se crede că a fost cel mai mare și mai greu animal care a trăit vreodată pe Pământ. Descoperirea este una incredibilă și îi ajută pe cercetătorii să înțeleagă evoluția mamiferelor.

Viețuitoarele de pe Terra au avut o evoluție sinuoasă și au trebuit să facă față mai multor schimbări climatice, precum criza din Cretacic-Terțiar care a avut loc acum aproximativ 66 de milioane de ani. Dispariția dinozaurilor a permis mamiferelor să se dezvolte și să găsească noi zone pe planetă unde să își ducă viața în liniște.

Cel mai greu animal de pe Pământ?

Un grup de cercetători a descoperit, în Peru, fosilele a ceea ce se crede a fi cel mai greu animal care a trăit vreodată pe Pământ. Potrivit studiilor, vertebrele acestuia avea un diametru de 80 de centimetri și fiecare cântărea 100 de kilograme. Dimensiunea totală a animalului era în jur de 20 de metri, cu o masă totală între 80 și 340 de tone.

Scheletul este al unui mamifer marin și nu al unui dinozaur, cum ar crede mulți oameni. Este vorba mai exact despre un cetaceu, un fel de văr al strămoşilor balenelor, care a trăit în oceane acum 40 de milioane de ani, denumit Perucetus colossus. Cercetările au arătat că membrele posterioare erau complet atrofiate și nu aveau niciun rol pentru înotat. Din păcate, nu a fost găsit și capul animalului, care sigur era imens.

Aceste animale trebuiau să se unduiască în apă, probabil ca reptilele, pentru a se deplasa. Se crede că primele cetacee marine au trebuit să ia rapid în greutate prin creşterea densităţii scheletului lor pentru a compensa flotabilitatea lui Arhimede şi a reuşi să se scufunde în coloana de apă, a afirmat expertul în lumea marină Christian de Muizon, potrivit nature.com.

Ce sunt cetaceele și cum au evoluat?

Trebuie precizat că cetaceele au provenit din animale care au trăit pe sol și au ales să revină în mediul acvatic pentru pentru a evolua, găsind un habitat mai prietenos aici. Aceste mamifere se împart în două mari grupe: cetacee cu dinți și cetacee cu fanoane.

Din grupul cetaceelor cu dinți fac parte delfinii, orcile și porcii de mare. Dantura lor este alcătuită în întregime din dinți. Cetaceelor cu fanoane cuprinde toate speciile de balenă.

Foto: cnn.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot