Care a fost cel mai greu animal care a trăit pe Pământ?

07.08.2023
Care a fost cel mai greu animal care a trăit pe Pământ?

Oamenii de știință au descoperit, în Peru, fosilele a ceea ce se crede că a fost cel mai mare și mai greu animal care a trăit vreodată pe Pământ. Descoperirea este una incredibilă și îi ajută pe cercetătorii să înțeleagă evoluția mamiferelor.

Viețuitoarele de pe Terra au avut o evoluție sinuoasă și au trebuit să facă față mai multor schimbări climatice, precum criza din Cretacic-Terțiar care a avut loc acum aproximativ 66 de milioane de ani. Dispariția dinozaurilor a permis mamiferelor să se dezvolte și să găsească noi zone pe planetă unde să își ducă viața în liniște.

Cel mai greu animal de pe Pământ?

Un grup de cercetători a descoperit, în Peru, fosilele a ceea ce se crede a fi cel mai greu animal care a trăit vreodată pe Pământ. Potrivit studiilor, vertebrele acestuia avea un diametru de 80 de centimetri și fiecare cântărea 100 de kilograme. Dimensiunea totală a animalului era în jur de 20 de metri, cu o masă totală între 80 și 340 de tone.

Scheletul este al unui mamifer marin și nu al unui dinozaur, cum ar crede mulți oameni. Este vorba mai exact despre un cetaceu, un fel de văr al strămoşilor balenelor, care a trăit în oceane acum 40 de milioane de ani, denumit Perucetus colossus. Cercetările au arătat că membrele posterioare erau complet atrofiate și nu aveau niciun rol pentru înotat. Din păcate, nu a fost găsit și capul animalului, care sigur era imens.

Aceste animale trebuiau să se unduiască în apă, probabil ca reptilele, pentru a se deplasa. Se crede că primele cetacee marine au trebuit să ia rapid în greutate prin creşterea densităţii scheletului lor pentru a compensa flotabilitatea lui Arhimede şi a reuşi să se scufunde în coloana de apă, a afirmat expertul în lumea marină Christian de Muizon, potrivit nature.com.

Ce sunt cetaceele și cum au evoluat?

Trebuie precizat că cetaceele au provenit din animale care au trăit pe sol și au ales să revină în mediul acvatic pentru pentru a evolua, găsind un habitat mai prietenos aici. Aceste mamifere se împart în două mari grupe: cetacee cu dinți și cetacee cu fanoane.

Din grupul cetaceelor cu dinți fac parte delfinii, orcile și porcii de mare. Dantura lor este alcătuită în întregime din dinți. Cetaceelor cu fanoane cuprinde toate speciile de balenă.

Foto: cnn.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
De ce se urează „Casă de piatră” la nuntă? Din ce obicei ciudat provin aceste cuvinte?
În multe culturi, căsătoria este văzută ca un moment sacru și semnificativ în viața unei persoane. Nunta este considerată unul dintre cele mai importante eveniment din viața românilor. Fie... citește tot
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot