De ce unele animale hibernează?

08.03.2023
De ce unele animale hibernează?

Sezonul rece reprezintă o mare problemă pentru multe viețuitoare de pe planetă. Ca atare, multe dintre animale intră într-o stare de hibernare atunci când temperatura din termometre scade foarte mult. Cu alte cuvinte, hibernarea le permite animalelor să reziste frigului și lipsei hranei.

Este știut faptul că în sezonul rece există mai puțină hrană pentru animale, iar acestea trebuie să se adapteze noilor condiții climatice. Drept urmare, multe dintre viețuitoare intră într-o stare de hibernare care le permite să reziste până vine primăvara și natura se trezește la viață.

Ce este hibernarea?

Hibernarea este o stare, mai mult sau mai puțin de adormire, în care animalele își reglează temperatura corpului, iar metabolismul lor funcționează la minim. Temperatura organismului scade simțitor, respirația este mai lentă, iar inima bate o dată sau de două ori pe minut, la urși de exemplu.

Ce viețuitoare hibernează?

Printre viețuitoarele care intră la hibernare, în sezonul rece, se numără: liliecii, aricii, marmotele, urșii, popândăii, albinele și multe altele. Potrivit specialiștilor în zoologie, principalul motiv pentru care se intră la hibernare îl reprezintă temperatura scăzută din termometre. Totodată, lipsa hranei este un alt factor care duce la această situație.

De altfel, foarte multe animale care intră la hibernare acumulează în organism foarte multă mâncare pentru a putea rezista până la venirea primăverii. Cercetătorii au descoperit, de exemplu, că ursul are un hormon care îl introduce în acea stare de adormire pe timpul iernii. În mod incredibil, o dată cu încălzirea vremii nivelul din sânge al acestui hormon scade, iar animalul se trezește la viață și își reia rutina obișnuită.

Trebuie precizat că nu toate animalele sălbatice intră în hibernare, unele dintre ele se cufundă într-un somn adânc, numit diapauză. Insectele reprezintă cel mai bun exemplu în acest caz. Cu toate acestea, există viețuitoare cu sânge cald care pot supraviețui temperaturilor sub îngheț, fiindcă își pot regla temperatura corpului, iar cel mai bun exemplu este reprezentat de păsări.

Foto: mindcraftstories.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
În anul 1992, Michael Jackson punea România pe harta lumii după ce alegea țara care doar ieșise din comunism destinația pentru unul dintre concertele sale din turneul „Dangerous World... citește tot
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ofertă de 50 de milioane de dolari!
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ...
În anul 1962, un bărbat de 37 de ani din Anglia pe nume Brendon Grimshaw a demisionat brusc. Brendon Grimshaw lucra ca redactor la o publicație din Dewsbury din Yorkshire, Anglia. Cu banii pe... citește tot
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot