De ce unele animale hibernează?

08.03.2023
De ce unele animale hibernează?

Sezonul rece reprezintă o mare problemă pentru multe viețuitoare de pe planetă. Ca atare, multe dintre animale intră într-o stare de hibernare atunci când temperatura din termometre scade foarte mult. Cu alte cuvinte, hibernarea le permite animalelor să reziste frigului și lipsei hranei.

Este știut faptul că în sezonul rece există mai puțină hrană pentru animale, iar acestea trebuie să se adapteze noilor condiții climatice. Drept urmare, multe dintre viețuitoare intră într-o stare de hibernare care le permite să reziste până vine primăvara și natura se trezește la viață.

Ce este hibernarea?

Hibernarea este o stare, mai mult sau mai puțin de adormire, în care animalele își reglează temperatura corpului, iar metabolismul lor funcționează la minim. Temperatura organismului scade simțitor, respirația este mai lentă, iar inima bate o dată sau de două ori pe minut, la urși de exemplu.

Ce viețuitoare hibernează?

Printre viețuitoarele care intră la hibernare, în sezonul rece, se numără: liliecii, aricii, marmotele, urșii, popândăii, albinele și multe altele. Potrivit specialiștilor în zoologie, principalul motiv pentru care se intră la hibernare îl reprezintă temperatura scăzută din termometre. Totodată, lipsa hranei este un alt factor care duce la această situație.

De altfel, foarte multe animale care intră la hibernare acumulează în organism foarte multă mâncare pentru a putea rezista până la venirea primăverii. Cercetătorii au descoperit, de exemplu, că ursul are un hormon care îl introduce în acea stare de adormire pe timpul iernii. În mod incredibil, o dată cu încălzirea vremii nivelul din sânge al acestui hormon scade, iar animalul se trezește la viață și își reia rutina obișnuită.

Trebuie precizat că nu toate animalele sălbatice intră în hibernare, unele dintre ele se cufundă într-un somn adânc, numit diapauză. Insectele reprezintă cel mai bun exemplu în acest caz. Cu toate acestea, există viețuitoare cu sânge cald care pot supraviețui temperaturilor sub îngheț, fiindcă își pot regla temperatura corpului, iar cel mai bun exemplu este reprezentat de păsări.

Foto: mindcraftstories.ro

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot