Care este cel mai eficient prădător din lume?

26.12.2023
Care este cel mai eficient prădător din lume?

Pisicile, acele animale adorabile și prietenoase pe care le vedem în unele case, ascund un adevăr întunecat: sunt ucigași eficienți și au un impact semnificativ asupra ecosistemului global. Un recent studiu, prezentat în revista Nature Communications, a arătat că pisicile mănâncă peste 2.000 de specii în întreaga lume, inclusiv câteva sute care sunt în pericol de dispariție.

De la domesticirea lor acum 9.000 de ani, pisicile s-au răspândit pe toate continentele, cu excepția Arcticii, și instinctul lor de vânători iscusiți s-a păstrat nealterat. Cercetătorii le descriu acum drept „una dintre cele mai problematice specii invazive din lume”, subliniind impactul lor asupra biodiversității globale.

Pisica, cel mai eficient prădător

Păsări, mamifere, insecte și reptile – nimic nu scapă de ghearele acestor feline. Potrivit datelor oficiale, 17% dintre acestea sunt specii aflate pe lista roșie a animalelor în pericol de dispariție. Cu un apetit aparent insațiable, pisicile consumă 981 de specii de păsări, 463 de reptile și 431 de mamifere, constituind aproximativ 90% din totalul speciilor pe care le vânează. Studiul a dezvăluit că pisicile se hrănesc și cu 119 specii de insecte și 57 de specii de amfibieni, se arată în theguardian.com. Incredibil, nu-i așa?

Interesant este că impactul pisicilor este mai accentuat pe insule, unde acestea consumă de trei ori mai multe specii aflate pe cale de dispariție decât pe continente. În Noua Zeelandă, acestea au provocat chiar dispariția unor specii, cum ar fi Wrenul de stâncă și prepelița.

Restricții împotriva pisicilor

Această problemă a devenit atât de acută în unele regiuni, încât au fost propuse măsuri drastice. În Noua Zeelandă, de exemplu, există apeluri pentru eradicarea completă a pisicilor, iar competițiile în care copiii sunt încurajați să împuște pisici sălbatice au stârnit dezbateri aprinse. În Australia, unde se estimează că felinele ucid peste 300 de milioane de animale în fiecare an, grupurile de mediu fac apel la stăpânii acestora să le țină în casă, iar în unele zone au fost impuse măsuri de carantină.

Pisicile mănâncă în mare măsură ceea ce se găsesc. Dacă o specie lipsește din dieta lor, înseamnă fie că prada e absentă, fie este rară în mediul înconjurător, au notat cercetătorii.

Un alt aspect important este legat de responsabilitatea stăpânilor de pisici. Există câteva măsuri simple pe care aceștia le pot lua pentru a proteja fauna locală. Un purtător de cuvânt al Societății Regale pentru Protecția Păsărilor din Marea Britanie a sugerat că zgarda cu clopoțel și ținerea animalelor în casă în timpul nopții contribuie semnificativ la reducerea numărului de păsări vânate.

În concluzie, este evident că adorabilele pisici au un impact semnificativ asupra mediului înconjurător și că este necesară o abordare responsabilă din partea oamenilor pentru a minimiza acest impact devastator asupra biodiversității globale.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot