Cine a descoperit Australia? În ce an a fost descoperită Australia?

19.04.2021
Cine a descoperit Australia? În ce an a fost descoperită Australia?

Australia este cea de-a șasea țară din lume ca mărime și ocupă un întreg continent, care poarta același nume. Țara cu o suprafață de  7.617.930 km² are in apropiere tari insulare precum Indonezia, Timorul de Est și Papua Noua Guinee la nord; Insulele Solomon, Vanuatu și Noua Caledonie la nord-est; și Noua Zeelandă la sud-est. Dar cine a descoperit Australia pentru prima dată?

Cum a fost descoperită Australia?

Potrivit datelor istorice, teritoriile Australiei au fost descoperite, pentru prima dată, de către exploratorii din Țările de Jos, în anul 1606. Ulterior, Marea Britanie a ridicat pretenții la teritoriile din est ale continentului, începând cu anul 1770, și a început să colonizeze regiunea prin deportările penale. Drept urmare, populația a crescut constant în următoarele decenii, iar zona a fost explorată complet.

Realizatorul de film Ben Cropp a căutat o navă care s-a scufundat acum 500 de ani, în zona continentului australian, și este de părere că două corăbii portugheze şi una spaniolă s-ar fi scufundat în apropiere de Cape York în secolul al XVI-lea, anterior sosirii olandezilor. Potrivit acestuia ar exista dovezi ale unei debarcări a portughezilor pe coasta de nord-est a Australiei, în anul 1522.

Ultimele descoperiri au arătat că există o hartă, care a fost desenată în anul 1542, și înfăţişează un al şaselea continent, situat în poziţia în care află azi Australia. Această zonă fusese este denumită „Java-la-Grande”. Istoricii sunt de părere că portughezii au ascuns aceste descoperiri pentru a avea anumite beneficii economice.

Din păcate, nu există foarte multe dovezi în acest sens, iar cercetătorii consideră că dovezile s-au pierdut in urma puternicului cutremur de la Lisabona din anul 1755, care a distrus cea mai mare parte din oraş.

Așa arată coasta Australiei din Queensland

Cine a fost primul român care a ajuns în Australia?

Ilarie Mitrea este considerat primul român care a ajuns în Australia, în anul 1865. Cine a fost, de fapt, Ilarie Mitrea și în ce scop a călătorit atât de departe de casă? Bucur (Ilarie) Mitrea s-a născut în anul 1842, în comuna Rășinari (județul Sibiu), fiind fiu de oieri.

Acesta studiază medicina la Cluj și în perioada martie – august 1865 călătorește în Germania, Franța și Australia ca medic chirurg pe vasul „Peter Godefroy” care făcea cursa Hamburg- Brisbane. Ajunge astfel să fie primul român care pune piciorul pe tărâm australian, distanța dintre București și Brisbane fiind de 15.000 de km.

Un an mai târziu Ilarie Mitrea navighează cu un vas în Mexic, însoțind un corp expediționar austriac de voluntari. În Mexic acesta a stat zece luni, suficient pentru a călători în multe locuri, Ilarie Mitrea fiind extrem de atras de vechile civilizații mexicane. A realizat numeroase colecții de obiecte de artă populară, care au fost aduse la Rășinari, satul său natal.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?
Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?
Mulți dintre producătorii băuturilor carbogazoase promovează produse „fără zahăr”, o alternativă „mai sănătoasă”. În rețetea acestor băuturi zahărul este înlocuit cu aspartam.... citește tot
Este teleportarea posibilă în viitorul apropiat?
Este teleportarea posibilă în viitorul apropiat?
Teleportarea este unul dintre visurile la care au visat multe generații de sute de ani. Fenomenul prin care noi, oamenii, am putea să fim într-o clipită într-o altă parte a lumii este, pentru... citește tot
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Imnul și drapelul sunt două simboluri reprezentative pentru fiecare stat și țară în parte. Sau, nu. Puțini sunt cei care știu că există state care împart același imn. Ba mai mult, una... citește tot