E adevărat că în Australia există un oraș construit sub pământ?

01.02.2021
E adevărat că în Australia există un oraș construit sub pământ?

Australia este unul dintre continentele cele mai călduroase de pe planetă. Teritoriul australian este plin de zone aride, unde vegetația crește cu greu. La 846 de km de orașul Adelaide se găsește o zonă plină de opal (o piatră semiprețioasă). Metalul a fost descoperit aici pe data de 1 februarie 1915, iar de atunci oraşul a devenit furnizorul celor mai mari cantităţi de opal din lume.

Case construite în fostele mine

În această regiune, temperatura ajunge, pe timp de vară, și la 47 de grade Celsius. Populația care trăiește aici a decis să își construiască locuințe în fostele mine de opal, pentru a scăpa de arșița sezonului cald. Astfel, a fost realizat un adevărat oraș subteran și el se numește Coober Pedy.

Construcțiile au devenit renumite în toată lumea, iar turiști din întreaga lume vin să vadă așa numitele “dugouts”. Potrivit recensământului din 2011, aici trăiesc 1.695 de oameni (953 bărbaţi, 275 femei şi 275 de indigeni australieni). Ocupația populației a trecut cu timpul de la extragerea minieră a opalului la turism. În felul acesta, fiecare om are asigurat un loc de muncă. Mai sunt zone în care piatra semiprețioasă încă este extrasă, însă majoritatea minelor au fost transformate în locuințe.

Așa arată intrarea în locuințele construite în mine.

Odată cu dezvoltarea tehnologiei, locuințele construite în vechile mine au fost îmbunătățite, din toate punctele de vedere. Cu toate că, viața în interiorul acestor case din Coober Pedy este simplă, ea este confortabilă. Trebuie specificat că un “dugouts” are câteva dormitoare, o bucătărie, o cameră de zi şi o baie.

Unele familii au propria piscină sub pământ.

Unele locuințe sunt mai complexe și dețin chiar și câte o piscină interioară. Totodată, oamenii care vin în zonă se pot caza la un motel, aflat și el, de asemenea, sub pământ. În regiune există și un mall aflat la suprafață, însă multe dintre magazin sunt construite sub pământ. Așa cum era de așteptat, în centrul comercial se găsesc magazine unde se vinde faimoasa piatră semiprețioasă.

Așa arată barul de sub pământ.

În orașul construit în minele de opal se găsește și un bar, dar și o zonă de rugăciune. Saint Peter şi Paul’s Catholic este cea mai veche din cele trei locații de cult. Biserica a fost săpată cu mâinele minerilor din comunitate şi a fost, iniţial, folosită de toate confesiunele.

Foto: inbors.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot