E adevărat că în Australia există un oraș construit sub pământ?

01.02.2021
E adevărat că în Australia există un oraș construit sub pământ?

Australia este unul dintre continentele cele mai călduroase de pe planetă. Teritoriul australian este plin de zone aride, unde vegetația crește cu greu. La 846 de km de orașul Adelaide se găsește o zonă plină de opal (o piatră semiprețioasă). Metalul a fost descoperit aici pe data de 1 februarie 1915, iar de atunci oraşul a devenit furnizorul celor mai mari cantităţi de opal din lume.

Case construite în fostele mine

În această regiune, temperatura ajunge, pe timp de vară, și la 47 de grade Celsius. Populația care trăiește aici a decis să își construiască locuințe în fostele mine de opal, pentru a scăpa de arșița sezonului cald. Astfel, a fost realizat un adevărat oraș subteran și el se numește Coober Pedy.

Construcțiile au devenit renumite în toată lumea, iar turiști din întreaga lume vin să vadă așa numitele “dugouts”. Potrivit recensământului din 2011, aici trăiesc 1.695 de oameni (953 bărbaţi, 275 femei şi 275 de indigeni australieni). Ocupația populației a trecut cu timpul de la extragerea minieră a opalului la turism. În felul acesta, fiecare om are asigurat un loc de muncă. Mai sunt zone în care piatra semiprețioasă încă este extrasă, însă majoritatea minelor au fost transformate în locuințe.

Așa arată intrarea în locuințele construite în mine.

Odată cu dezvoltarea tehnologiei, locuințele construite în vechile mine au fost îmbunătățite, din toate punctele de vedere. Cu toate că, viața în interiorul acestor case din Coober Pedy este simplă, ea este confortabilă. Trebuie specificat că un “dugouts” are câteva dormitoare, o bucătărie, o cameră de zi şi o baie.

Unele familii au propria piscină sub pământ.

Unele locuințe sunt mai complexe și dețin chiar și câte o piscină interioară. Totodată, oamenii care vin în zonă se pot caza la un motel, aflat și el, de asemenea, sub pământ. În regiune există și un mall aflat la suprafață, însă multe dintre magazin sunt construite sub pământ. Așa cum era de așteptat, în centrul comercial se găsesc magazine unde se vinde faimoasa piatră semiprețioasă.

Așa arată barul de sub pământ.

În orașul construit în minele de opal se găsește și un bar, dar și o zonă de rugăciune. Saint Peter şi Paul’s Catholic este cea mai veche din cele trei locații de cult. Biserica a fost săpată cu mâinele minerilor din comunitate şi a fost, iniţial, folosită de toate confesiunele.

Foto: inbors.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot