De necrezut! Care este locul unde plouă cu diamante?

29.05.2020
De necrezut! Care este locul unde plouă cu diamante?

Cercetătorii americani susțin că, în sistemul nostru solar, există cel puțin două planete unde plouă cu diamante. Conform teoriilor lansate, în atmosfera planetelor Saturn și Jupiter s-ar putea forma diamante, care ulterior cad pe suprafața acestora.

Diamantul se formează atunci când carbonul este supus unor condiții specifice și extreme – în mod normal, la temperaturi care depășesc 1.100° C și la presiuni de minimum 4,5 gigapascali. În urma analizelor de laborator, oamenii de știință au descoperit că planetele Saturn și Jupiter întrunesc aceste condiții.

Potrivit cercetătorilor de la University of Wisconsin–Madison și de la California Specialty Engineering, în atmosfera celor două planete s-ar forma particule mai simple de carbon, care, în acea atmosferă densă, sunt supuse presiunilor ridicate, iar apoi se transformă în grafit, o formă minerală stabilă de carbon. Ulterior, grafitul continuă să cadă în straturile inferioare ale atmosferei și este supus altor presiuni și temperaturi ridicate, fapt care duce la formarea diamantelor.

Conform teoriilor lansate de cercetătorii americani, într-un an ar fi formate tone de diamante. Trebuie specificat că acestea nu rămân în stare solidă la nivelul solului ci, din cauza temperaturilor ridicate, formează un uriaș ocean de „diamante lichide”.

Conform unor studii anterioare, inclusiv Uranus si Neptun ar putea fi “producătoare de diamante”. Deși, atmosfera este diferită pe cele patru planete, acestea întrunesc condițiile necesare pentru a crea diamante. Astfel, dacă în atmosfera lui Saturn metanul reprezintă 0,5%, iar în cea a lui Jupiter, 0,2%, pe Neptun și Uranus această cifră se ridică la 15%. Pe Neptun și Uranus diamantele nu se mai topesc, fiindcă temperaturile sunt mai scăzute.

Cu toate acestea, există sceptici care pun sub semnul întrebării aceste studii. Ei consideră că, deși, în teorie aceste lucruri se pot întâmpla este greu de crezut că au loc în realitate.

Ce este dimantul?

Diamantul este unul dintre cele mai dure materiale de pe Terra. Acest minereu este vândut, în ziua de astăzi, ca bijuterie și are cel mai ridicat preț, deoarece are nevoie de condiții extreme pentru a se forma. The Constellation, un diamant de 813 carate, s-a vândut cu 63 de milioane de dolari, devenind cel mai scump diamant brut tranzacționat vreodată.

Cum ar putea arăta o ploaie cu diamante?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot