De ce au plecat dinozaurii din America de Sud în Australia?

01.05.2023
De ce au plecat dinozaurii din America de Sud în Australia?

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că în urmă cu 100 de milioane de ani dinozaurii au plecat din America de Sud în Australia, traversând Antarctica. S-a ajuns la această ipoteză, după ce a fost descoperit în Queensland, în nord-vestul Australiei, cel mai complet craniu de „sauropod enorm”.

Potrivit oamenilor de știință, craniul este aproape complet și are o vechime de 95 – 98 de ani. Fragmentele aparțin  unui dinozaur pe care cercetătorii l-au denumit „Ann” şi au fost scoase la suprafață în anul 2018, la staţia Elderslie din Queensland. După studierea oaselor s-a ajuns la concluzia că dinozaurul a făcut parte din specia Diamantinasaurus matildae, un membru al grupului de dinozauri Sauropoda. Aceste animale  aveau capul mic, gâtul şi coada lungi, corpul fiind asemănător unui butoi.

Dinozaurii au migrat prin Antarctica

Acesta a fost primul craniu complet descoperit de oamenii de știință pe continentul australian. Cercetătorii consideră că animalele au migrat prin Antarctica.

Acest craniu ne oferă o imagine rară asupra anatomiei acestui enorm sauropod care a trăit în nord-estul Australiei cu aproape 100 de milioane de ani în urmă.

În urma analizării rămăşiţelor, am descoperit asemănări între craniul lui Ann şi cel al unui titanozaur numit Sarmientosaurus musacchioi, care a trăit în America de Sud cam în acelaşi timp în care Diamantinasaurus a trăit în Queensland. Aceste similarităţi includ detalii referitoare la cutia craniană, oasele de la baza craniului lângă articulaţia maxilarului şi forma dinţilor, a declarat dr. Stephen Poropat de la Universitatea Curtin din Perth, Australia, potrivit Agerpres.ro.

Datele studiate au arătat că dinozaurii au plecat, acum aproximativ 100 de milioane de ani în urmă, din America de Sud în Australia prin Antarctica. Acest lucru a fost posibil, deoarece clima era una mai călduroasă în acel timp, iar sauropodele erau în căutare de vegetație.

Fereastra de acum 100-95 de milioane a fost una dintre cele mai călduroase din istoria geologică recentă a Pământului, ceea ce înseamnă că Antarctica – aflată mai mult sau mai puţin în locul în care este acum – nu avea gheaţă.
În mod similar, Australia, care se afla mult mai la sud faţă de astăzi, era mai caldă, cu mai puţină sezonalitate. În acel climat, Antarctica era împădurită şi ar fi putut constitui un habitat sau o cale atrăgătoare pentru sauropodele rătăcitoare, a explicat Stephen Poropat, potrivit sursei citate mai sus.
Foto: Wikipedia.org
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot