De ce au plecat dinozaurii din America de Sud în Australia?

01.05.2023
De ce au plecat dinozaurii din America de Sud în Australia?

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că în urmă cu 100 de milioane de ani dinozaurii au plecat din America de Sud în Australia, traversând Antarctica. S-a ajuns la această ipoteză, după ce a fost descoperit în Queensland, în nord-vestul Australiei, cel mai complet craniu de „sauropod enorm”.

Potrivit oamenilor de știință, craniul este aproape complet și are o vechime de 95 – 98 de ani. Fragmentele aparțin  unui dinozaur pe care cercetătorii l-au denumit „Ann” şi au fost scoase la suprafață în anul 2018, la staţia Elderslie din Queensland. După studierea oaselor s-a ajuns la concluzia că dinozaurul a făcut parte din specia Diamantinasaurus matildae, un membru al grupului de dinozauri Sauropoda. Aceste animale  aveau capul mic, gâtul şi coada lungi, corpul fiind asemănător unui butoi.

Dinozaurii au migrat prin Antarctica

Acesta a fost primul craniu complet descoperit de oamenii de știință pe continentul australian. Cercetătorii consideră că animalele au migrat prin Antarctica.

Acest craniu ne oferă o imagine rară asupra anatomiei acestui enorm sauropod care a trăit în nord-estul Australiei cu aproape 100 de milioane de ani în urmă.

În urma analizării rămăşiţelor, am descoperit asemănări între craniul lui Ann şi cel al unui titanozaur numit Sarmientosaurus musacchioi, care a trăit în America de Sud cam în acelaşi timp în care Diamantinasaurus a trăit în Queensland. Aceste similarităţi includ detalii referitoare la cutia craniană, oasele de la baza craniului lângă articulaţia maxilarului şi forma dinţilor, a declarat dr. Stephen Poropat de la Universitatea Curtin din Perth, Australia, potrivit Agerpres.ro.

Datele studiate au arătat că dinozaurii au plecat, acum aproximativ 100 de milioane de ani în urmă, din America de Sud în Australia prin Antarctica. Acest lucru a fost posibil, deoarece clima era una mai călduroasă în acel timp, iar sauropodele erau în căutare de vegetație.

Fereastra de acum 100-95 de milioane a fost una dintre cele mai călduroase din istoria geologică recentă a Pământului, ceea ce înseamnă că Antarctica – aflată mai mult sau mai puţin în locul în care este acum – nu avea gheaţă.
În mod similar, Australia, care se afla mult mai la sud faţă de astăzi, era mai caldă, cu mai puţină sezonalitate. În acel climat, Antarctica era împădurită şi ar fi putut constitui un habitat sau o cale atrăgătoare pentru sauropodele rătăcitoare, a explicat Stephen Poropat, potrivit sursei citate mai sus.
Foto: Wikipedia.org
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot