Ce dinozauri au trăit pe teritoriul României de astăzi?

11.01.2024
Ce dinozauri au trăit pe teritoriul României de astăzi?

Puține lucruri fascinează copiii și adulții deopotrivă mai mult decât dinozaurii. Acele animale preistorice de spre care am citit și văzut doar în cărți sau filme de mărimi neimaginabile și care în urmă cu milioane de ani erau capabile să distrugă totul în jurul acestora. Ce dinozauri au trăit pe teritoriul României?

Dinozauri în România?

dinozauri

Imaginați-vă că trăiți într-o eră îndepărtată de a noastră și tot ceea ce faceți este să supraviețuiți. Epocile dinozaurilor au apus, dar știința a adus în atenția societății de foarte mulți ani fostele animale care dominau planeta cu milioane de ani în urmă. Deși producțiile de la Hollywood ne-au obișnuit cu faptul că dinozaurii se găseau pe teritoriul Americii, fosilele acestora s-au găsit în mai multe regiuni ale lumii.

Astfel că, ne putem pune întrebarea ce tip de dinozauri s-au găsit și în România. De-a lungul ultimilor 100 de ani, mai mulți arheologi au scos al suprafață fosile de dinozauri.

În teritoriul actual al României au fost descoperite de-a lungul timpului mai multe fosile ale unor dinozauri care au trăit în diferite perioade geologice. Cele mai importante descoperiri includ oase din perioada Cretacicului Târziu, adică cu aproximativ 70 de milioane de ani în urmă. Descoperirile sunt fosile de titanozauri și hadrozauri.

În județul Sibiu s-a descoperit fosila unui dinozaur numit Magyarosaurus dacus, un titanozaur de dimensiuni reduse. Ale specii descoperite în România includ Telmatosaurus transsylvanicus, un hadrozaur (specie de dinozaur care a trăit în urmă cu 70-75 de milioane de ani).

Din fericire, nicio fosilă a celebrului Tyrannosaurus rex (T-Rex) în România. Aceștia au fost descoperiți în partea Americii de Nord, respectiv în statele Montana, Wyoming și Dakoda de Sud.

Când au dispărut marile animale?

Cu toții știm că în momentul de față niciun dinozaur nu mai trăiește, iar ADN-ul acestora este foarte greu de clonat din fosilele și rămășițele găsite. Deși imaginea acestora le-am putut observa doar din cărți și filme, mereu ne vom întreba cum au arătat în realitate.

Aceștia au dispărut în urma unui eveniment denumit Extincția Cretacic-Paleogen care a avut loc acum aproximativ 66 milioane de ani. Acest eveniment a marcat sfârșitul perioadei Cretacicului și începutul Paleogenului, marcând de asemenea sfârșitul epocii dinozaurilor.

Se crede că extincția s-a datorat impactului unui asteroid sau cometă pe Terra. Craterul găsit în Peninsula Yucatan din Mexic este considerat a fi rezultatul impactului din acea perioadă. Măsoară nu mai puțin de 150 kilometri în diametru.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot