100 de curiozități despre animale. Curiozități despre elefanți, delfini sau urși

20.02.2021
100 de curiozități despre animale. Curiozități despre elefanți, delfini sau urși

Simt animalele empatie? Are un elefant conștiință? Acestea sunt câteva dintre întrebările pe care și le pun majoritatea iubitorilor de animale. Este important să știm cu cine suntem aici pe Pământ.

Fiecare dintre noi a observat de-a lungul timpului unele animale și am fost întotdeauna surprinși de cât de asemănătoare sunt cu noi. Am fost mereu atinși de instinctele lor și uneori, impresionați de emoțiile lor.

Curiozități despre elefanți

1. Sunt cele mai mari animale de teren

Elefantul african este cel mai mare mamifer terestru din lume – cu masculii măsurând în medie până la 3 m înălțime și cântărind până la 6 tone. Bărbații ating dimensiunea maximă doar la 35-40 de ani – aceasta este mult peste jumătate din durata lor de viață, deoarece elefanții sălbatici pot trăi până la 60-70 de ani. Și nu doar adulții – chiar și puii sunt uriași! La naștere, elefanții pot cântări 120 kg.

2. Un elefant nu uită niciodată

Lobul temporal al elefantului (zona creierului asociată cu memoria) este mai mare și mai densă decât cea a oamenilor – de unde se spune că „elefanții nu uită niciodată”.

3. Au o piele foarte groasă

Pielea unui elefant are o grosime de 2,5 cm în majoritatea locurilor. Pliurile și ridurile din pielea lor pot reține de până la 10 ori mai multă apă decât o face pielea plată, ceea ce ajută la răcirea lor. Își mențin pielea curată și se protejează de arsurile solare făcțnd băi regulate de praf și noroi.

4. Elefanții mănâncă aproape toată ziua

Elefanții au nevoie de până la 150 kg de alimente pe zi, deși jumătate din aceasta poate rămâne nedigerată. Mănâncă atât de mult încât își pot petrece până la trei sferturi din zi mâncând.

5. Comunicarea se face prin vibrații

Elefanții comunică într-o varietate de moduri – ei emit inclusiv sunete precum apeluri de trompetă (unele sunete sunt prea mici pentru ca oamenii să nu le audă), limbajul corpului, atingerea și mirosul. De asemenea, pot comunica prin semnale seismice – sunete care creează vibrații în sol – pe care le pot detecta prin oasele lor.

Curiozități despre lei

6. Leii vânează cel mai bine în timpul furtunii

Leii vânează cel mai mult în timpul nopții, deoarece ochii lor se adaptează la întuneric și acest lucru le oferă un avantaj imens față de prada lor. Ei vânează mai mult în timpul furtunilor, deoarece zgomotul și vântul împiedică prada să-i vadă și să-i audă. La vânătoare, leoaicele au roluri specifice. Unele joacă rolul de „centru”, iar alții rolul de „aripă” – aripile aleargă prada spre centru.

7. Puii au pete

Puii de lei au rozete și pete pe blănița lor nisipoasă, dar acestea dispar în general pe măsură ce se maturizează.

E adevărat ca leii sunt pe cale de dispariție?
leul este pe cale de disparitie

8. Coamele leilor „spun” o poveste

Coamele leilor masculi devin impresionante pe măsură ce aceștia îmbătrânesc. Coamele cresc până la 16 cm lungime și sunt un semn de dominație. Cu cât îmbătrânesc, cu atât coamele lor devin mai întunecate. Pe lângă atragerea femelelor, coamele lor le pot proteja gâtul și capul de rănile din timpul luptelor.

9. Puii de lei cresc împreună cu alte mame

Leoaicele își cresc puii împreună, iar puii pot fi alăptați de la orice femelă cu lapte.

10. Leii sunt gurmanzi

Leii pot mânca până la 40 kg de carne într-o singură masă – aproximativ un sfert din greutatea lor corporală. Limba lor este abrazivă o folosesc pentru a răzui carnea de pe oase.

Curiozități despre urșii Panda

11. Se pot camufla foarte bine datorită coloritului alb-negru al blănii lor

Blana alb-negru ale ursului panda gigant are două funcții: camuflaj și comunicare. Cea mai mare parte – fața, gâtul, burta, fundul – este albă pentru a-l ascunde în habitatele înzăpezite. Brațele și picioarele sunt negre, ajutându-l să se ascundă la umbră.

12. Ochii lor sunt diferiți de ochii urșilor normali

La fel ca pisicile domestice, pupilele urșilor panda au fante verticale, iar negrul din jurul ochilor îi protejează de lumină excesivă.

13. Bambusul este esențial pentru dieta lor

Urșii Panda au nevoie de cel puțin două specii de bambus pentru a evita foametea. Deși sunt 99% vegetarieni, sistemul lor digestiv este unul tipic unui carnivor. Un procent din dieta lor o reprezintă ouăle, animalele mici, roșii și furaje în terenurile agricole pentru dovleac, fasole, grâu și hrană pentru porci domestici.

Urs panda

14. Puii sunt foarte bine protejați în prima lună

Mama Panda păstrează contactul cu puiul lor aproape 100% din timp în prima lor lună, acoperindu-i fața cu laba, brațul sau capul.

15. Puii de Panda sunt foarte curajoși

La doar 5 luni, puii învață cum să urce, uneori exersând chiar pe mama lor. Ca alimentație ei încep să consume hrană solidă în jurul vârstei de 6 luni, iar până atunci pot fi hrăniți cu lapte de câine pentru că este asemănător cu cel de panda.

Curiozități despre tigru

16. Fosile de tigru

Au fost descoperite fosile de tigru care arată că aceștia au trăit în urmă cu două milioane de ani.

17. Cel mai mare număr de tigrii se află în India

Aproximativ 3.000 din tigrii sălbatici ai lumii se află în India.

18. Vânători tăcuți

Tigrii au picioare căptușite cu tampoane moi, care îi ajută să meargă în tăcere prin habitatul lor. Un tigru va călători de obicei aproximativ 10-20 km în timpul vânătorii de noapte.

19. Un fel principal de mâncare pe săptămână

Principala pradă a tigrilor este căprioara, dar mănâncă și mistreți. Pentru tigri, doar una din zece sesiuni de vânat are succes, iar o căprioară mare poate oferi unui tigru mâncare de o săptămână. Tigrii nu își mănâncă de obicei prada la locul uciderii, ci o ascund pentru a se hrăni de-a lungul timpului. El acoperă hrana prin greblarea frunzelor, a murdăriei, a ierbii și chiar a pietrelor deasupra carcasei.

Tigru

20. Limbaj variat specific pisicilor

Repertoriul vocal al tigrilor este vast – ei mormăie, mârâie, răcnesc, gem, șuieră și gâfâie. Se crede că fiecare vocalizare este utilizată pentru a comunica lucruri diferite.

Curiozități despre jaguar

21. A treia felină din lume

Jaguarul (Panthera onca) este un mamifer specific continentului american și face parte din familia felidelor. Este una dintre cele patru feline mari din genul „Panthera” alături de leu, tigru și leopard. Ca mărime, jaguarul este a treia felină din lume, după tigru și leu și cea mai mare de pe continentul american.

Lungimea jaguarilor variază între 1,12 metri și 1,70 metri, la care se adaugă coada, care poate avea 50-80 cm. Un jaguar cântărește la maturitate între 60 și 95 kg, însă masculii pot ajunge și la 160 kg.

22. Ce îi deosebește de leoparzi

Jaguarii care trăiesc în pădurile tropicale sunt de regulă mai închiși la culoare și mai mici comparativ cu jaguarii care trăiesc în câmp deschis, deoarece în păduri trăiesc mai puține animale ierbivore cu care să se hrănescă.

Pentru un ochi neantrenat jaguarul poate fi confundat cu leopardul, detaliul care face diferența făcând-o petele negre în formă de rozetă, care la jaguari sunt mai mari și prezintă o un mic punct în mijloc, detaliu inexistent la leoparzi. De asemenea, jaguarii au capul mai mare și mai rotund, precum și picioare scurte.

23. Prădători de zi și de noapte

Jaguarii sunt carnivori, iar dieta lor constă în păsări, ouă, căprioare, iguane, tatu, pești, broaște țestoase și chiar aligatori. De asemenea, ei pot ataca cel mai mare animal din America de Sud, tapirul, dar și prădătorii uriași precum caimanul. Dacă nu a terminat de mâncat, jaguarul își îngroapă prada pe care o va mânca mai târziu. Jaguarul vânează atât ziua, cât și noaptea și călătoresc până la 10 km pentru a vâna.

24. Mușcătură letală

Jaguarii au cea mai puternică mușcătură dintre toate felinele. Comparativ cu celelalte feline, jaguarul a dezvoltat o mușcătură mult mai puternică, ce îi permite să penetreze cu colții foarte puternici pielea groasă a reptilelor, precum și carapacea dură a broaștelor țestoase.

Ei omoară prada cu o singură mușcătură, aplicată în partea din spate a craniului, spre deosebire de alte feline care mușcă de gât. Limba jaguarilor prezintă niște protuberanțe ascuțite, numite papillae, cu care scot carnea de pe oase.

25. Reproducerea la jaguari

Jaguarii se împerechează pe toată durata anului. Femela atinge maturitatea sexuală la vârsta de 2 ani, în timp ce masculii la 3 și chiar 4 ani. Femela este fertilă timp de 6-17 zile pe perioadă și anunță masculii prin mirosul de urină lăsat în urmă, dar și prin sunetele pe care acestea le scot. După împerechere, masculul păsăsește femela, iar aceasta este singura care se ocupă de pui.

Curiozități despre delfini

26. Delfinii pot fi găsiți în întreaga lume și în medii diferite

Există 36 de specii de delfini marini – care trăiesc în aproape toate mediile acvatice, inclusiv oceanele, coastele, estuarele și apa dulce – și la temperaturi cuprinse între mai puțin de 0°C și peste 30°C.

27. Delfini de apă dulce

Râul Amazon găzduiește patru specii de delfini de râu care nu se găsesc nicăieri altundeva pe Pământ.

28. Poluarea cu zgomot subacvatic este o reală amenințare pentru delfini

Poluarea fonică provocată de activitatea navală, industria petrolului și gazelor, inspecțiile seismice și construcția subacvatică pot stresa și răni cetaceele. De asemenea, interferează grav cu capacitatea lor de a comunica, de a se reproduce, de a naviga și de a găsi pradă, uneori dovedindu-se fatală.

Delfini

29. Delfinii suflă bule pentru a vâna

Când vânează, delfinii produc bule pentru a strânge prada la suprafață. Uneori folosesc, de asemenea, o tehnică de vânătoare numită „vânătoare de pești”, unde își folosesc coada pentru a lovi peștii și astfel îi amețesc, făcându-i mai ușor de prins.

30. Delfinii sunt la fel de inteligenți ca noi

Delfinii cu botul gros sunt una dintre puținele specii, alături de maimuțe și oameni, care au capacitatea de a se recunoaște într-o oglindă. Acest lucru este considerat ca fiind un punct de reper al inteligenței lor. Delfinii sunt, de asemenea, printre puținele animale care au fost documentate folosind diferite instrumente.

Curiozități despre pinguinii imperiali

31. Gheață și iar gheață!

Pinguinii imperiali sălbatici se găsesc doar în Antarctica. Ei cresc și își cresc puii pe „gheață rapidă”, o platformă plutitoare a oceanului înghețat, care este conectat la uscat sau la recifurile de gheață. De la naștere, își petrec întreaga viață în gheața din Antarctica și în jurul acesteia, deși foarte rar „rătăciți” au apărut în largul coastelor Noii Zeelande.

32. Giganții din lumea pinguinilor

Imperialii sunt cea mai mare dintre cele 18 specii de pinguini găsite astăzi și una dintre cele mai mari dintre toate păsările. Au aproximativ 120 cm înălțime (aproximativ înălțimea unui copil de șase ani) și cântăresc în jur de 40 kg, deși greutatea lor fluctuează dramatic pe tot parcursul anului.

Fosilele recuperate din Peninsula Antarctică arată că o specie de pinguin colos care a trăit cu aproximativ 37 de milioane de ani în urmă ar fi putut avea o înălțime de 2 m și o greutate de până la 115 kg.

33. Iubirea pinguinilor

Pinguinii își incubează ouăle în lunile lungi și întunecate de iarnă. Curtarea femelelor este complicată, dar împerecherea este rapidă. Femela depune un singur ou în mai sau iunie. Apoi, ea o dă partenerului ei să o incubeze și pleacă.

Ea își petrece următoarele nouă săptămâni pe mare, hrănindu-se. Bărbatul echilibrează cu grijă oul pe picioare între 65 – 75 de zile pentru a-l menține cald într-o pungă specială pentru pui, și de pe suprafața zăpezii, înainte de a ecloza. Apoi apare un pui pufos.

34. Condiții extreme de supraviețuire

Pinguinii imperiali sunt adaptați în mod unic pentru a supraviețui condițiilor dure atunci când temperaturile pot scădea până -50°C și cu vânturi de până la 200 km / h. Au două straturi de pene și o bună rezervă de grăsime.

Pinguini

Ei au, de asemenea, pene pe picioare, astfel încât gleznele nu devin prea reci. Chiar și picioarele lor sunt adaptate condițiilor de gheață, conținând grăsimi speciale care le împiedică să înghețe și gheare puternice pentru prinderea gheaței.

Dar, cel mai remarcabil, coloniile de adulți și pui stau împreună pentru a se încălzi. Acest lucru este în contrast total cu vecinii lor certăreți, pinguinii Adélie.

35. Pinguinii imperiali sunt buni scafandrii

Pinguinii imperiali sunt scafandrii olimpici din lumea păsărilor. Cea mai profundă scufundare înregistrată a fost de 564 m, echivalentul a aproape 2 x înălțimea Shard, cea mai înaltă clădire din Europa. Și cea mai lungă scufundare înregistrată a fost de aproape 28 de minute.

Curiozități despre urșii polari

36. Urșii polari sunt considerați mamifere marine

Deoarece își petrec cea mai mare parte a vieții pe gheața mării din Oceanul Arctic, urșii polari sunt singurele specii de urși care sunt considerați mamifere marine.

37. Urșii polari sunt de fapt negri, nu albi

Blana de urs polar este translucidă și apare albă, deoarece se reflectă lumina. Sub toată blana aceea groasă, pielea lor este neagră.

38. Vânători slabi

Deși aproximativ jumătate din viața unui urs polar este petrecută la vânătoare pentru hrană, aceștia au rareori succes. Prada principală a urșilor polari constă din foci inelate și foci cu barbă, însă se hrănescu cu mici mamifere, păsări, ouă și vegetație.

39. Ursul polar, cel mai mare carnivor terestru din lume

Urșii polari masculi pot cântări până la 800 kg și sunt de două ori mai mari decât femelele. Acest lucru, pe lângă faptul că pot măsura până la 3 metri lungime, face ca urșii polari să fie cel mai mare carnivor terestru din lume.

40. Simț olfactiv extrem de dezvoltat

Urșii polari au un simț al mirosului foarte puternic. Pot detecta prada de la 30 km depărtare sau o focă ascunsă sub un metru de zăpadă compactată.

Curiozități despre rechin

41. Cel mai mare rechin este inofensiv

Există peste 360 de specii de rechin în lume, răspândite în întreg Oceanul Planetar. Cel mai mic rechin cunoscut este rechinul-lanternă (Etmopterus perryi), care trăiește în apele Columbiei şi ale Venezuelei și care, la maturitate, măsoară doar 17 cm în lungime. Cel mai mare este rechinul-balenă (Rhincodon typus), care poate depăși 12 m în lungime și 20 de tone în greutate, însă este aproape inofensiv.

42. Rezistă și o lună fără mâncare

Rechinul este cel mai eficient prădător de pe planetă. Acesta este capabil să prindă cu ușurință 500 kg de pește, balene mici sau, ocazional, oameni. Spre exemplu, rechinul alb poate mânca până la 11 tone de hrană annual. El nu-și mestecă hrana, ci o sfâșâie în bucăți și o înghite. În cazul în care mănâncă o focă sau un leu de mare, poate rezista chiar și o lună fără o masă consistentă.

Rechin

43. Se reproduc de două ori într-o viață

Cât trăiesc, rechinii se reproduc doar de două ori și fac de fiecare dată între 7 și 9 pui. Unele specii de rechini sunt ovipare, ceea ce înseamnă că depun în apă ouă din care, câteva zile mai târziu, ies puii. La rechinii ovovivipari ouăle eclozează chiar în corpul femelei, după o dezvoltare de mai multe luni, iar puii sunt expulzaţi imediat după aceea. La speciile de rechini vivipare, puii se dezvoltă în corpul femelei, fiind în legătură directă prin intermediul unor organe asemănătoare placentei întâlnite la mamifere. Mai sunt cunoscute şi foarte puține cazuri de partenogeneză – reproducere asexuată, în care femela rechin a dat naştere unor pui fără să fi avut contact cu masculul, iar analizele genetice au arătat că puii nu aveau ADN de provenienţă paternă.

44. Simt sîngele de la 4 km distanță

Simţul olfactiv este foarte bine dezvoltat la rechini. Aceștia sunt capabili să detecteze un strop de sânge într-un milion de stropi de apă de la o distanță de peste 4 km.

45. Își schimbă dinții odată la 8 ani

Dacă se rănesc, rechinii se vindecă rapid și rar rămân cu cicatrici. Rechinii sunt singurele viețuitoare care nu se îmbolnăvesc niciodată de cancer. În cazul în care un rechin pierde un dinte, în cel mult 24 de ore îi crește altul la loc. Rechinul își schimbă toți dinții cam o dată la 8 ani și pierde în jur de 30.000 de dinți într-o viață.

Curiozități despre balenă

46. Balena albastră, cel mai mare animal din lume

Limba unei balene cântăreşte mai mult decât un elefant, în timp ce inima ei are greutatea unui automobil. Una dintre specii, Balena albastră, este cel mai mare animal de pe glob, ea putând ajunge la o lungime de peste 30 de metri şi la o greutate de până la 180 de tone, cât 25 de elefanți la un loc. Când o balenă albastră expira jetul de apă, acesta poate ajunge la o înălțime de 13 metri și poate fi auzit de la o distanță de 2 km. Balenele albastre au gestația de 10-12 luni, iar puii nou-născuți cântăresc între 5,5 și 7,3 tone. Puiul bea de la mama sa în jur de 225 litri de lapte pe zi!

Coada balenei albastre

47. Sunt longevive

Balenele sunt unele dintre cele mai longevive animale de pe planetă. Spre exemplu, balenele din specia denumită Balaena Mysticetus pot ajunge să trăiască aproximativ 200 de ani, în timp ce balenele ucigaşe pot trăi chiar și un secol.

48. Hrana = 3-4% din greutatea corporală

În ciuda dimensiunilor uriașe, balenele se hrănesc cu cele mai mici vietăţi maritime precum pești mici, crustacee, planctoni (mici organisme animale si vegetale), etc. De aceea, ele au nevoie de o cantitate foarte mare de hrană în fiecare zi, care este de aproximativ 3-4% din greutatea lor corporală. Balenele care se hrănesc mai mult de la suprafața apei au nevoie de fanoane mai mari (lamelele cornoase, care sunt fixate de maxilarul superior al balenei).

49. Comunică de la foarte mare distanță

Unele balene, cum ar fi Beluga sau „Delfinul alb” cum mai este ea cunoscută, au gâturi foarte flexibile ce permit o gamă largă de mişcări şi de comunicare. Astfel, fluierăturile, clipocitul şi toate celelalte sunete pe care balenele le emit le-au adus numele de „canarii mărilor”. De altfel, balenele sunt considerate printre cele mai zgomotoase animale de pe planetă, ele comunicând între ele prin frecvenţe specifice de la o distanţă de circa 1.600 km!

50. Record de adâncime

În anul 2014, o balenă din specia Ziphius Cavirostris a stabilit un record de scufundare, ea înotând până la o adâncime de 2.992 metri! Potrivit oamenilor de ştiinţă care au monitorizat-o, scufundare a durat peste două ore.

Curiozități despre rinocer

51. Rinocerii, înrudiți cu caii și cu zebrele

În prezent, mai există doar cinci specii de rinocer, care formează familia Rhinocerotidae. Două dintre acestea trăiesc în Africa – rinocerul alb și rinocerul negru și trei în Asia – rinocerul mare cu un corn, de Sumatra și de JavaTrei dintre aceste specii (negru, de Sumatra și de Java) sunt pe cale de dispariție, doar 70 de rinoceri de Java și circa 100 de Sumatra trăind la ora actuală. Interesant este faptul că rinocerii sunt înrudiţi cu caii şi zebrele, toate aceste animale făcând parte din Ordinul Perissodactyla.

52. Au un corn sau două

Rinocerii albi, negri şi de Sumatra au câte două coarne, în timp ce rinocerul indian şi rinocerul de Java au unul singur. În unele cazuri pot exista rinoceri fără coarne, adesea fiind cazul femelelor din specia rinocerilor de Java. Coarnele rinocerilor sunt pline şi cresc încontinuu de-a lungul vieţii.

53. Rinocerii negru și alb sunt… gri

Numele rinocerilor alb și negru sunt înșelătoare deoarece ambii sunt, de fapt, gri. Se spune că rinocerul alb a primit numele din cuvântul african pentru larg („wyd”), care se referă la buza largă și pătrățoasă (în contrast, rinocerii negri au buza superioară ascuțită). Cu mulți ani în urmă, exploratorii englezi au confundat acest cuvânt cu „alb” și, în consecință, au numit această specie rinocerul „alb”, iar pe cealaltă rinocerul „negru” pentru a le diferenția.

54. Buni alergători

Rinocerii sunt animale mari, cu construcție masivă și cântăresc între 700 și 3.000 kg. Spre exemplu, rinocerul de Sumatra, care este cea mai mică specie din famlia Rhinocerotidae, cântăreşte „doar” 700 kg, în timp ce la polul opus se situează rinocerul indian, care poate ajunge şi la 2,5-3,5 tone în condiţii ideale. Înălţimea medie a rinocerilor este de 1,80 metri, însă există şi rinoceri „pitici” care au o înălţime de doar 1,3 metri. Deși sunt nişte animale foarte masive, rinocerii pot atinge viteze cuprinse între 48 și 64 km/h.

55. Rinocerii sunt miopi

Biologii care studiază rinocerii au ajuns la concluzia că aceştia nu văd foarte bine la distanță, ci văd, practic, doar ceea ce se află în faţa lor. Concret, un rinocer nu poate vedea o persoană la o distanță de 30 metri, el bazându-se în principal pe simțul olfactiv foarte dezvolta. Din această cauză, rinocerii tind să fie agresive cu animalele sau cu obiectele necunoscute.
Curiozități despre gorilă

56. ADN aproape identic cu cel uman

Gorilele, care sunt cele mai mari primate, trăiesc pe continentul african, mai exact în pădurile tropicale ale Africii Centrale. În funcție de specie, ele trăiesc atât în zonele joase, cât și în regiunile montane. ADN-ul gorilei se aseamana in proportie de 98-99% cu cel uman. Gorilele sunt împărțite în două specii, iar si incepand din 2008 sunt in curs de dezbatere daca aceasta specie sa aiba patru sau cinci subspecii.

57. Masculul, de două ori mai mare ca femela

Gorilele au capul foarte mare, cu o frunte proeminentă. Masculii măsoară și cântăresc aproape de două ori mai mult comparativ cu femelele. Astfel, un mascul poate avea o înălțime de 1,70 metri și aproximativ 180 kg, în timp ce femela măsoară circa 1,40 metri și cântărește 90 kg.

58. Sunt vegetariene

Pentru a se deplasa, gorila își sprijină greutatea în pumni, însă atunci când are de parcurs o ditanță scurtă adoptă o poziție bipedă asemenea omului. Gorilele sunt vegetariene și consumă, în cazul masculului, până la 27 kg de hrană zilnic. Mâncarea lor este constituită din plante, rădăcini, bambus, seminţe şi foarte multe fructe. Acestea nu au nevoie să bea apă deoarece se hidratează suficient din alimentația aleasă. Ele își găsesc hrana la nivelul solului deoarece, în cea mai mare parte a timpului, ele trăiesc pe pământ, nu în copaci așa cum este cazul cimpanzeilor, spre exemplu.

59. Un singur pui

Femela gorilă atinge maturitatea sexuală la vârsta de 7-8 ani, însă aceasta începe să se reproducă de abia începând cu vârsta de 10 ani. În schimb, vârsta ideală pentru reproducere în cazul masculilor este de 15-20 de ani. Perioada de gestație la femela gorilă este de opt luni și jumătate și, de regulă, dă naștere unui singur pui. Foarte rar se întâmplă să nască doi pui.

60. Sunt liniștite și sociabile

Gorilele sunt cunoscute ca niște animale liniștite, calme, timide și pasive, însă atunci când comunică emit sunete pe cât de variate, pe atât de puternice și fac gesturi agresive. Spre exemplu, atunci când grupu de gorile este atacat, gorila Silverback o va apăra prin orice mijloace. Gorilele sunt foarte sociabile în sălbăticie și formează grupuri de cinci până la 30 de exemplare. Ele își petrec majoritatea timpului dormind, mâncând sau curățându-se una pe alta. Inteligența gorilelor este similara cu cea a oamenilor si delfinilor.

Curiozități despre porci

61. Nani, nani, puiul mamii!

Purceii nou-născuți învață să alerge la vocea mamei și își pot recunoaște propriile nume până la vârsta de 2 săptămâni. Scroafele au fost chiar cunoscute că le „cântă” puilor lor în timp ce îi alăptează!

62. Porcii nu transpiră

Dacă i-ai spus cuiva vreodată că a „transpirat ca un porc”, atunci te-ai înșelat. Porcii nu au aproape nici o glandă sudoripară și una dintre cele mai bune modalități prin care se pot răcori este să se răstoarne în noroi.

De ce tăiem porcul de Crăciun?

63. Porcii nu zboară, dar sigur țipă!

Un țipăt de porc a fost măsurat la 115 decibeli, cu 3 decibeli mai mare decât sunetul unui avion de zbor supersonic.

64. Animale inteligente și sociabile

Porcii sunt animale extrem de inteligente și incredibil de sociale. Când sunt ținuți într-un grup, ei se strâng unul lângă celălalt și preferă să doarmă nas în nas. Studiile au arătat, de asemenea, că, la fel ca oamenii, visează.

65. Orgasmul unui porc durează 30 de minute

Cel mai lung orgasm la mamifere este cel al porcului domestic Sus scrofa domesticus. În medie, orgasmul său durează 30 de minute, dar poate dura până la 90 de minute.

Curiozități despre vaci

66. Toate „vacile” sunt femei

Masculii sunt numiți tauri sau boi. Înainte de a avea un vițel pentru prima dată, o femelă se numește juncă. Apoi, odată ce are primul ei vițel, devine o vacă.

67. Vedere panoramică

Vacile pot vedea aproape 360 de grade. Ca urmare a acestei vederi aproape panoramice, ele pot urmări prădătorii din toate unghiurile. Cu toate acestea, nu văd bine în fața lor și de obicei își vor întoarce capul pentru a te privi.

Vaca

68. Vacile adoră compania celorlalte surate

Vacile sunt foarte sociale și nu le place să fie singure. De exemplu, atunci când o vacă se izolează, de obicei este din cauză că este bolnavă sau pe cale să nască.

69. Masticație lentă

O vacă are 32 de dinți și va mesteca de aproximativ 40-50 de ori pe minut. Ea mestecă până la opt ore pe zi și își poate mișca fălcile de aproximativ 40.000 de ori pe zi.

70. Somnoroasele vaci

Vacile petrec aproximativ 10 ore pe zi culcate. Ele se ridică și se întind de aproximativ paisprezece ori pe zi. Vacile pot dormi și în timp ce stau în picioare.

Curiozități despre oi

71. Oile sunt erbivore

Asta înseamnă că dieta lor nu include carne. De obicei mănâncă semințe, iarbă și plante.

72. Oile pot recunoaște până la alte 50 de fețe

Mai mult de atât ele și le pot aminti timp de doi ani. Cu toate acestea, oile tunse nu se recunosc și pot lupta câteva zile pentru a restabili ierarhia. Ele pot recunoaște și fețele umane.

73. Oile simt durerea, dar nu o arată

O oaie este mult mai puțin probabil să prezinte semne evidente de durere. Acest lucru este din cauza faptului că semnele de slăbiciune atrag prădătorii și oile sunt o specie care este des prădată.

74. Oile își comunică emoțiile

La fel ca și alte specii, inclusiv oamenii, oile fac vocalizări diferite pentru a comunica emoții diferite. De asemenea, ei afișează și recunosc emoția prin expresii faciale și preferă un zâmbet decât o încruntare. Ele sunt capabile să experimenteze emoții precum frica, furia, disperarea, plictiseala, dezgustul și fericirea.

Își construiesc prietenii, se luptă una pentru celălaltă și se simt triste când prietenii lor sunt trimiși la sacrificare.

75. Oile au o vedere periferică excelentă

Pupilele lor mari, dreptunghiulare, le permit să vadă aproape 360 de grade și pot vedea, de asemenea, în spatele lor, fără a întoarce capul.

Curiozități despre cai

76. Vârsta unui cal se poate estima după dinți

Nu se poate spune exact vârsta unui cal după dinți, însă se poate estima. Caii au nevoie de îngrijire dentară adecvată, dar uneori un cal trăiește mai mult decât o fac dinții, așa că este necesară o îngrijire suplimentară atunci când se hrănesc caii seniori.

77. Caii nu pot regurgita

Caii nu pot regurgita, cel puțin nu așa cum fac oamenii. Nu pot voma sau respira pe gură, la fel ca și oamenii. Sistemul digestiv al unui cal este o stradă cu sens unic, spre deosebire de bovine și alte rumegătoare care regurgitează mâncarea pentru a o mesteca din nou. Deși au un mod destul de eficient de a prelucra alimentele fibroase dure care alcătuiesc furajele, acest sistem lung, unidirecțional, poate provoca probleme care duc ulterior la colici.

Cai

78. Caii sunt animale de turmă

Caii sălbatici trăiesc în turme mici, iar caii domestici se simt mai confortabil dacă au și tovarăși. Poate fi destul de stresant pentru un cal să trăiască singur.

79. Caii sunt măsurați în „mâini”

Măsurarea standard pentru determinarea înălțimii unui cal se numește „mână”. Un ponei este un cabalin sub 14,2 mâini. Singurele cabaline care nu sunt măsurate în mâini sunt caii în miniatură care sunt măsurați în inci sau centimetri.

80. Caii respiră de patru ori pe minut

Rata de respirație pe timp de repaos a unui cal poate fi de până la patru respirații pe minut, iar aceasta poate crește rapid dacă este pus la muncă sau supus unui stres.

Curiozități despre iepuri

81. Iepurii comunică folosind un cod secret

Ei bine, nu este de fapt un cod secret, însă mișcările corpului lor sunt extrem de subtile. Iepurașii își strâng mușchii feței și își schimbă poziția corpului atunci când se simt îngrijorați.

82. Stăpâni ai auzului

Acești stăpâni ai auzului își pot întoarce urechile la 180 de grade. Și această rotație impresionantă poate identifica locația exactă a unui sunet.

83. Iepurii au nevoie de companie

Iepurii sunt creaturi sociale și sunt cei mai fericiți în compania propriei specii. Cea mai bună combinație este un bărbat castrat și o femelă castrată. Ei pot deveni extrem de triști și deprimați dacă sunt ținuți singuri.

84. Bugs Bunny are multe de „raportat”

Legumele cu rădăcină nu sunt o parte naturală a dietei unui iepure, iar morcovii au un conținut ridicat de zahăr, așa că ar trebui hrăniți doar ocazional și în cantități mici.

85. Iepurii și purcelușii de guineea nu sunt prieteni buni

Aceste animale de companie mici și dulci au dimensiuni similare și erau obișnuite să fie recunoscute ca o potrivire perfectă, dar experții sunt de acord acum că specia ar trebui, în general, să fie separată. Ambele animale folosesc metode diferite de comunicare, deci nu se pot înțelege reciproc și au nevoie de diete diferite. În plus, iepurii chiar îi pot răni pe purceluși.

Curiozități despre găini

86. Găinile și memoria

Găinile pot distinge peste 100 de fețe ale propriei specii. Se pare că elefanții nu sunt singurii care au o memorie excelentă.

87. Găinile știu cine este șeful

Ele formează structuri sociale complexe cunoscute sub numele de „ordine de ciocănire” și fiecare găină își cunoaște locul pe scara socială.

88. Găina, frumoasa din ograda adormită

Găinile experimentează somnul cu mișcare rapidă a ochilor (REM), ceea ce înseamnă că visează la fel ca noi.

Gaina

89. Găinile „vorbesc” cu puii lor

Găinile sunt la fel ca mamele umane care vorbesc cu bebelușii lor din uter – o găină mamă începe să-și învețe puii înainte de a ecloza.

90. Găinile sunt pretențioase în materie de parteneri

Cocoșii execută un mic dans numit „îngrijire” în care scot sunete și își mișcă capul în sus și în jos, ridicând și aruncând un pic de mâncare. Cercetătorii au descoperit că femelele preferă bărbații care deseori fac ordine și au creasta mai mare și mai strălucitoare pe cap.

Curiozități despre păuni

91. Trei tipuri de păuni

Există doar trei tipuri diferite de specii în familia păunilor. Două dintre acestea își au originea în Asia, iar cealaltă este de origine africană. Specia africană se numește păunul Congo și își are originea în bazinul Congo. Din Asia, păunul albastru (indian) și păunul verde.

92. Păun și păuniță

Cuvântul „păun” nu se aplică atât păsărilor masculine, cât și celor femele. Numai masculii sunt numiți păuni, în timp ce femelele sunt numite păunițe.

Pauni

93. Păsări tropicale

Aceste păsări au trăit mai întâi în păduri și în păduri tropicale, un mediu care rămâne în continuare habitatul lor cel mai confortabil și natural.

94. Durată de viață mare în captivitate

Dacă sunt domesticite, păsările din familia păunilor vor trăi până la 50 de ani. Cu toate acestea, în sălbăticie, unde viața este mai riscantă, păunii și păunițele trăiesc în general până la 20 de ani.

95. Păunii pot zbura

Un păun poate zbura într-un copac, mai ales dacă este în sălbăticie pentru a se proteja de prădători.

Curiozități despre rațe

96.Toate rațele au pene foarte rezistente la apă

Penele unei rațe sunt atât de impermeabile încât chiar și atunci când rața se scufundă sub apă, substratul pufos de pene de lângă piele va rămâne complet uscat.

97. Parteneri unici și nu prea…

Majoritatea speciilor de rațe sunt monogame pentru un sezon de reproducere, dar nu se împerechează adesea pe viață. În schimb, vor căuta noi prieteni în fiecare an, alegând cel mai sănătos, cel mai puternic, cel mai bun partener care le poate ajuta să-și transmită genele către o nouă generație de rață.

98. Producția de ouă este influențată de lumina zilei

Când este mai multă zi, rațele vor depune mai multe ouă. Pentru a încuraja acest lucru, fermierii folosesc iluminatul artificial, astfel încât rațele să aibă aproximativ 17 ore de lumină pe zi pentru a produce ouă în mod eficient.

99. Rățoii suferă după împerechere

Timp de o lună după sezonul de reproducere, rațele masculine nu pot zbura. În acest moment, ei au un penaj eclipsat, care arată similar cu penajul rațelor, apoi cresc pene noi. Atunci când nu zboară, rațele sunt vulnerabile la prădători și, prin urmare, tind să se deplaseze în zone izolate sau să se adune împreună pentru protecție.

100. Construcția cuibului cu propriile pene

Când își construiește cuibul, o rață îl acoperă cu pene moi pe care le smulge din propriul piept. Acest lucru conferă ouălor cea mai bună amortizare și izolare posibilă și expune pielea raței, astfel încât să poată menține ouăle calde. Alte materiale pentru cuibărirea rațelor includ ierburi, noroi, crenguțe, frunze, stuf și alte materiale vegetale.

Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 17 septembrie?
Ce s-a întâmplat azi, 17 septembrie?
Ziua de 17 septembrie este cea de-a 260-a a calendarului gregorian și a 261-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 105 zile. În această zi, în anul 1944, Armata a 4-a... citește tot
Curiozități curioase. Cele mai neobișnuite lucruri despre lumea în care trăim pe care nu ți le spune nimeni
Curiozități curioase. Cele mai neobișnuite lucruri despre lumea în care trăim pe care nu ți le spune nimeni
Lumea înconjurătoare este plină de lucruri neobișnuite. Găsim curiozități la tot pasul, fie că vorbim despre corpul uman, despre natură sau despre animalele din preajma noastră. Site-ul... citește tot
Propoziții cu ia și i-a. Când se scrie ia și când se folosește i-a?
Propoziții cu ia și i-a. Când se scrie ia și când se folosește i-a?
Gramatica limbii române este una complexă, însă odată ce înveți regulile lucrurile nu mai pare așa complicate. Una dintre situațiile care dă bătăi de cap multor oameni este când se scrie... citește tot