De ce la Polul Nord nu sunt pinguini? Unde trăiesc pinguinii?

29.12.2020
De ce la Polul Nord nu sunt pinguini? Unde trăiesc pinguinii?

Dacă întrebăm un grup de oameni unde locuiesc pinguinii, inevitabil ar fi câțiva care ar răspunde că pinguinii trăiesc în Polul Nord. După cum știm, acest lucru nu este adevărat, dar de ce nu există pinguini în Polul Nord? Sau în întreaga emisferă nordică?

Se pare că nu există prea multe cercetări științifice în acest sens, așa că trebuie explicat folosind ceea ce se știe deja despre pinguinii din întreaga lume. Apoi, vom încerca să dăm un răspuns argumentat.

Există 18 specii de pinguini, dintre care șapte dintre ei trăiesc în Antarctica, cum ar fi Pinguinul Împărat (Aptenodytes forsteri) și Pinguinii Regi (Aptenodytes Pategonicus). Pinguinul cu ochi galbeni (Megadyptes antipodes) și Royal Penguin (Eudyptes schlegeli) sunt două din șase specii din Australia și Noua Zeelandă.

Există un pinguin african (Spheniscus demursus) și trei specii care locuiesc în America, pinguinii Galapagos (Sphendiscus mendiculus) care trăiesc ușor în emisfera nordică, aproape de ecuator.

Pinguinii trăiesc (aproape) în întregime în emisfera sudică

Cu o varietate atât de mare de specii de pinguini, pare ciudat că nu s-au mutat niciodată mai la nord și au umplut nișe mai ecologice, așa cum au făcut-o în emisfera sudică. Au găsit o casă pe continentul australian și cel african în care temperaturile pot fi la fel de fierbinți ca oriunde pe pământ, astfel încât temperatura nu este atât de problematică pe cât ar putea crede majoritatea oamenilor.

Este posibil ca pinguinii regali sau împărați să se adapteze mai greu la căldură, deoarece sunt adaptați pentru mediul dur al Antarcticii. Cu toate acestea, Pinguinii Galapagos, Pinguinii mici (Eudyptula minor) și Pinguinii africani pot rezista la temperaturi mult mai fierbinți și ar putea face, teoretic, deplasarea mai spre nord.

Privind la Insulele Galapagos, acestea sunt înconjurate de sute de mile de ocean deschis. Speciile mai mari ar putea înota departe dacă ar căuta hrană în Oceanul Sudic (întinderea de apă de la 60 de grade latitudine sudică pana la coasta Antarcticii), dar pinguinul Galapagos mai mic nu are șansa de a înota în Costa Rica sau El Salvador, motiv pentru care au rămas izolați.

Același lucru este valabil și pentru pinguinul Snares (Eudyptes robustus) și Pinguinul Fiorland (Eudyptes pachyrhyncus), împreună cu toate celelalte specii din Oceania, dacă ar trebui să se deplaseze prin Papua Noua Guinee și Indonezia.

Unele specii se pot adaptata la căldură, dar nu se pot adapta să se miște rapid pe uscat, așa că vor sta doar pe coastă și nu se vor deplasa adesea spre nord decât dacă sunt forțate. Un studiu comportamental a investigat modul în care pinguinii africani se feresc de căldură și își petrec cea mai mare parte a zilei în ocean și se întorc pe uscat doar după-amiaza târziu.

Noaptea, este mult mai puțin probabil să se deplaseze mai spre nord, în căutarea unui teritoriu, deoarece este mai periculos în acel moment. În Africa de Sud și Namibia, Pinguinul african are, de asemenea, mult mai mulți prădători de care să se ferească, făcând orice mișcare spre nord una riscantă, potrivit penguinsinternational.org.

În Antarctica, când pinguinii sunt pe gheață, nu au amenințări reale din partea prădătorilor, așa că nu au dezvoltat prea multă protecție împotriva prădătorilor de pe uscat. Dar pe aceste alte continente pot fi amenințări reale, în special pentru pui.

În Antarctica, pinguinii și locurile lor de cuiburi sunt lăsate relativ neatinse de oameni și sunt lăsați să se reproducă și să trăiască în pace. Pinguinii africani au fost împinși până la margine de oamenii care au luat guano (acumulări de excremente) pentru îngrășământ și au călcat în vizuinile lor.

Multe dintre speciile insulare din sud au fost vânate pentru petrol până în secolul trecut. Deci, viața în afara Oceanului de Sud nu este grozavă pentru multe dintre specii. S-ar putea ca pinguinii să nu mai poată supraviețui presiunii externe a oamenilor și orice populație care s-a mutat cu succes mai spre nord a fost împinsă la dispariție înainte de a-și putea obține un punct de sprijin adecvat în zonă.

De ce la Polul Nord nu sunt pinguini?

Toate aceste explicații pot crea un motiv convingător pentru care nu există pinguini în emisfera nordică. Probabil, de vreme ce pinguinii nu se vor deplasa pe distanțe mari pe uscat, se luptă să găsească un nou teritoriu mai la nord, fie speriați de oameni curioși, fie uciși de prădători, deoarece pot reprezenta o masă ușoară pentru mulți prădători tereștri.

Pinguinii Galapagos, probabil, nu vor ajunge mai departe, deoarece locația lor geografică este departe de orice altceva. Dacă s-ar afla de cealaltă parte a Americii de Sud, atunci ar fi putut foarte bine să-și folosească adaptarea la climele fierbinți și ar sări până în America de Nord prin Caraibe și Cuba.

Singurul pinguin care a trăit în Polul Nord a fost Marele Auk (Pinguinus impennis) și ulterior a fost vânat până la dispariție în anii 1800. Așa cum Dodo (Raphus cucullatus) nu s-a temut de oameni pentru că nu s-au confruntat niciodată cu prădători, Marele Auk a suferit aceeași soartă. Poate că este mai bine dacă pinguinii rămân la sud și îndepărtați pentru moment.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot