Cât de inteligente sunt oile? Este adevărat că oile se bat între ele?

28.09.2020
Cât de inteligente sunt oile? Este adevărat că oile se bat între ele?

Contrar credinței populare, oile sunt animale extrem de inteligente și în urma unor cercetări, s-a descoperit că acestea au un IQ similar cu vitele și sunt aproape la fel de istețe ca porcii.

La fel ca și alte specii, inclusiv oamenii, oile fac vocalizări diferite pentru a comunica emoții diferite. De asemenea, afișează și recunosc emoția prin expresiile faciale.

Oile au o capacitate foarte mică de a se apăra în fața prădătorilor și chiar dacă nu sunt direct mușcate sau nu supraviețuiesc unui atac, ele pot muri de panică sau de durerea rănilor suferite. Turmele de oi au un lider, iar în urma tunsului nu se recunosc una pe cealaltă, își pierd acest statut și este necesar să se lupte pentru a afla cine este demn de acest titlu.

Informații uimitoare despre oi

În jurul existenței oilor s-au creat numeroase stereotipuri și aproape tot ce știm despre ele este greșit. În zilele noastre, a spune cuiva că „este o oaie” înseamnă a fi cineva fără minte, prost, incult, însă adevărul este că ele sunt mult mai inteligente decât ne putem imagina.

Mitul care circulă în jurul ovinelor este că acestea sunt niște creaturi stupide, fără apărare și inofensive, care umblă pe dealuri fără să aibă vreun scop, ele fiind bune doar pentru două lucruri: pentru a fi mâncate și pentru a produce lână. Realitatea este că acestea sunt de fapt surprinzător de inteligente, cu abilități impresionante de memorie și recunoaștere. Ele își construiesc relații de prietenie, se luptă unul pentru celălalt și se simt triste când prietenii lor sunt trimiși la sacrificare.

Pe lângă faptul că sunt deștepte, oile pot fi jucăușe și vesele. Se poate vedea acest lucru în videoclipul Winter the Jumping Lamb.

Oile pot vedea în spatele lor fără a întoarce capul. Ele au pupile dreptunghiulare mari, care le oferă o viziune periferică și panoramică de aproximativ 270º. Acest lucru le permite chiar să vadă în spatele lor fără a întoarce capul.

Strămoșii lor aveau coarne puternice cu care să se apere, dar oamenii au creat în mare parte oile de azi. În zilele noastre, oile domestice sunt crescute pentru a fi creaturi mari pufoase, acoperite cu lână care nu încetează să crească, astfel încât fermierii să câștige bani pe tot parcursul anului.

Muflon, o specie de oi sălbatice (Foto: Prisma de Dukas Presseagentur GmbH / Alamy)

 

O altă abilitate a oilor este cea de a se trata singure atunci când suferă de anumite boli. Pentru acest lucru ele mănâncă anumite plante care le pot vindeca.

Oile sunt extrem de independente de la naștere și le place să aparțină unui grup.

Oile femele sunt mame foarte grijulii și formează legături profunde cu mieii lor care îi pot recunoaște după chemarea lor (behăit) când se îndepărtează prea mult de turmă.

Carnea de oaie este consumată pe scară largă de oameni din întreaga lume. Laptele de oaie este, de asemenea, băut și folosit pentru a face alte produse, cum ar fi brânza.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot