Cât de inteligente sunt oile? Este adevărat că oile se bat între ele?

28.09.2020
Cât de inteligente sunt oile? Este adevărat că oile se bat între ele?

Contrar credinței populare, oile sunt animale extrem de inteligente și în urma unor cercetări, s-a descoperit că acestea au un IQ similar cu vitele și sunt aproape la fel de istețe ca porcii.

La fel ca și alte specii, inclusiv oamenii, oile fac vocalizări diferite pentru a comunica emoții diferite. De asemenea, afișează și recunosc emoția prin expresiile faciale.

Oile au o capacitate foarte mică de a se apăra în fața prădătorilor și chiar dacă nu sunt direct mușcate sau nu supraviețuiesc unui atac, ele pot muri de panică sau de durerea rănilor suferite. Turmele de oi au un lider, iar în urma tunsului nu se recunosc una pe cealaltă, își pierd acest statut și este necesar să se lupte pentru a afla cine este demn de acest titlu.

Informații uimitoare despre oi

În jurul existenței oilor s-au creat numeroase stereotipuri și aproape tot ce știm despre ele este greșit. În zilele noastre, a spune cuiva că „este o oaie” înseamnă a fi cineva fără minte, prost, incult, însă adevărul este că ele sunt mult mai inteligente decât ne putem imagina.

Mitul care circulă în jurul ovinelor este că acestea sunt niște creaturi stupide, fără apărare și inofensive, care umblă pe dealuri fără să aibă vreun scop, ele fiind bune doar pentru două lucruri: pentru a fi mâncate și pentru a produce lână. Realitatea este că acestea sunt de fapt surprinzător de inteligente, cu abilități impresionante de memorie și recunoaștere. Ele își construiesc relații de prietenie, se luptă unul pentru celălalt și se simt triste când prietenii lor sunt trimiși la sacrificare.

Pe lângă faptul că sunt deștepte, oile pot fi jucăușe și vesele. Se poate vedea acest lucru în videoclipul Winter the Jumping Lamb.

Oile pot vedea în spatele lor fără a întoarce capul. Ele au pupile dreptunghiulare mari, care le oferă o viziune periferică și panoramică de aproximativ 270º. Acest lucru le permite chiar să vadă în spatele lor fără a întoarce capul.

Strămoșii lor aveau coarne puternice cu care să se apere, dar oamenii au creat în mare parte oile de azi. În zilele noastre, oile domestice sunt crescute pentru a fi creaturi mari pufoase, acoperite cu lână care nu încetează să crească, astfel încât fermierii să câștige bani pe tot parcursul anului.

Muflon, o specie de oi sălbatice (Foto: Prisma de Dukas Presseagentur GmbH / Alamy)

 

O altă abilitate a oilor este cea de a se trata singure atunci când suferă de anumite boli. Pentru acest lucru ele mănâncă anumite plante care le pot vindeca.

Oile sunt extrem de independente de la naștere și le place să aparțină unui grup.

Oile femele sunt mame foarte grijulii și formează legături profunde cu mieii lor care îi pot recunoaște după chemarea lor (behăit) când se îndepărtează prea mult de turmă.

Carnea de oaie este consumată pe scară largă de oameni din întreaga lume. Laptele de oaie este, de asemenea, băut și folosit pentru a face alte produse, cum ar fi brânza.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De unde vine simpatia oamenilor pentru extremism?
De unde vine simpatia oamenilor pentru extremism?
În ultima perioadă se tot vorbește despre partide extremiste și extremism în general, cu atât mai mult cu în multe țări din Europa partidele extremiste au câștigat un capital extrem de... citește tot
Ce înseamnă antisemit? Cum s-a manifestat antisemitismul în România?
Ce înseamnă antisemit? Cum s-a manifestat antisemitismul în România?
Antisemitismul este un termen folosit pentru a descrie ura, prejudecățile sau discriminarea împotriva evreilor, ca grup religios, etnic sau cultural. Această formă de intoleranță are o istorie... citește tot
Cine este Rodrigo Duterte, „Călin Georgescu de Filipine” care și-a câștigat mandatul pe… Facebook?
Cine este Rodrigo Duterte, „Călin Georgescu de Filipine” care și-a câștigat mandatul pe… Facebook?
Până în anul 2016, de Rodrigo Duterte nu auzise multă lume. Nici măcar oamenii din Filipine. Peste noapte, Rodrigo Duterte a câștigat alegerile prezidențiale desfășurate într-un singur tur... citește tot