Care carne este mai sănătoasă: de porc, de vită sau de pui?

31.07.2023
Care carne este mai sănătoasă: de porc, de vită sau de pui?

În ultimii ani, tot mai mulți oameni încearcă să renunțe la consumul de carne și să adopte un stil de viață mai sănătos. Cercetările din domeniul alimentar au arătat o serie de efecte negative, dacă se consumă din abundență acest aliment. Cu toate acestea, carnea, fie ea de porc, vită sau pui, are și o serie de beneficii pentru organismul uman. În rândurile de mai jos vă prezentăm avantajele și dezavantajele consumului de carne.

Carnea de porc – beneficii și riscuri

Carnea de porc este cea mai consumată carne din lume, chiar dacă în unele zone ale globului este interzisă din motive religioase. Studiile recente au arătat că aceasta nu este foarte sănătoasă pentru corpul uman, însă mâncată cu moderație vine cu mai multe beneficii.

Carnea de porc, spre deosebire de cea de vită sau de miel, are un conținut mai ridicat de acizi grași omega-3. Totodată, aceasta reprezintă o sursă importantă de proteine de înaltă calitate, tiamină, vitamine B6 și B12, fier, zinc, magneziu etc.

Ca atare, consumul cu moderație al cărnii de porc vine cu următoarele beneficii: ajută la menținerea masei musculare, asigură aportul de fier atât de important pentru organismul uman, întărește sistemul imunitar și îmbunătățește funcția cognitivă.

Din păcate, această carne vine și cu câteva riscuri pentru sănătatea umană, printre care creșterea colesterolului și apariția problemelor cardiovasculare. De asemenea, crește și riscul de a face cancer de colon, sân și prostată. În plus, dacă nu este gătită cum trebuie, carnea de porc poate transmite și diferiți paraziți, cum ar fi tenia sau trichinella.

Carnea de vită – beneficii și riscuri

Carnea de vită, ca și cea de porc, este o carne roșie, astfel că ea trebuie consumată cu moderație pentru a nu avea probleme de sănătate, mai devreme sau mai târziu. Aceasta reprezintă o sursă importantă de proteine; vitamine B3, B6, B12; fosfor; zinc; fier și multe altele.

Printre avantajele consumului cărnii de vită se numără menținerea masei musculare și îmbunătățirea performanțelor fizice, procesele cognitive sunt ținute la un nivel optim, previne anemia datorită conținutului ridicat de fier, ajută la regenerarea țesuturilor și îmbunătățește sistemul imunitar.

Consumul cărnii de vită vine și cu o serie de riscuri pentru sănătatea umană. Studiile au arătat că aceasta conține grăsimi saturate și duce în timp la declanșarea bolilor cardiovasculare, precum și la riscul apariției cancerului de colon și de sân. Nutriționiștii au atras atenția că mâncată în stare crudă carnea de vită poate conține anumiți paraziți, cum ar fi Taenia saginata, care poate da simptome de greață și dureri abdominale.

Carnea de pui – beneficii și riscuri

Carnea de pui este printre cele mai consumate tipuri de carne din lume. Spre deosebire de cea de porc sau de vită, carnea de pui este considerată mai sănătoasă. Aceasta din urmă are în componența sa mai multe minerale importante pentru funcționarea optimă a organismului uman, proteine și vitamine, în special din grupul B.

Consumul cărnii de pui ajută la menținerea sistemului muscular, dar și a celui osos datorită conținutului bogat în proteine și aminoacizi esențiali în procesele de creștere și regenerare musculară. Acest aliment oferă o senzație de sațietate, cu toate că are puține calorii, astfel că ajută la menținerea greutății și automat nu crește riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare. Totodată, consumul cărnii de pui îmbunătățește starea de spirit, deoarece conține triptofan, un aminoacid asociat cu nivelurile de serotonină (hormonul fericirii) din creier.

Riscurile asociate consumului de carne de pui reies mai curând din procesarea acesteia înainte de consum, deoarece conține mari cantități de sare, dăunătoare persoanelor hipertensive sau cu alte afecțiuni cardiovasculare. De asemenea, unii conservanți din carnea de pui (cum ar fi nitriții) pot contribui la formarea de compuși cancerigeni. În plus, carnea de pui insuficient preparată termic poate conține Salmonella, o bacterie ce provoacă toxiinfecție alimentară, potrivit romedic.ro.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot