Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?

24.03.2023
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?

Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă carne de porc. Cei mai mulți își doresc ca aceasta să provină de la un animal crescut un țăran, în schimb alții nu au pretenții. Specialiștii susțin că există diferențe notabile între carnea de porc de crescătorie și cea care provine de la animalul crescut în curtea țăranului.

Carne de porc de la țărani sau industrială?

O modalitate prin care îți poți da seama dacă bucata de carne de porc provine de la un animal crescut de țărani, într-un mediu semi-deschis și cu produse naturale, este să verifici nivelul de grăsime. Un porc crescut în libertate are stratul de grăsime mai mare decât unul crescut în captivitate, la nivel industrial.

Diferențele sunt vizibile, astfel că, o primă deosebire este dată de stratul de grăsime. Porcul crescut în mod tradițional în cocină, fiind crescut în aer liber, în natură, nu într-o hală în care toți parametrii sunt controlați, își dezvoltă singur anticorpi și singur își formează stratul de grăsime de care are nevoie pentru a se proteja de temperaturile scăzute.

Porcul crescut în mod tradițional își dezvoltă singur tot ce are nevoie pentru a supraviețui. Fiind crescut aproape în aer liber va avea un strat de slănină mai gros decât la porcul de fermă, a declarat pentru Agrointel.ro Adrian Nață, co-fondator al Asociației Crescătorilor de Porci Teleorman (ACPTR).

Porcul crescut în libertate se dezvoltă natural, mâncând cereale și resturi alimentare, ajungând la o greutate de 100 de kilograme în 9-10 luni. În schimb, cel crescut în ferme specializate este hrănit forțat pentru a lua rapid în greutate. Drept urmare, carnea de porc diferă la gust, cea provenită de la un animal de curte fiind mult mai suculenta, fragedă și, evident, mai gustoasă.

Totodată, este bine de știut că bucata de carne provenită de la un animal de fermă are între 7-10 zile de valabilitate de la data tăierii, tocmai din cauza alimentație folosite și anticorpilor administrați artificial, în timp ce carnea de la un porc crescut în libertate nu rezistă mai mult de 3-4 zile. Specialiștii în sănătate recomandă să fie congelata carnea, după câteva ore de la sacrificarea animalului.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot