Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?

24.03.2023
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?

Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă carne de porc. Cei mai mulți își doresc ca aceasta să provină de la un animal crescut un țăran, în schimb alții nu au pretenții. Specialiștii susțin că există diferențe notabile între carnea de porc de crescătorie și cea care provine de la animalul crescut în curtea țăranului.

Carne de porc de la țărani sau industrială?

O modalitate prin care îți poți da seama dacă bucata de carne de porc provine de la un animal crescut de țărani, într-un mediu semi-deschis și cu produse naturale, este să verifici nivelul de grăsime. Un porc crescut în libertate are stratul de grăsime mai mare decât unul crescut în captivitate, la nivel industrial.

Diferențele sunt vizibile, astfel că, o primă deosebire este dată de stratul de grăsime. Porcul crescut în mod tradițional în cocină, fiind crescut în aer liber, în natură, nu într-o hală în care toți parametrii sunt controlați, își dezvoltă singur anticorpi și singur își formează stratul de grăsime de care are nevoie pentru a se proteja de temperaturile scăzute.

Porcul crescut în mod tradițional își dezvoltă singur tot ce are nevoie pentru a supraviețui. Fiind crescut aproape în aer liber va avea un strat de slănină mai gros decât la porcul de fermă, a declarat pentru Agrointel.ro Adrian Nață, co-fondator al Asociației Crescătorilor de Porci Teleorman (ACPTR).

Porcul crescut în libertate se dezvoltă natural, mâncând cereale și resturi alimentare, ajungând la o greutate de 100 de kilograme în 9-10 luni. În schimb, cel crescut în ferme specializate este hrănit forțat pentru a lua rapid în greutate. Drept urmare, carnea de porc diferă la gust, cea provenită de la un animal de curte fiind mult mai suculenta, fragedă și, evident, mai gustoasă.

Totodată, este bine de știut că bucata de carne provenită de la un animal de fermă are între 7-10 zile de valabilitate de la data tăierii, tocmai din cauza alimentație folosite și anticorpilor administrați artificial, în timp ce carnea de la un porc crescut în libertate nu rezistă mai mult de 3-4 zile. Specialiștii în sănătate recomandă să fie congelata carnea, după câteva ore de la sacrificarea animalului.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Cui nu-i plac drumețiile prin pădure, aerul curat, conectarea cu natura? Din păcate, o ieșire în natură este, de multe ori, periculoasă, iar cea mai mare primejdie o reprezintă animalele... citește tot
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Bruce Lee a fost, cu siguranță, unul dintre cei mai rapizi oameni care au trăit pe Terra. Și nu rapid ca viteză de deplasare, ci rapid ca timp de reacție. Dar, cât de rapid era cel poreclit... citește tot