Ce este carnea de Mangaliță? De ce este supranumit „porcul-somon”?

26.09.2022
Ce este carnea de Mangaliță? De ce este supranumit „porcul-somon”?

Mangalița este o rasă de porc aparte. Carnea de la acest animal este mult mai bună și mai sănătoasă decât a unui porc obișnuit. Mangalița a apărut prin încrucișarea raselor ungureşti Bakonyi şi Szalontai cu mistreţul, undeva pe la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

Acestui animal i se mai spune în popor „porcul-oaie” fiindcă are părul creț, „porcul-somon” sau „uleiul de măsline cu patru picioare”. Carnea de Mangaliță este echivalentul celebrei cărnii de vită Kobe, susțin specialiștii în nutriție. Acest tip de porc crește mult mai greu decât unul obișnuit și are mult mai multă grăsime.

Cu toate acestea, grăsimea acestui animal are mult mai puțin colesterol decât are un porc din alte rase. Potrivit sodelicious.ro, grăsimea și carnea unui porc de Mangalița conțin mai mulți acizi grași nesaturați (Omega 3, 6, 9) și vitamina D decât cea a unui porc din alte rase.

Cum arată porcul Mangalița?

Porcul Mangalița este o raritate. Acesta crește foarte greu și ajunge la 100 de kilograme în aproximativ 15 luni, un lucru care nu este pe placul crescătorilor. De cealaltă parte, un porc obișnuit ajunge la această greutate în maxim șapte luni. Calitatea cărnii unui porc Mangalița este însă mult superioară calitativ celorlalte rase de porci.

Această rasă de porci se împarte în cinci variante: blondă, roșie, neagră, cu „abdomen de rândunică” și „bariș”. Sunt animale de talie mare, cu corpul relativ scurt și bondoc, acoperit cu păr ondulat sau creț și cu subpăr foarte des. Capul este relativ mic, cu urechi potrivit de mari și semiblegi. Gâtul este scurt, gros și musculos. Trunchiul este masiv, cu aspect de butoi (linia spinării ușor convexă, iar cea a abdomenului lăsată). Șuncile posterioare sunt slab dezvoltate, se arată pe Wikipedia.org.

Porcul Mangalița este crescut la noi în țară, în special, în zona Ardealului de aproximativ 200 de ani. Ungaria este principalul exportator de carne de Mangalița în Europa Occidentală. Un kilogram din această carne costă și 80 de euro. Întrucât porcul Mangalița nu poate fi crescut industrial, cu furaje concentrate, carnea sa nu conține atât de multe toxine ca în cazul celorlalți porci.

Mangalița, mai puțin colesterol

Cei mai mulți oameni susțin această carne de Mangalița conține mai puțin colesterol decât una de porc obișnuit. Specialiștii în nutriție susțin că nu este adevărat, iar lucrurile sunt forțate totul fiind doar o simplă campanie de marketing. Într-adevăr carnea de mangaliță are mai multe grăsimi mononesaturate, bune pentru organismul uman, însă conține și o cantitate mare de grăsimi saturate, iar nivelul colesterolului este foarte puțin scăzut. Totuși, o cercetare a Universității Harvard din anul 2016 a arătat că înlocuirea grăsimilor trans cu grăsimi ale porcilor de Mangalița scade riscul apariției cancerului, bolilor respiratorii, cardiovasculare și a celor neurodegenerative

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot