Cum frăgezești carnea de porc? Secretul bucătarilor profesioniști

15.07.2022
Cum frăgezești carnea de porc? Secretul bucătarilor profesioniști

Carnea de porc este unul dintre cele mai consumate tipuri de carne de către români. Aceasta este apreciată pentru gustul inconfundabil și savoarea sa. Totuși, gătirea acestui tip de carne trebuie făcută în anumite condiții pentru a te putea bucura de o bucată suculentă, fragedă și aromată. 

Foarte multe persoane încearcă să gătească carnea de porc astfel încât aceasta să devină foarte fragedă, însă puțini reușesc acest lucru. Potrivit specialiștilor în gastronomie, există mai multe metode prin care carnea de porc să fie frăgezită cu adevărat.

Trei metode simple de frăgezire a cărnii de porc

O primă variantă o reprezintă frăgezirea mecanică. Aceasta presupune baterea bucății de carne cu ciocanul de șnițele, fie cu partea zimțată, fie cu cea plată. În felul acesta fibrele musculare se vor rupe, iar când va fi gătită carnea va deveni suculentă și fragedă. Trebuie precizat că aceasta este cea mai simplă metodă de frăgezire.

O altă variantă de frăgezire presupune marinarea cărnii. Practic bucata de porc este trecută prin baiț, un amestec de condimente, ulei și vin sau zeamă de portocală ori de lămâie. Acidul va frăgezi carnea, iar uleiul va ajuta condimentele să se încorporeze în bucată. Potrivit specialiștilor în gastronomie, marinarea trebuie făcută cel puțin 3 ore.

Ultima metodă prin care poți frăgezi carnea de porc este gătirea acesteia un timp mai îndelungat. Practic, aceasta trebuie ținută la cuptor minim 5 ore pentru ca fibrele nervoase să se topească. În felul acesta, bucata va deveni fragedă și suculentă. Bineînțeles că, în prealabil, aceasta ar trebui să fie condimentată și dată cu ulei de măsline.

Bucătarii profesioniști susțin că frăgezirea cărnii de porc diferă în funcție de bucata gătită. Astfel, ceafa de porc se prepară mai repede, în schimb cotletul are nevoie de un timp mai îndelungat pentru a deveni comestibil.

Așadar nu trebuie să fii un profesionist pentru a găti cum trebuie o carne de porc. Frăgezirea acesteia se poate face ușor, dacă sunt respectate indicațiile de mai sus.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot