Ce este Marele Alb? Totul despre rasa de porci

13.10.2021
Ce este Marele Alb? Totul despre rasa de porci

În lume există peste 350 de specii de porci. Crescătorii de porci știu că Marele Alb este una dintre cele mai des întâlnite şi mai apreciate rase de porci la nivel mondial. Rasa Marele Alb este crescută pentru carne.

Rasa de porci Marele Alb își are originile în țările din Marea Britanie. Se pare că părintele acestei rase de porci este crescătorul Joseph Tuley cel care a încrucișat porcine primitive de origine asiatică (importate din China), cu porcine din rasele de formaţie veche (rase romane) precum şi cu porcine din rasele Micul Alb şi Essex, care erau deja formate în Anglia.

Rezultatul a fost un porc de talie mare care a fost prezentat în premieră în anul 1851. Această rasă a primit denumirea de York mare, după comitatul în care s-a format. După perfecţionarea rasei, în anul 1868, s-a stabilit standardul rasei şi s-a schimbat denumirea din York în Marele Alb, denumire care se păstrează și astăzi.

În spațiul carpato-danubiano-pontic rasa Marele Alb a apărut cu puțin timp înainte de anul 1900. Exemplarele de porc din rasa Marele Alb au lungimea corpului între 150-160 cm, greutatea de 200-240 kg la exemplarele adulte. Totuși, au fost semnalate și exemplare care au ajuns la 400-450 de kg. Exemplarele din rasa Marele Alb au pielea albă-rozalie și sunt animale extrem de active, în ciuda gabaritului.

Totodată, porcul din rasa Marele Alb este foarte prolific, de la o singură fătare rezultând până la 12 purcei.

„Clanul Marelui Alb”, reportaj Recorder

Recent, un reportaj recorder.ro cu denumirea „Clanul Marelui Alb”, a adunat sute de mii de vizualizări și mii de reacții pe rețelele de socializare. „Marele Alb” este numit Patriarhul Daniel, cel mai puternic om din Biserica Ortodoxă Română, al cărui mandat a început în anul 2007.  Jurnaliștii au arătat felul în care Biserica administrează banii primiți din fonduri publice după bunul plac.

Foto: Pexels.com

Tags:
Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 26 octombrie?
Ce s-a întâmplat azi, 26 octombrie?
Ziua de 26 octombrie este cea de-a 299-a zi a calendarului gregorian și a 300-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 66 de zile. Astăzi Stonehenge este cel mai important... citește tot
Cum a fost construit Turnul Eiffel?
Cum a fost construit Turnul Eiffel?
Turnul Eiffel este una dintre cele mai vizitate atracții din lume. Acest monument faimos, devenit și simbolul Parisului, a stârnit numeroase controverse în secolul al XIX-lea, deoarece unii... citește tot
Curiozități despre castelul Bran. Vlad Țepeș nu a locuit niciodată aici
Curiozități despre castelul Bran. Vlad Țepeș nu a locuit niciodată aici
România este unul dintre statele lumii care se poate lăuda cu diferite castele medievale. Dintre acestea cel mai celebru este castelul de la Bran, denumit și castelul lui Dracula. Turiști din... citește tot