De ce se pune măr în gura porcușorului de lapte?

03.12.2020
De ce se pune măr în gura porcușorului de lapte?

Porcușor de lapte cu măr în gură. Carnea de porc este una dintre preferatele românilor, care se prepară în fel și chip. Acesta se găsește pe mese, mai ales, în perioada Crăciunului. Potrivit datinilor, porcul este tăiat de Ignat, pe 20 decembrie, și din el se prepară o sumedenie de produse gustoase.

Un alt obicei din popor, presupune ca atunci când se gătește un porcușor de lapte să i se pună un măr în gură. Tradiția este foarte veche, a apărut cu secole în urmă și a fost observată în mai toate culturile unde se consumă carne de porc, China, Orientul Mijlociu, Polinezia și Europa. Această friptură de purceluș de lapte, cu măr în gură, se gătea numai la ocazii festive, iar tradiția pare a se respecta și prezent.

Ce este un purcel de lapte?

Un purcel de lapte este unul care nu a fost, încă, înțărcat de mama lui. Drept urmare, carnea este foarte fragedă și suculentă. Totodată, porcușorul este ușor de manevrat de bucătar, putând să îl prepare așa cum își dorește.

Cum se prepară un purceluș de lapte?

Potrivit specialiștilor în gastronomie, cea mai bună metodă de a găti un purceluș de lapte presupune un foc de cărbuni într-o groapă, căptușită cu cărămidă. Se încălzește până când temperatura ajunge la 220 de grade Celsius. Inițial, burta porcușorului este umplută cu 10 căței de usturoi, cinci crenguțe de rozmarin și cinci crenguțe de cimbru, apoi este cusută cu sfoară, astfel încât toate aromele să rămână în interior și să se pătrundă în carne.

După ce porcușorul s-a gătit, i se pune un măr în gură dar nu mai devreme, fiindcă acesta s-ar coace și și-ar pierde atât din formă cât și culoare.

Motivul pentru care se pune măr în gura purcelușului ține de aspect, deoarece atunci când animalul este la cuptor, pielea se strânge și se creează impresia că acesta râde. Mărul este așezat în cavitatea bucală, tocmai, pentru a umple acel gol și a da senzația de bucurie. 

Porcusor

Foto: ro.411answers.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cel mai ghinionist om din lume? Poate… Povestea lui William Sokolin, omul care a spart din greșeală o sticlă de Château Margaux din 1787 în valoare de 500.000 de dolari
Cel mai ghinionist om din lume? Poate… Povestea lui William Sokolin, omul care a spart din greșeală o sticlă de Château Margaux din ...
În lumea vinurilor, unele povești nu doar că uimesc — ele rămân întipărite în memoria colectivă ca lecții despre fragilitate, pasiune și, uneori, chiar de ironie a sorții. O astfel de... citește tot
Cel mai de temut asasin al mafiei. Soția sa: „Am fost măritată cu cel mai mare asasin și habar nu am avut”
Cel mai de temut asasin al mafiei. Soția sa: „Am fost măritată cu cel mai mare asasin și habar nu am avut”
Richard Kuklinski, cunoscut sub porecla „Omul de gheață” („The Iceman”), este una dintre cele mai înfiorătoare figuri din istoria criminalității organizate americane. La exterior,... citește tot
Se scumpesc TOATE! Ce măsuri fiscale propun parlamentarii?
Se scumpesc TOATE! Ce măsuri fiscale propun parlamentarii?
Se anunță vremuri grele pentru români, indiferent de domeniul lor de activitate. Coaliția PSD-PNL-USR-UDMR pregătește un pachet de măsuri dure: creșteri de taxe și reduceri bugetare în... citește tot