De ce se pune măr în gura porcușorului de lapte?

03.12.2020
De ce se pune măr în gura porcușorului de lapte?

Porcușor de lapte cu măr în gură. Carnea de porc este una dintre preferatele românilor, care se prepară în fel și chip. Acesta se găsește pe mese, mai ales, în perioada Crăciunului. Potrivit datinilor, porcul este tăiat de Ignat, pe 20 decembrie, și din el se prepară o sumedenie de produse gustoase.

Un alt obicei din popor, presupune ca atunci când se gătește un porcușor de lapte să i se pună un măr în gură. Tradiția este foarte veche, a apărut cu secole în urmă și a fost observată în mai toate culturile unde se consumă carne de porc, China, Orientul Mijlociu, Polinezia și Europa. Această friptură de purceluș de lapte, cu măr în gură, se gătea numai la ocazii festive, iar tradiția pare a se respecta și prezent.

Ce este un purcel de lapte?

Un purcel de lapte este unul care nu a fost, încă, înțărcat de mama lui. Drept urmare, carnea este foarte fragedă și suculentă. Totodată, porcușorul este ușor de manevrat de bucătar, putând să îl prepare așa cum își dorește.

Cum se prepară un purceluș de lapte?

Potrivit specialiștilor în gastronomie, cea mai bună metodă de a găti un purceluș de lapte presupune un foc de cărbuni într-o groapă, căptușită cu cărămidă. Se încălzește până când temperatura ajunge la 220 de grade Celsius. Inițial, burta porcușorului este umplută cu 10 căței de usturoi, cinci crenguțe de rozmarin și cinci crenguțe de cimbru, apoi este cusută cu sfoară, astfel încât toate aromele să rămână în interior și să se pătrundă în carne.

După ce porcușorul s-a gătit, i se pune un măr în gură dar nu mai devreme, fiindcă acesta s-ar coace și și-ar pierde atât din formă cât și culoare.

Motivul pentru care se pune măr în gura purcelușului ține de aspect, deoarece atunci când animalul este la cuptor, pielea se strânge și se creează impresia că acesta râde. Mărul este așezat în cavitatea bucală, tocmai, pentru a umple acel gol și a da senzația de bucurie. 

Porcusor

Foto: ro.411answers.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot