De ce se pune măr în gura porcușorului de lapte?

03.12.2020
De ce se pune măr în gura porcușorului de lapte?

Porcușor de lapte cu măr în gură. Carnea de porc este una dintre preferatele românilor, care se prepară în fel și chip. Acesta se găsește pe mese, mai ales, în perioada Crăciunului. Potrivit datinilor, porcul este tăiat de Ignat, pe 20 decembrie, și din el se prepară o sumedenie de produse gustoase.

Un alt obicei din popor, presupune ca atunci când se gătește un porcușor de lapte să i se pună un măr în gură. Tradiția este foarte veche, a apărut cu secole în urmă și a fost observată în mai toate culturile unde se consumă carne de porc, China, Orientul Mijlociu, Polinezia și Europa. Această friptură de purceluș de lapte, cu măr în gură, se gătea numai la ocazii festive, iar tradiția pare a se respecta și prezent.

Ce este un purcel de lapte?

Un purcel de lapte este unul care nu a fost, încă, înțărcat de mama lui. Drept urmare, carnea este foarte fragedă și suculentă. Totodată, porcușorul este ușor de manevrat de bucătar, putând să îl prepare așa cum își dorește.

Cum se prepară un purceluș de lapte?

Potrivit specialiștilor în gastronomie, cea mai bună metodă de a găti un purceluș de lapte presupune un foc de cărbuni într-o groapă, căptușită cu cărămidă. Se încălzește până când temperatura ajunge la 220 de grade Celsius. Inițial, burta porcușorului este umplută cu 10 căței de usturoi, cinci crenguțe de rozmarin și cinci crenguțe de cimbru, apoi este cusută cu sfoară, astfel încât toate aromele să rămână în interior și să se pătrundă în carne.

După ce porcușorul s-a gătit, i se pune un măr în gură dar nu mai devreme, fiindcă acesta s-ar coace și și-ar pierde atât din formă cât și culoare.

Motivul pentru care se pune măr în gura purcelușului ține de aspect, deoarece atunci când animalul este la cuptor, pielea se strânge și se creează impresia că acesta râde. Mărul este așezat în cavitatea bucală, tocmai, pentru a umple acel gol și a da senzația de bucurie. 

Porcusor

Foto: ro.411answers.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot