Curiozități despre mere. Cât costă cel mai scump măr din lume?

16.02.2023
Curiozități despre mere. Cât costă cel mai scump măr din lume?

Există o vorbă populară care spune că un măr pe zi ține doctorul departe. Cât este de adevărat sau nu acest citat e greu de spus, însă un lucru este clar, acest fruct are o serie de proprietăți benefice pentru organismul uman. De aceea, în rândurile de mai jos vă prezentăm câteva curiozități despre mere.

Lucruri mai puțin știute despre mere

1. Denumirea științifică a mărului este „Malus domestica”. Știința care studiază creșterea mărului se numește pomologie. Merele sunt un membru al familiei de trandafiri.

2. Merele sunt foarte sănătoase pentru organismul uman, deoarece nu conțin grăsimi, sodiu sau colesterol. Merele sunt o sursă excelentă de fibre, iar un fruct de mărime medie conține 5 grame de fibre, inclusiv pectina din fibre solubile.

3. Merele sunt cele mai consumate fructe de către americani. Pelerinii au pus primele plantații de mere în SUA, în colonia Golfului Massachusetts.

4. Pentru a crea aproximativ 3,8 litri de cidru de mere, este nevoie de circa 36 de mere.

5. Cele mai multe flori de măr au culoarea roz când se deschid prima dată, dar mai târziu se schimbă în alb. Pentru a produce un măr, copacul folosește energia a aproximativ 50 de frunze.

6. Pe piață există mere în aproape toate nuanțele de roșu, verde și galben. 25% din volumul unui măr este reprezentat de aer, de aceea el plutește când este pus în apă. Un astfel de fruct de mărime medie are 80 de calorii.

7. În Statele Unite ale Americii sunt cultivate peste 2.500 de soiuri de mere. La nivel mondial există 75.000 de tipuri de mere. Un măr de dimensiune medie conține 10 semințe.

8. Potrivit istoricilor, locul de naștere al merelor ar fi centrul Asiei. Un astfel de pom fructifer poate trăi și 100 de ani.

9. Aproximativ 33% dintre merele de pe piață sunt folosite pentru a produce sucuri, sosuri sau plăcinte. Cel mai scump măr din lume se numește Sekai Ichi și costă aproximativ 21 de dolari fiecare fruct, potrivit seriousfacts.com.

10. Merele ajută la îmbunătățirea memoriei. Acestea conțin niveluri ridicate de bor, care stimulează activitatea electrică a creierului și crește vigilența mentală. Majoritatea antioxidanților din mere se află în coajă.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot