Sandwich-ul din SUA cu origini românești care i-a înnebunit pe americani. Inventatorul: „Am rețeta de la un român”

23.01.2022
Sandwich-ul din SUA cu origini românești care i-a înnebunit pe americani. Inventatorul: „Am rețeta de la un român”

Gustarea formată din diverse ingrediente între două sau mai multe felii de pâine poartă numele de sandwich (sandviș). De mai bine de un secol, unul dintre cele mai populare și mai consumate sandvișuri din America este cel cu pastramă. Nu mulți știu că românii au avut un aport la apariția acestuia în meniul de zi cu zi al americanilor. 

Sandvișul cu pastramă se prepară folosind, felii de pastramă de vită, pâine de secară, muștar și castraveți murați. Uneori se folosește carne de curcan. Înainte de apărea frigiderele, bucățile de carne erau ținute la saramură, se condimentau, se uscau și apoi se afumau. Inițial, nu a fost o rețetă în sine, ci o metodă de a conserva mai bine carnea.

Sandviș american cu origini românești

Pentru a supraviețui, strămoșii noștri timpurii au găsit o modalitate de a face ca hrana să reziste în lunile reci. În climatele înghețate, au înghețat carnea pe gheață, în climatele tropicale, au uscat alimentele la soare. Aceste metode timpurii de conservare ale alimentelor i-au permis omului antic să formeze comunități.

Această practică a fost răspândită în zona Anatoliei și a Bizanțului, apoi din Balcani a ajuns chiar și în România. În a două jumătate a secolului al XIX-lea, mai mulți imigranți evrei din România și Basarabia au ajuns în America cu pastramă conservată la pachet. Aceștia preparau pastramă de gâscă, deoarece vita era mult prea scumpă în România, însă peste Ocean lucrurile stăteau diferit.

Prin urmare, rețeta a fost adaptată și au început să prepare pastramă din carne de vită. Pastrama era asezonată cu un amestec aromat de condimente care include de obicei usturoi, coriandru, piper negru, boia de ardei, cuișoare, ienibahar și semințe de muștar.

Pastrama a fost servită pentru prima dată în New York, la sfârșitul anilor 1800, de imigrantul lituanian Sussman Volk, scrie Meat & Poultry. Acesta a mărturisit că a primit rețeta de la un prieten român pe care l-a ajutat cu depozitarea bagajelor atunci când s-a întors în România. În schimbul bunăvoinței sale, prietenul român i-a dat rețeta de pastramă lui Volk, care a început să o servească clienților săi.

„Am rețeta de la un prieten român”, Sussman Volk.

După cum spune povestea, pastrama a devenit atât de populară încât Volk a deschis un restaurant, unde a servit carnea pe pâine de secară.

Pastrama a fost popularizată și mai mult în anii 1920 și 1930 în zonele din districtul teatrului din New York. Katz’s Deli este cel mai vechi loc din New York care a supraviețuit și este renumit pentru sandvișurile sale umplute cu pastramă.

Foto: ephemeralnewyork.wordpress.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum arată o aterizare în Nepal, pe cel mai periculos aeroport din lume? | VIDEO
Cum arată o aterizare în Nepal, pe cel mai periculos aeroport din lume? | VIDEO
Nu există top în articolele cu cele mai periculoase aeroporturi din lume fără ca Aeroportul internațional Lukla din Nepal să nu fie inclus. În multe dintre articole, acest aeroport ocupă... citește tot
De ce vrea Trump cu orice preț să pună mâna pe Canalul Panama?
De ce vrea Trump cu orice preț să pună mâna pe Canalul Panama?
La începutul anului 2025, Donald Trump a amenințat că vrea să preia din nou controlul asupra Canalului Panama. Motivul? Președintele Statelor Unite ale Americii acuză panamezii că impun taxe... citește tot
Povestea lui Juliane Koepcke, fata care a supraviețuit 11 zile în junglă după ce s-a prăbușit cu avionul
Povestea lui Juliane Koepcke, fata care a supraviețuit 11 zile în junglă după ce s-a prăbușit cu avionul
Există oameni care au trecut prin momente terifiante și au reușit să supraviețuiască. Unul dintre aceștia este Juliane Koepcke, o tânără nemțoiacă de doar 11 ani care a supraviețuit 11... citește tot