Armata României, sub cea a Nigeriei în 2021. Ce mai înseamnă România în materie de armată?

20.01.2022
Armata României, sub cea a Nigeriei în 2021. Ce mai înseamnă România în materie de armată?

Armata unei țări reprezintă siguranța că în cazul unui conflict armat, niște oameni bine pregătiți vor proteja suveranitatea și integritatea statului. În lume, există state cu o forță militară imensă, cum este cazul Statelor Unite ale Americii și al Rusiei. De cealaltă parte, există acele țări micuțe, gen Vatican, cu o armată mai mult formală. Și există state care ar trebui să fie bine pregătite, dar nu sunt. Cum este și cazul României.

Forțele Armate Române se află sub comanda Statului Major al Apărării și sunt formate din trei categorii: Forțele Terestre, Forțele Aeriene, Forțele Navale. Potrivit Constituției, președintele României devine comandantul suprem al Armatei Române în caz de război.

După intrarea României în NATO, Forțele Armate Române au trecut printr-un proces intens de modernizare. Cu toate acestea, Armata Română a rămas mult în urma celorlalte țări din punct de vedere militar. România nu se află în primele 40 de țări la nivel mondial, fiind depășită de puteri ca Olanda (locul 37), Nigeria (locul 35) sau Algeria (locul 31), conform clasamentului Global Firepower din 2021 care a luat în calcul criterii precum numărul de soldați, poziția geografică sau dotarea armatei.

Cât de dotată este Armata Română?

Armata Română a suferit multe schimbări în ultima vreme, în special odată cu intrarea în NATO și Uniunea Europeană. Modernizarea și alinierea Forțelor Terestre, Forțelor Aeriene și Forțelor Navale la standarde occidentale este un proces care se întinde pe mai mulți ani. Cu toate acestea țara noastră are efective puține în comparație cu marile puteri ale lumii.

În prezent Armata Română trece printr-un proces de restructurare în trei stagii. Primul stagiu a fost completat în anul 2007. Anul 2015 marchează sfârșitul celui de-al doilea stagiu, când forțele armate au fost reduse la 80.000 de oameni. Întregul proces este estimat să fie completat în 2025. Aceste modificări au ca scop modernizarea structurii forțelor armate, prin reducerea personalului și achiziționarea de tehnologie nouă și îmbunătățită, compatibilă cu standardele NATO, potrivit Wikipedia.org.

Potrivit datelor statistice, Forțele Aeriene Românie au un efectiv de 9600 de persoane și 164 de aeronave în dotare astfel:

F-16, avion de luptă multirol – 17 modele
MiG-21 LanceR B, avion de antrenament – 10 bucăți
MiG-21 LanceR C, avion de vânătoare – 20 de modele
An-26, avion militar de transport – un model
An-30, avion de cercetare – 2 modele
C-27J Spartan, avion de transport – 7 bucăți
C-130 Hercules, avion de transport – 3 modele
IAR 99 Șoim, avion de antrenament – 20 de modele
Iak-52, avion de antrenament – 14 modele.

Armata română se mai mândrește cu un sistem de apărare antiaeriană cu rachete sol-aer Patriot. Armata română a primit deocamdată, în anul 2020, doar primul din cel 7 sisteme comandate din SUA, de la compania Raytheon. Restul vor veni în perioada 2024-2026, notează panorama.ro.

Există totodată și 3 sisteme lansatoare multiple de rachete sol-sol cu bătaie mare HIMARS, achiziționate tot direct prin Guvernul SUA, de la compania Lockheed Martin, au costat România 1,5 miliarde de euro.

În ultimii ani, armata română a mai început să cumpere mașini ușoare, blindate și neblindate, dar și destul de multe camioane pentru trupele terestre.

Top 3 cele mai puternice armate din lume

3) China – Această superputere comunistă este cea mai puternică țară din Asia. Statul chinez are înregimentat personal activ estimat la 2.183.000 de soldați, cel mai mare număr de militari din lume. Flota chineză numără 74 de submarine, 52 de fregate și 36 de distrugătoare. Totodată, puterea militară este completată de 33.000 de vehicule blindate și 3.500 de tancuri. În zona aeriană, China are în dotare 1.232 de avioane de vânătoare și 281 de elicoptere de atac. Bani cheltuiți pentru armată, în anul 2020, s-au ridicat la 237 miliarde de dolari.

2) Rusia – Puterea militară a Rusiei este cunoscută în toată lumea și este, de-a dreptul, impresionantă. Armata rusă deține cele mai multe tancuri din lume: 12.950, mai mult decât dublu, în comparație cu SUA. Forța militară este completată de 1.013.628 de soldați, 27.038 de vehicule blindate, 6.083 de unități de artilerie autopropulsată și 3.860 de proiectoare de rachete. În domeniul aviatic, Rusia are 873 de avioane de vânătoare și 531 de elicoptere de atac. Forța navală cuprinde 62 de submarine și 48 de nave de război. Rusia are 6.600 de focoase nucleare active. În anul 2020, Rusia a cheltuit 48 de miliarde de dolari pentru armată.

1) Statele Unite ale Americii – Nu este nicio surpriză pentru nimeni faptul că SUA dețin cea mai puternică armată din lume. Această țară are cea mai impresionantă forță aeriană din lume, cu 2.085 de avioane de luptă, 967 elicoptere de atac și 742 de avioane de misiune specială. Puterea militară este completată cu 39.253 de vehicule blindate și aproximativ 1.400.000 de soldați. SUA au la dispoziție și 6.450 focoase nucleare. În anul 2020, au fost alocate 750 de miliarde de dolari bugetului militar. Datorită puterii sale militare, SUA sunt considerate gardianul libertății în întreaga lume.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot