De ce Islanda este singura țară din NATO care nu are armată?

19.08.2021
De ce Islanda este singura țară din NATO care nu are armată?

Islanda este una dintre cele mai mici țări din lume în ceea ce privește numărul de locuitori. La o populație de aproape 344.000 de locuitori, ea se situează pe locul 181 în topul mondial. În același timp, această țară nordică are cea mai mică populație dintre țările membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Islanda, singurul membru NATO fără armată

Trebuie spus că Islanda este o țară extrem de sigură, fiind una dintre cele mai sigure țări nu doar din Europa, ci și din lume. Are una dintre cele mai scăzute rate ale infracționalității din lume, violența fiind un subiect extrem de rar întâlnit.

Mărturie în acest sens stă faptul că, de-a lungul întregii sale istorii, poliţia islandeză a făcut o singură dată uz de arme de foc. În decembrie 2013, polițiștii din Islanda au fost nevoiți să împuşte un bărbat bolnav psihic care deschisese focul de la fereastra apartamentului său. Mai mult decât atât, ofițerii obișnuiți nici nu poartă arme de foc.

Dincolo de toate aceste lucruri, Islanda este renumită la nivel mondial prin faptul că este singura dintre cele 30 de țări membre ale NATO care nu are armată! De altfel, Islanda are un statut aparte. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost ocupată de forțele britanice pentru a preveni cucerirea ei de către Germania.

Deși nu mai are armată încă din anul 1869, paradoxal, această țară nordică s-a numărat printre cele 13 țări care au fondat NATO la data de 4 aprilie 1949.

Din diverse motive, nu toate țările au armată. Lipsa resurselor naturale, dimensiunea mică a statului respectiv sau populația redusă au făcut ca aceste țări, majoritatea insulare, să semneze acorduri cu alte state mai mari care le asigură protecția. Lista cu țările care nu au armată o puteți vedea aici.

Islanda este păzită de Paza de Coastă

Interesant este că apărarea țării se află în sarcina celei mai mari componente militară. Este vorba despre o unitate de Pază de Coastă cu armament restrâns, denumită „Territorial Waters Guard”.

Deși nu are armată, Islanda mai păstrează o forță militară expediționară de menținere a păcii. Fondată în anii ’90, unitatea de menținere a păcii este formată din 30 de persoane și este subordonată Ministerului islandez de Externe.

Aceasta a fost creată pentru a îmbunătăți statutul Islandei în cadrul NATO deoarece suferea de lipsa unor forțe armate suficiente pentru a suporta operațiunile pacifiste ale NATO.

Paza de coastă deține nave de patrulare armate în larg, nave de patrulare de-a lungul țărmului, o navă științifică și o secțiune de aeronautică ce operează cu aeronave cu aripă fixă și cu un elicopter.

De asemenea, Islanda mai deține un serviciu de poliție și o forță tactică de poliție.

Foto: Wikipedia.com

 

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 26 martie?
Ce s-a întâmplat azi, 26 martie?
De-a lungul timpului, în data de 26 martie au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat soarta omenirii. La noi în țară, în această zi este sărbătorită prăznuirea Soborului... citește tot
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
adplus-dvertising