De ce Islanda este singura țară din NATO care nu are armată?

19.08.2021
De ce Islanda este singura țară din NATO care nu are armată?

Islanda este una dintre cele mai mici țări din lume în ceea ce privește numărul de locuitori. La o populație de aproape 344.000 de locuitori, ea se situează pe locul 181 în topul mondial. În același timp, această țară nordică are cea mai mică populație dintre țările membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Islanda, singurul membru NATO fără armată

Trebuie spus că Islanda este o țară extrem de sigură, fiind una dintre cele mai sigure țări nu doar din Europa, ci și din lume. Are una dintre cele mai scăzute rate ale infracționalității din lume, violența fiind un subiect extrem de rar întâlnit.

Mărturie în acest sens stă faptul că, de-a lungul întregii sale istorii, poliţia islandeză a făcut o singură dată uz de arme de foc. În decembrie 2013, polițiștii din Islanda au fost nevoiți să împuşte un bărbat bolnav psihic care deschisese focul de la fereastra apartamentului său. Mai mult decât atât, ofițerii obișnuiți nici nu poartă arme de foc.

Dincolo de toate aceste lucruri, Islanda este renumită la nivel mondial prin faptul că este singura dintre cele 30 de țări membre ale NATO care nu are armată! De altfel, Islanda are un statut aparte. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost ocupată de forțele britanice pentru a preveni cucerirea ei de către Germania.

Deși nu mai are armată încă din anul 1869, paradoxal, această țară nordică s-a numărat printre cele 13 țări care au fondat NATO la data de 4 aprilie 1949.

Din diverse motive, nu toate țările au armată. Lipsa resurselor naturale, dimensiunea mică a statului respectiv sau populația redusă au făcut ca aceste țări, majoritatea insulare, să semneze acorduri cu alte state mai mari care le asigură protecția. Lista cu țările care nu au armată o puteți vedea aici.

Islanda este păzită de Paza de Coastă

Interesant este că apărarea țării se află în sarcina celei mai mari componente militară. Este vorba despre o unitate de Pază de Coastă cu armament restrâns, denumită „Territorial Waters Guard”.

Deși nu are armată, Islanda mai păstrează o forță militară expediționară de menținere a păcii. Fondată în anii ’90, unitatea de menținere a păcii este formată din 30 de persoane și este subordonată Ministerului islandez de Externe.

Aceasta a fost creată pentru a îmbunătăți statutul Islandei în cadrul NATO deoarece suferea de lipsa unor forțe armate suficiente pentru a suporta operațiunile pacifiste ale NATO.

Paza de coastă deține nave de patrulare armate în larg, nave de patrulare de-a lungul țărmului, o navă științifică și o secțiune de aeronautică ce operează cu aeronave cu aripă fixă și cu un elicopter.

De asemenea, Islanda mai deține un serviciu de poliție și o forță tactică de poliție.

Foto: Wikipedia.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot