De ce nu există McDonald’s în Islanda?

26.09.2023
De ce nu există McDonald’s în Islanda?

Islanda este cea mai îndepărtată țară de continent. Cu o populație de doar 370.000 de oameni, Islanda se confruntă cu o demografie scăzută. Insula înghețată este plină de vulcani și băi termale care atrag anual milioane de turiști. Cu toate acestea, turiștii nu se pot bucura de mâncarea de la McDonald’s. De ce nu există McDonald’s în Islanda?

Curiozități despre Islanda

McDonald's

Islanda este o țară insulară, fiind un teritoriu foarte îndepărtat de partea continentală. Capitala se află în orașul Reykjavik, având doar 120.000 de locuitori. O țară mai mult înghețată decât verde, care zburdă de băi termale, vulcani și elemente naturale care bucură obiectivele aparatelor de fotografiat.

Anual, peste 2 milioane de oameni vizitează o insulă în care trăiesc doar puțin peste 300.000 de oameni. Din cauza numărului mare de turiști, comparativ cu locuitorii, există puține locuri de cazare, iar prețurile sunt destul de mari. Când îi spui unui apropiat de Islanda, primul lucru îl va duce spre frig, zăpadă și băi termale. Asta pentru că aici temperaturile pot ajunge ușor la -30 de grade, dar apele termale pot depăși 40 de grade.

Iată mai jos câteva curiozități despre Islanda:

  1. Peste 60% dintre islandezi locuiesc în capitală, aflându-se în vestul insulei;
  2. Islanda a fost ultimul loc de pe Terra în care oamenii s-au stabilit;
  3. Cei mai mulți dintre oameni cred în elfi și troli;
  4. Băile termale sunt bune să fie folosite pe tot parcursul anului;
  5. Islanda este una dintre cele mai prietenoase țări cu mediul;
  6. Islandezii sunt foarte muncitori. Aceștia muncesc aproximativ 45 de ore pe săptămână;
  7. Până în 1989 berea nu exista în această țări;
  8. Peste 10% din teritoriu este acoperit de ghețari;
  9. Deși este un teritoriu rece, cuplurile preferă să iasă la prima întâlnire ca să mănânce înghețară;
  10. Islanda este considerată cea mai sigură țară din lume.

De ce nu există McDonald’s în Islanda?

McDonald’s este cel mai mare și cunoscut lanț de mâncare fast-food din lume. În România există peste 80 de restaurante marca McDonald’s, făcând brand-ul foarte popular printre tineri și nu numai. Cu toate acestea, nu acest lucru se poate întâmpla și în Islanda.

Spre mirarea tuturor, turiști și locuitori deopotrivă, nimeni nu pot mânca un Mc Puișor pe teritoriul Islandei. Până la finalul anilor ’80, Islanda arăta total diferit, erau vremuri în care turismul era aproape lipsit, iar prețurile erau foarte fluctuante. Cu toate acestea, la momentul respectiv, restaurantul american celebru exista în capitala țării.

Toate s-au schimbat în anul 2008 când a debutat criza. Atunci, singurul restaurant McDonald’s din Reykjavik a părăsit țara. Chiar și așa, restaurantul străin nu era foarte popular, iar de plecarea burgerilor americani a profitat Hamborgarabullan, un restaurant local.

În prezent nu numai că nu există McDonald’s, dar nu există nici Starbucks, cazinouri sau chiar armată. În același timp, Taco Bell, KFC au reușit să rămână în preferințele islandezilor.

Foto:Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot