De ce nu există McDonald’s în Islanda?

26.09.2023
De ce nu există McDonald’s în Islanda?

Islanda este cea mai îndepărtată țară de continent. Cu o populație de doar 370.000 de oameni, Islanda se confruntă cu o demografie scăzută. Insula înghețată este plină de vulcani și băi termale care atrag anual milioane de turiști. Cu toate acestea, turiștii nu se pot bucura de mâncarea de la McDonald’s. De ce nu există McDonald’s în Islanda?

Curiozități despre Islanda

McDonald's

Islanda este o țară insulară, fiind un teritoriu foarte îndepărtat de partea continentală. Capitala se află în orașul Reykjavik, având doar 120.000 de locuitori. O țară mai mult înghețată decât verde, care zburdă de băi termale, vulcani și elemente naturale care bucură obiectivele aparatelor de fotografiat.

Anual, peste 2 milioane de oameni vizitează o insulă în care trăiesc doar puțin peste 300.000 de oameni. Din cauza numărului mare de turiști, comparativ cu locuitorii, există puține locuri de cazare, iar prețurile sunt destul de mari. Când îi spui unui apropiat de Islanda, primul lucru îl va duce spre frig, zăpadă și băi termale. Asta pentru că aici temperaturile pot ajunge ușor la -30 de grade, dar apele termale pot depăși 40 de grade.

Iată mai jos câteva curiozități despre Islanda:

  1. Peste 60% dintre islandezi locuiesc în capitală, aflându-se în vestul insulei;
  2. Islanda a fost ultimul loc de pe Terra în care oamenii s-au stabilit;
  3. Cei mai mulți dintre oameni cred în elfi și troli;
  4. Băile termale sunt bune să fie folosite pe tot parcursul anului;
  5. Islanda este una dintre cele mai prietenoase țări cu mediul;
  6. Islandezii sunt foarte muncitori. Aceștia muncesc aproximativ 45 de ore pe săptămână;
  7. Până în 1989 berea nu exista în această țări;
  8. Peste 10% din teritoriu este acoperit de ghețari;
  9. Deși este un teritoriu rece, cuplurile preferă să iasă la prima întâlnire ca să mănânce înghețară;
  10. Islanda este considerată cea mai sigură țară din lume.

De ce nu există McDonald’s în Islanda?

McDonald’s este cel mai mare și cunoscut lanț de mâncare fast-food din lume. În România există peste 80 de restaurante marca McDonald’s, făcând brand-ul foarte popular printre tineri și nu numai. Cu toate acestea, nu acest lucru se poate întâmpla și în Islanda.

Spre mirarea tuturor, turiști și locuitori deopotrivă, nimeni nu pot mânca un Mc Puișor pe teritoriul Islandei. Până la finalul anilor ’80, Islanda arăta total diferit, erau vremuri în care turismul era aproape lipsit, iar prețurile erau foarte fluctuante. Cu toate acestea, la momentul respectiv, restaurantul american celebru exista în capitala țării.

Toate s-au schimbat în anul 2008 când a debutat criza. Atunci, singurul restaurant McDonald’s din Reykjavik a părăsit țara. Chiar și așa, restaurantul străin nu era foarte popular, iar de plecarea burgerilor americani a profitat Hamborgarabullan, un restaurant local.

În prezent nu numai că nu există McDonald’s, dar nu există nici Starbucks, cazinouri sau chiar armată. În același timp, Taco Bell, KFC au reușit să rămână în preferințele islandezilor.

Foto:Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot