Cine deține McDonald’s?

04.09.2023
Cine deține McDonald’s?

McDonald’s este una dintre cele mai mari și importante lanțuri de mâncare fast-food la nivel mondial. Zilnic, compania hrănește peste 1% din populația lumii, având la vânzare burgeri, cartofi prăjiți și sucuri. O societate cu mii de subsidiare, a căror deținători au fost mereu sub semnul întrebării. Cine deține cu adevărat McDonald’s?

Cine deține McDonald’s?

McDonald's

În anul 1940, apare în orașul San Bernardino ceea ce avea să devină poate cel mai cunoscut lanț de mâncare din lume. Cu o poveste complicată și chiar tristă, McDonald’s are în prezent peste 70 de milioane de clienți zilnic, în peste 100 de țări din întreaga lume.

Primii patroni ai companiei, cei care au și creat ideea de burger rapid au fost Dick și Mac McDonald. Doi frați care s-au mutat în California, dorind să le ofere americanilor o tehnologie inedită de a primi în 30 de secunde comanda. În 1954, un anume agent de vânzări pe nume Ray Kroc, originar din Chicago, îi vizitează pe frații McDonald și alege să devină agentul lor de franciză. În 1955, acesta își deschide primul restaurant McDonald’s, iar restul este istorie. Astăzi, sunt deschise peste 36.000 de localuri, iar cel mai recent a fost deschis în Kazahstan.

În 1965, Ray Kroc decide ca McDonald’s să-și deschidă porțile investițiilor publice, astfel lansează acțiuni la bursă. Acesta reușește să strângă numeroase investiții considerabile pentru a-și extinde imperiul cu mâncare. Acțiunile au fost puse la vânzare la un preț de 22,50 dolari/per acțiune. Încă din prima zi, prețul acțiunilor au ajuns la 30 de dolari, iar capitalul companiei a crescut la 6 milioane de dolari din ofertă.

După aproape 60 de ani de existență, gigantul american nu mai este deținut de o persoană, ci de mai multe grupuri de interes. Există mai mulți acționari care oferă o gamă largă de servicii, printre care vânzarea terenurilor pe care se află restaurantele, dar și vânzarea de franciză.

Iată lista celor mai mari acționari:

Când a fost introdus celebrul clown?

Foarte ușor de recunoscut, McDonald’s are mai multe simboluri, printre care arcadele aurii sau clownul Ronal McDonald. Acesta a apărut inițial în 1963 în trei reclame locale, separate de televiziune.

Spoturile au fost realizate de Oscar Golstein, devenit ulterior un important francizat al companiei în regiunea Washington D.C. De atunci și până în prezent, celebrul clown se află în toate localurile, atrăgând copiii și deopotrivă adulții.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot