Care e singura țară din Europa unde polițiștii nu au arme?

07.08.2023
Care e singura țară din Europa unde polițiștii nu au arme?

Ne-am obișnuit ca polițiștii să fie echipați/dotați corespunzător pentru a face față oricărei situații din spațiu public, mai mult sau mai puțin periculoasă. Printre lucrurile avute la ei se numără și armele de foc, însă o țară din Europa a decis ca oamenii legii să nu fie dotați cu așa ceva.

Islanda, căci despre ea este vorba, nu vrea ca polițiștii să aibă arme de foc, Ba mai mult, guvernul islandez și a interzis prin lege acest lucru. Țara, cu o populație de puțin peste 360.000 de oameni, are o infracționalitate extrem de scăzută, astfel că autoritățile au luat hotărârea ca oamenii legii să nu fi dotați cu pistoale. Rata uciderilor în Islanda nu a depășit niciodată 1,8 la 100.000 de locuitori în niciun an din perioada studiată 1999-2009, se arată într-un raport al UNODC.

În schimb, cifrele arată că oamenii de rând deţin arme, într-o proporţie foarte mare – circa 90.000 la 300.000 de locuitori câţi are ţara.

Islanda, singura țară din Europa care nu are armată

Islanda este una dintre cele mai sigure țări din lume, atunci când vine vorba de infracționalitate. Singura dată în istorie când oamenii legii au utilizat arma de foc a fost în decembrie 2013, când au trebuit să împuște o persoană bolnavă psihic care trăgea de la fereastra apartamentului propriu. O situație incredibilă, nu-i așa!

Ba mai mult, Islanda nu are nici armată. Pentru a o salva de Germania nazistă, forțele britanice au ocupat țara în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, statul islandez face parte din NATO și pentru a respecta regulile Alianței a înființat în anii `90 o unitate de menținere a păcii formată din doar 30 de persoane.

Acest grup armat operațional se află sub conducerea Ministerului Islandez de Relații Externe și trebuie să ajute la acțiunile pacifiste ale NATO. Drept urmare, se poate spune cu certitudine că Islanda este o țară care nu are armată.

Oamenii nu își închid ușile la case

În Islanda, oamenii se cunosc între ei astfel că nu își închid niciodată ușile la case, deoarece infracționalitatea este aproape de zero. Același lucru este valabil și cu mașinile, care rămân deschise și cu cheile în contact.

Cu toate acestea, pe lângă unitatea militară de mai sus țara mai are și o pază de coastă (Territorial Water Guard), care este asemănătoare cu forțele marine ale multor țări. Islanda este o țară insulară nordică situată între Atlanticul de Nord și Oceanul Arctic. Capitala este Reykjavík.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot