Care e singura țară din Europa unde polițiștii nu au arme?

07.08.2023
Care e singura țară din Europa unde polițiștii nu au arme?

Ne-am obișnuit ca polițiștii să fie echipați/dotați corespunzător pentru a face față oricărei situații din spațiu public, mai mult sau mai puțin periculoasă. Printre lucrurile avute la ei se numără și armele de foc, însă o țară din Europa a decis ca oamenii legii să nu fie dotați cu așa ceva.

Islanda, căci despre ea este vorba, nu vrea ca polițiștii să aibă arme de foc, Ba mai mult, guvernul islandez și a interzis prin lege acest lucru. Țara, cu o populație de puțin peste 360.000 de oameni, are o infracționalitate extrem de scăzută, astfel că autoritățile au luat hotărârea ca oamenii legii să nu fi dotați cu pistoale. Rata uciderilor în Islanda nu a depășit niciodată 1,8 la 100.000 de locuitori în niciun an din perioada studiată 1999-2009, se arată într-un raport al UNODC.

În schimb, cifrele arată că oamenii de rând deţin arme, într-o proporţie foarte mare – circa 90.000 la 300.000 de locuitori câţi are ţara.

Islanda, singura țară din Europa care nu are armată

Islanda este una dintre cele mai sigure țări din lume, atunci când vine vorba de infracționalitate. Singura dată în istorie când oamenii legii au utilizat arma de foc a fost în decembrie 2013, când au trebuit să împuște o persoană bolnavă psihic care trăgea de la fereastra apartamentului propriu. O situație incredibilă, nu-i așa!

Ba mai mult, Islanda nu are nici armată. Pentru a o salva de Germania nazistă, forțele britanice au ocupat țara în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, statul islandez face parte din NATO și pentru a respecta regulile Alianței a înființat în anii `90 o unitate de menținere a păcii formată din doar 30 de persoane.

Acest grup armat operațional se află sub conducerea Ministerului Islandez de Relații Externe și trebuie să ajute la acțiunile pacifiste ale NATO. Drept urmare, se poate spune cu certitudine că Islanda este o țară care nu are armată.

Oamenii nu își închid ușile la case

În Islanda, oamenii se cunosc între ei astfel că nu își închid niciodată ușile la case, deoarece infracționalitatea este aproape de zero. Același lucru este valabil și cu mașinile, care rămân deschise și cu cheile în contact.

Cu toate acestea, pe lângă unitatea militară de mai sus țara mai are și o pază de coastă (Territorial Water Guard), care este asemănătoare cu forțele marine ale multor țări. Islanda este o țară insulară nordică situată între Atlanticul de Nord și Oceanul Arctic. Capitala este Reykjavík.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot