Care este țara din Europa care crește cu 2,5 cm pe an?

29.11.2023
Care este țara din Europa care crește cu 2,5 cm pe an?

În Europa există o țară care crește mai ceva ca Făr Frumos. La propriu. Este vorba despre Islanda, o țară insulară cu totul aparte.

Islanda se află poziționată deasupra a două mari plăci tectonice: placa euroasiatică și placa nord-americană. Pe măsură ce plăcile devin tot mai late, suprafața Islandei crește în fiecare an cu câte 2,5 cm. Deplasarea plăcilor tectonice are loc datorită structurii interne a Pământului. Deplasarea plăcilor tectonice este continuă și ele modelează în permanență Terra.

Plăcile se deplasează în direcții diferite, cu viteze ce variază între 1 și 12 cm/an. De exemplu, placa euro-asiatică se depărtează de cea americană cu 2 cm/an. În același timp, plăcile se reînnoiesc mereu și cresc ca suprafață cu cca 2 km²/an pe tot Globul.

Turiștii pot vedea locul unde se întâlnesc plăcile tectonice

Plăcile tectonice nord-americană și eurasiatică se întâlnesc în localitatea Thingvellir din Islanda. Turiștii pot vizita locul de întâlnire al celor două plăci făcând o drumeție prin Parcul Național Thingvellir.

Cei mai curajoși dintre aceștia pot chiar să facă scufundări și snorkeling în Silfra, falia dintre plăci. Aici există una dintre cele mai limpezi ape din lume, care provine din Langjökull, al doilea cel mai mare ghețar din Islanda.

Curiozități despre Islanda:

De ce nu există McDonald’s în Islanda?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot