Care sunt țările care nu au armată? Cine le apără? Care este singura țară din NATO fără armată?

18.06.2020
Care sunt țările care nu au armată? Cine le apără? Care este singura țară din NATO fără armată?

Armata este o forță puternic înarmată, extrem de organizată, destinată în primul rând războiului. Mai toate statele din lume beneficiază de forțe militare, fie ele terestre, marine, aeriene sau spațiale. Dacă până nu demult cele mai puternice armate erau cele mai numeroase, astăzi cele mai puternice sunt armatele dotate din punct de vedere tehnologic.  Totuși, există și state care nu dețin armată, unele dintre ele chiar membre NATO.

În lume există 21 de state care, fie au renunțat definitiv la armată, fie au fost obligate de marile puteri să-și desființeze propria armată. Există și state care, deși nu au armată, păstrează forțe paramilitare.

Andorra, un stat cu o suprafață de 468 de kilometri pătrați, nu are armată și nici nu ar avea nevoie. De apărarea Andorrei sunt responsabile Franța și Spania, cele două mari vecine ale micului stat. Franța este țara care se îngrijește și de defensiva Monaco-ului.

Nici Costa Rica nu are armată. De fapt, Costa Rica a fost prima țară care a eliminat formal forțele militare. Constituția acesteia a interzis din 1949 formarea unei armate permanente.

Dominica nu avut armată propriu-zisă din 1981 din cauza unui atentat de lovitură de stat.

Grenada a avut forță armată până în anul 1983, când țara a fost invadată de americani.

Armata Haitiului a fost desființată în iunie 1995, dar rebelii au cerut restabilirea acesteia. Poliția Națională Haitiană este cea care menține câteva unități paramilitare.

Insulele Marshall nu au armată și sunt apărate de Statele Unite ale Americii. La fel se întâmplă și cu Palau și Statele Federate ale Microneziei.

De menținerea păcii din Insulele Solomon și Kiribati se ocupă forțele armate ale Australiei și Noii Zeelande. Tot armata Australiei se ocupă și de apărarea Nauru.

Panama și-a desființat forțele armate în anul 1990. De apărare se ocupă polița statului din America Centrală.

Sfânta Lucia, o țară insulară situată în arhipelagul Caraibe între Martinica și Barbados, nu deține nici ea armată. O unitate specială de servicii este menținută pentru scopuri interne.

Liechtenstein este cea mai apropiată țară de România care nu are armată. De fapt, în Liechtenstein armata este permisă doar în vreme de război. Totuși, apărarea micului stat intră în responsabilitatea Elveției.

Nici Vatican nu are armată, dar nici nu apără nimeni acest stat. Nu există tratat de apărare cu Italia, întrucât s-ar încălca neutralitatea Vaticanului.

Care este singura țară din NATO fără armată?

Islanda este un stat aparte. Deși nu mai are armată din 1869, Islanda este membru NATO încă de la începutul alianței, din 1949. Cu toate că Islanda nu are armată, încă păstrează o forță militară expediționară de menținere a păcii, o pază de coastă militarizată extinsă, un serviciu de poliție și o forță tactică de poliție.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot