Care este singura țară din lume unde TOȚI LOCUITORII AU ACCES LA INTERNET?

20.07.2021
Care este singura țară din lume unde TOȚI LOCUITORII AU ACCES LA INTERNET?

Este dificil să ne imaginăm lumea fără Internet. În afară de rețelele sociale online, videoclipuri, activități bancare online și sarcini pentru temele alimentate de Wikipedia, Internetul sprijină tranzacțiile financiare și activitățile economice din întreaga lume.

Fără internet, companiile aeriene, băncile și piețele bursiere nu ar putea coordona în timp real interacțiunile lor globale sau – în multe cazuri – interacțiunile lor naționale și locale. Cu toate acestea, la fel ca multe concepte globale, internetul este uneori o idee prea mare și prea complexă pentru mulți dintre noi. Mai mult, comerțul electronic sau cumpărăturile online au devenit una dintre cele mai mari utilizări ale internetului.

Singura țară din lume unde toate casele sunt legate la internet

Islanda a rămas cel mai bun protector din lume al libertății internetului în perioada de acoperire. Utilizatorii acestei țări insulare se bucură de conectivitate aproape universală, restricții minime privind conținutul online și protecții puternice pentru drepturile lor online.

Aproape 100% din populația din Islanda folosește internetul. Piața tehnologiei informației și comunicațiilor din țară (TIC) este diversă, iar reglementarea TIC este atât echitabilă, cât și independentă. Cu acces aproape omniprezent, islandezii sunt utilizatori înrăiți ai internetului.

Conform datelor din 2019 de la Eurostat, 100% din populație folosește internetul (99% în ultimele trei luni), iar 98% dintre gospodării au conexiuni la internet.

Islanda continuă să-și îmbunătățească infrastructura TIC. În prima jumătate a anului 2019, majoritatea populației care utiliza internetul a fost conectată prin cablu cu fibră optică (59%), în timp ce un număr în scădere a rămas conectat prin linia digitală de abonați sau tehnologia DSL (41%).

Tehnologia DSL înseamnă Digital Subscriber Line care s-ar putea traduce ca „linie de abonat digitală”. Informațiile sunt transmise pe linii analogice, obișnuite.

Atât acoperirea mobilă de generația a treia (3G), cât și cea de a patra generație (4G) sunt extinse. Mulți operatori de telefonie mobilă lucrează la dezvoltarea rețelelor 5G. Cel puțin trei furnizori de servicii de telefonie mobilă au primit permisiunea administrației poștale și a telecomunicațiilor (PTA) să dezvolte rețele 5G, despre care PTA spune că trebuie să deservească cel puțin 25% din populație până la sfârșitul anului 2021. În mai 2020, Nova a devenit primul operator de telefonie mobilă din Islanda care a oferit 5G clienților săi. Hotspoturile Wi-Fi publice sunt disponibile pe scară largă în toată țara.

Islanda
Astfel arată un oraș din Islanda

Nu există restricții impuse de guvern asupra conectivității în Islanda, iar guvernul nu exercită control tehnic sau legal asupra infrastructurii TIC. Conform articolului 72 din Legea privind comunicațiile electronice, guvernul poate „închide” sau „restricționa” internetul „în vreme de ostilități” sau în caz de urgență.

Foto: Pexels.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot