Ce țări folosesc propria rețea de internet?

01.09.2022
Ce țări folosesc propria rețea de internet?

Procesul globalizării a adus în viața oamenilor schimbări pe care le resimțim și astăzi. Internetul este probabil cel mai important aspect al dezvoltării globalizării. Acesta reușește să conecteze instant multiple surse sau informații din părți diferite ale planetei. Dezvoltarea internetului este strâns legată de apariția sistemului World Wide Web (www.), moment care a revoluționat comunicațiile. Sunt țări care au dezvoltat la nivel de țară propriile sisteme de internet. Ce state folosesc propriul internet?

De ce anumite țări au propriul internet?

Internet

La nivel mondial, sunt peste 4,9 miliarde de utilizatori care folosesc domeniul online pentru a se conecta cu diferite persoane sau pentru a descoperi noutățile zilei. Deși internetul este utilizat pe scară largă, câteva țări au decis izolarea comunicațiilor online. Asta înseamnă că, cetățenii din țara vizată nu pot găsi sau citi știri care se întâmplă în altă parte a lumii. Țările care au decis crearea unui intranet sunt:

Intranetul este o rețea online realizată de un stat național ca alternativă la internetul global, cu scopul de a monitoriza și controla comunicațiile cetățenilor, precum a restricționa accesul mass-media din zona exterioară. În Iran, acesta a fost denumit „internet halal”, adică „internet acceptat de către religie”.

China este cel mai mare consumator de internet la scară mondială, cu peste 1 miliard de utilizatori. În anul 1998, guvernul de la Beijing a format o cenzură online, astfel la ora actuală este interzisă orice rețea online venită din Occident. Pentru a nu provoca revolte naționale, s-au creat diverse alternative. Spre exemplu, platforma Whatsapp a fost înlocuită cu Wechat.

În Cuba, internetul este interzis săracilor

Cuba este unul dintre actorii internaționali care au decis crearea unui sistem Intranet. Abordarea guvernului de la Havana este total diferită față de cea de la Beijing. Intranetul Cubanez limitează accesul internetului. Acest lucru este realizat printr-o lipsă totală de conectivitate, combinată cu prețuri exorbitante. Cei care își pot permite conexiunea online sunt cei din domeniul medical, juridic sau oficialii guvernamentali.

Rețeaua de internet a Coreei de Nord datează din anul 2000 și se numește Kwangmyong. Aceasta este un sistem online cu domeniu de nivel superior (.kp) care nu poate fi accesat la nivel global. Internetul din Coreea de Nord poate fi utilizat de către oficiali sau în mediul academic.

Începând cu anul 2020, Rusa a început izolarea comunicațiilor online, testând cu succes Intranetul denumit RuNet. Odată cu invazia Ucrainei, cetățenii ruși s-au regăsit privați de anumite conexiuni online, precum Facebook sau Twitter. Decizia Guvernului a făcut ca, la nivel național, să se retragă de pe piață mai multe platforme, printre care: Facebook, Google Pay, Twitter sau Instagram.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot