Ce țări folosesc propria rețea de internet?

01.09.2022
Ce țări folosesc propria rețea de internet?

Procesul globalizării a adus în viața oamenilor schimbări pe care le resimțim și astăzi. Internetul este probabil cel mai important aspect al dezvoltării globalizării. Acesta reușește să conecteze instant multiple surse sau informații din părți diferite ale planetei. Dezvoltarea internetului este strâns legată de apariția sistemului World Wide Web (www.), moment care a revoluționat comunicațiile. Sunt țări care au dezvoltat la nivel de țară propriile sisteme de internet. Ce state folosesc propriul internet?

De ce anumite țări au propriul internet?

Internet

La nivel mondial, sunt peste 4,9 miliarde de utilizatori care folosesc domeniul online pentru a se conecta cu diferite persoane sau pentru a descoperi noutățile zilei. Deși internetul este utilizat pe scară largă, câteva țări au decis izolarea comunicațiilor online. Asta înseamnă că, cetățenii din țara vizată nu pot găsi sau citi știri care se întâmplă în altă parte a lumii. Țările care au decis crearea unui intranet sunt:

Intranetul este o rețea online realizată de un stat național ca alternativă la internetul global, cu scopul de a monitoriza și controla comunicațiile cetățenilor, precum a restricționa accesul mass-media din zona exterioară. În Iran, acesta a fost denumit „internet halal”, adică „internet acceptat de către religie”.

China este cel mai mare consumator de internet la scară mondială, cu peste 1 miliard de utilizatori. În anul 1998, guvernul de la Beijing a format o cenzură online, astfel la ora actuală este interzisă orice rețea online venită din Occident. Pentru a nu provoca revolte naționale, s-au creat diverse alternative. Spre exemplu, platforma Whatsapp a fost înlocuită cu Wechat.

În Cuba, internetul este interzis săracilor

Cuba este unul dintre actorii internaționali care au decis crearea unui sistem Intranet. Abordarea guvernului de la Havana este total diferită față de cea de la Beijing. Intranetul Cubanez limitează accesul internetului. Acest lucru este realizat printr-o lipsă totală de conectivitate, combinată cu prețuri exorbitante. Cei care își pot permite conexiunea online sunt cei din domeniul medical, juridic sau oficialii guvernamentali.

Rețeaua de internet a Coreei de Nord datează din anul 2000 și se numește Kwangmyong. Aceasta este un sistem online cu domeniu de nivel superior (.kp) care nu poate fi accesat la nivel global. Internetul din Coreea de Nord poate fi utilizat de către oficiali sau în mediul academic.

Începând cu anul 2020, Rusa a început izolarea comunicațiilor online, testând cu succes Intranetul denumit RuNet. Odată cu invazia Ucrainei, cetățenii ruși s-au regăsit privați de anumite conexiuni online, precum Facebook sau Twitter. Decizia Guvernului a făcut ca, la nivel național, să se retragă de pe piață mai multe platforme, printre care: Facebook, Google Pay, Twitter sau Instagram.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
Nicolae și Elena Ceaușescu au condus România după bunul plac. Cei doi aveau cunoștințe minime, spre deloc, în aproape orice domeniu, însă cu toate acestea au modelat țara după voința lor.... citește tot
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Omenirea este într-o continuă dezvoltare și schimbare. Grija pentru mediul natural și sănătatea umană a schimbat complet lumea în ultima perioadă. Industria auto s-a modificat mult în... citește tot
Ce le atrage pe muște în casele noastre?
Ce le atrage pe muște în casele noastre?
Muștele fac parte din ordinul Diptera, subordinul Brachycera, potrivit Wikipedia.org, și nu sunt agreate de niciun om. Aceste insecte parcă vin de nicăieri și sunt foarte cicălitoare.... citește tot