De ce este Whatsapp interzis în China? Ce alternativă există?

01.08.2022
De ce este Whatsapp interzis în China? Ce alternativă există?

Rețelele sociale au devenit un motor important în viața de zi cu zi pentru cetățenii din întreaga lume. Acestea ne ajută să rămânem conectați la viața cotidiană. Primul canal de social media a apărut în 1997, se numea SixDegrees și dispunea de o interfață prietenoasă prin care utilizatorii își puteau seta o imagine de profil sau puteau comunica prin mesaje.
La scară globală, schimbarea majoră s-a petrecut în 2004 când a apărut Facebook. Ulterior acestei rețele i s-au alăturat Instagram, Snapchat, Whatsapp sau TikTok ș.a. Acestea au putut fi folosite pe aproape întreaga suprafață a planetei până în anul 2017. Din rațiuni politice, China a interzis Facebook sau Whatsapp.

Ce alternativă există?

Whatsapp interzis

În anul 2014, Compania Facebook decide să cumpere rețeaua socială Whatsapp. În acest timp, Facebook era deja interzis în China, din anul 2009. Toate companiile de social media sub egida Facebook au fost eliminate, astfel și Whatsapp a fost și este în continuare interzis.

De ce chinezii n-au voie la Whatsapp?

Blocarea rețelelor sociale în China se bazează pe dorința nestăvilită a guvernului de la Beijing de a monitoriza ceea ce cetățenii pot sau vor să urmărească. Cenzura online este bazată și pe un cadru legal din anul 1998, când guvernul a creat un sistem care monitorizează internetul blocând orice serviciu pe care autoritățile îl consideră „dăunător”.

Rețelele sociale interzise în China sunt: YouTube, Google, Twitter, Facebook, Pinterest, Tumblr, Quora, Snapchat, Reddit, Instagram, Discord, Viber, Signal, Telegram. Practic, toate marile rețele din lume.

Deși guvernul interzice aceste platforme, există peste 4 milioane de oameni care au acces la aceste servicii prin utilizarea sistemelor VPN. Un sistem privat de internet pentru îndepărtarea locației Ip-ului. Pentru a ține populația conectată, guvernul chinez a implementat rețele proprii care pot verifica activitatea utilizatorilor: Weibo (similar Twitter), Kuaishou (similar Tiktok), Zhihu (similar Quora), Xiahongshu (similar Instagram) și WeChat care se poate compara cu Whatsapp și Facebook.

La nivel de cifre, WeChat este utilizat de peste 1.3 miliarde de oameni, pe când numărul total de utilizatori ai platformelor deținute de Facebook trece de 3.6 miliarde, Whatsapp fiind pe locul doi cu 2 miliarde.

La nivel mondial, 30 țări au reglementat legile privind conținutul media din platformele Media. Spre exemplu, Austria, Germania și Franța interzic negarea Holocaustului în online. Mai multe postări din rețelele sociale au fost blocate sau șterse în anul 2013.

Totodată, Rusia a limitat accesul cetățenilor începând cu invazia din Ucraina din februarie 2022. Interzicerea platformelor total se practică în China, Rusia, Iran și Coreea de Nord. Dintre acestea, doar în Coreea de Nord internetul este interzis prin lege. Doar în cadrul universităților fiind anumite calculatoare cu acces, dar cu acces limitat și constrâns.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot