„În comunism ne dădea statul case”. Comunismul din China oferă case asemeni celui din România?

19.01.2024
„În comunism ne dădea statul case”. Comunismul din China oferă case asemeni celui din România?

Comunismul este o ideologie de stat care s-a dezvoltat de-a lungul timpului în mai multe țări. Exemplul României nu este unul pozitiv, deoarece greutățile statului se răsfrângeau asupra cetățenilor, lucru care a dus și la prăbușirea sistemului. Comuniștii aveau obiceiul de a oferi case celor care munceau. În China se oferă case cum se dădeau în România?

Care sunt diferențele între comunismul din China și cel care era în România?

China

China este un stat cu o populație exorbitantă, care are nevoie zilnic de o cantitate enormă de hrană pentru a-și hrăni societatea. În același timp, ultimii zeci de ani au însemnat pentru societatea chineză o dezvoltare tehnologică incredibilă. Forța de muncă a țării reprezintă un procent important pentru economia mondială.

Cu toate acestea, sistemul este unul asupritor, în care societatea este condusă de un singur om și partidul din care acesta face parte. Această ultimă idee este cunoscută pentru urechile românilor trecuți de peste 35 de ani. În urmă cu peste 30 de ani, societatea românească era una închisă, gri, în care greutățile statului erau îndreptate spre oameni.

Din când în când, acest sistem reprezintă o nostalgie pentru o parte mică a românilor. Pentru cealaltă parte a oamenilor, comunismul a însemnat beznă, televiziune dată într-un anumit interval, rație și mâncare pe cartelă, cozi la mâncare unde dacă aveai ghinion nu mai prindeai, dar și imposibilitatea de a călători niciunde. Cu toate acestea, singurul lucru pozitiv de pe buzele tuturor era faptul că partidul comunist dădea case oamenilor, lucru opus față de democrația actuală.  Statul comunist nu oferea însă locuinţele din altruism, ci voia să-i aducă pe „oamenii muncii” aproape de fabricile și uzinele din marile orașe.

Pentru a face o paralelă, chinezii care trăiesc în comunism au voie:

În același timp, societatea este închinată partidului chinez, cei care se împotrivesc intră la închisoare. Alegerile din stat sunt de cele mai multe ori organizate intern tot de partid, iar practicarea religiei este total interzisă.

Oferă comunismul chinezesc locuințe cetățenilor?

Partidul comunist din China este condus de Xi Jinping, iar diferențele între societatea modernă și românească ante 1989 există. Chiar dacă cenzura este la fel de bine implementată, anumite drepturi sunt respectate și promovate în China.

Locuințele oferite în România au însemnat un punct important pe care românii și-l aduc aminte din epoca ceaușistă. Cu toate astea, în China statul NU OFERĂ locuințe, iar fiecare cetățean are posibilitatea (da și nu prea) de a-și procura singur casa sau apartamentul său.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot