De ce acoperișurile caselor din China, Korea și Japonia sunt curbate în sus?

30.05.2024
De ce acoperișurile caselor din China, Korea și Japonia sunt curbate în sus?

„Câte bordeie, atâtea obiceie”, spune o vorbă românească din popor. Fiecare nație are obiceiurile sale și tradițiile moștenite de secole. Și când vine vorba despre construcția locuințelor, fiecare popor are tehnicile sale. Dacă în Statele Unite sau Peru predomină casele din lemn, în Africa sunt răspândite casele din chirpici, iar în Thailanda din bambus. Fiecare tip de locuință are particularitățile sale, iar în Asia, în țări precum China, Korea sau Japonia, casele tradiționale au acoperișurile curbate în sus. Oare de ce?

De ce acoperișurile caselor din China, Korea și Japonia sunt curbate?

Motivul principal pentru care acoperișurile tradiționale din China, Coreea și Japonia sunt curbate în sus este unul ingineresc: pentru a permite ca lumina soarelui să ajungă la ferestre. Un alt motiv este acela că picăturile de ploaie nu se vor mai lovi de zidurile clădirii și astfel clădirea nu se va mai deteriora în timp de la umezeală.

„Cu cât era mai lungă streașina, cu atât mai mult protejează casa”, explică asiaticii.

Majoritatea caselor tradiționale japoneze sunt construite din lemn. Lemnul a fost folosit ca material de construcție în Japonia de secole din mai multe motive: a fost ușor de obținut, ieftin și foarte facil de lucrat. Lemnul a ajuns extrem de apreciat în Japonia pentru că a ajutat la menținerea ventilației și a oprit acumularea de mucegai pe cât posibil în verile umede din „Țara Soarelui Răsare”, scrie adayofzen.com. În plus, acest material este extrem de rezistent la cutremure.

Acoperișurile curbate, armă contra spiritelor rele?

Acoperișurile sunt foarte importante pentru arhitectura chineză: nu numai că protejează locuințele de elemente, dar au și un sens mai profund. De exemplu, acoperișurile templurilor sunt curbate, deoarece budiștii credeau că acest lucru ajută la îndepărtarea spiritelor rele, despre care se credea că iau forma unor linii drepte, scrie chinaculture.org.

Încă se mai construiesc clădiri cu acoperișul curbat?

Odată cu îmbunătățirea tehnicilor de construcție, designul clădirilor s-a schimbat. Pe străzile din Japonia sau China încă mai vezi acoperișuri curbate, când vine vorba despre clădirile rezidențiale, dar nu atât de multe. Multe dintre ele sunt curbate poate doar pentru aspectul estetic și pentru a păstra tradiția. Templele asiatice au rămas cele care poartă cu mândrie „acoperișurile curbate în sus”.

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot