De ce acoperișurile caselor din China, Korea și Japonia sunt curbate în sus?

30.05.2024
De ce acoperișurile caselor din China, Korea și Japonia sunt curbate în sus?

„Câte bordeie, atâtea obiceie”, spune o vorbă românească din popor. Fiecare nație are obiceiurile sale și tradițiile moștenite de secole. Și când vine vorba despre construcția locuințelor, fiecare popor are tehnicile sale. Dacă în Statele Unite sau Peru predomină casele din lemn, în Africa sunt răspândite casele din chirpici, iar în Thailanda din bambus. Fiecare tip de locuință are particularitățile sale, iar în Asia, în țări precum China, Korea sau Japonia, casele tradiționale au acoperișurile curbate în sus. Oare de ce?

De ce acoperișurile caselor din China, Korea și Japonia sunt curbate?

Motivul principal pentru care acoperișurile tradiționale din China, Coreea și Japonia sunt curbate în sus este unul ingineresc: pentru a permite ca lumina soarelui să ajungă la ferestre. Un alt motiv este acela că picăturile de ploaie nu se vor mai lovi de zidurile clădirii și astfel clădirea nu se va mai deteriora în timp de la umezeală.

„Cu cât era mai lungă streașina, cu atât mai mult protejează casa”, explică asiaticii.

Majoritatea caselor tradiționale japoneze sunt construite din lemn. Lemnul a fost folosit ca material de construcție în Japonia de secole din mai multe motive: a fost ușor de obținut, ieftin și foarte facil de lucrat. Lemnul a ajuns extrem de apreciat în Japonia pentru că a ajutat la menținerea ventilației și a oprit acumularea de mucegai pe cât posibil în verile umede din „Țara Soarelui Răsare”, scrie adayofzen.com. În plus, acest material este extrem de rezistent la cutremure.

Acoperișurile curbate, armă contra spiritelor rele?

Acoperișurile sunt foarte importante pentru arhitectura chineză: nu numai că protejează locuințele de elemente, dar au și un sens mai profund. De exemplu, acoperișurile templurilor sunt curbate, deoarece budiștii credeau că acest lucru ajută la îndepărtarea spiritelor rele, despre care se credea că iau forma unor linii drepte, scrie chinaculture.org.

Încă se mai construiesc clădiri cu acoperișul curbat?

Odată cu îmbunătățirea tehnicilor de construcție, designul clădirilor s-a schimbat. Pe străzile din Japonia sau China încă mai vezi acoperișuri curbate, când vine vorba despre clădirile rezidențiale, dar nu atât de multe. Multe dintre ele sunt curbate poate doar pentru aspectul estetic și pentru a păstra tradiția. Templele asiatice au rămas cele care poartă cu mândrie „acoperișurile curbate în sus”.

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot