De ce blocurile înalte din Japonia nu cad la cutremure?

23.02.2023
De ce blocurile înalte din Japonia nu cad la cutremure?

Japonia este una dintre cele mai cutremurate țări din lume. Însă, chiar și în fața unor cutremure puternice, blocurile înalte din Japonia nu cad. Care este, de fapt, secretul acestor mastodonți? Ce anume face ca aceste clădiri să fie atât de rezistente la seisme?

De ce blocurile înalte din Japonia nu cad la cutremure?

Japonia este țara unde se produc cele mai multe seisme. Anual, în Japonia se produc în medie 5.000 de cutremure, ceea ce înseamnă că media zilnică se situează în jurul valorii de 13,7.  În fiecare an, aici, se produc aproximativ 160 de cutremure cu o magnitudine de 5 sau chiar peste 5 grade pe scara Richter.

Pentru a înțelege de ce clădirile din Japonia sunt extrem de rezistente la seisme, trebuie să luăm în considerare câțiva factori cheie. Primul dintre aceștia este faptul că Japonia este situată pe o margine tectonică activă, iar seismele sunt o parte normală a vieții cotidiene. În consecință, guvernul și industria construcțiilor au investit în mod serios în cercetarea și dezvoltarea unor tehnologii avansate de construcție.

Unul dintre aceste tehnologii este cunoscut sub numele de „tehnologia anti-seism”. Acesta implică utilizarea unor sisteme sofisticate de amortizare și stabilizare, precum și a unor materiale speciale, precum oțelul și betonul armat. Aceste materiale au fost proiectate pentru a fi mai flexibile și mai rezistente la mișcările tectonice.

De asemenea, în Japonia, există și norme de construcție foarte stricte care trebuie respectate cu strictețe. Aceste norme includ nu doar materialele utilizate, ci și design-ul clădirilor, precum și utilizarea de metode de construcție avansate. În plus, există cerințe specifice cu privire la amplasarea și construirea clădirilor în funcție de gradul de risc seismic din zonă.

Niponii monitorizează ca la carte seismele

Un alt factor important este monitorizarea și prevenirea daunelor la clădiri. În Japonia, există o rețea largă de senzori de cutremur care sunt conectați la un sistem central de alertă timpurie. Acesta poate emite avertismente cu privire la un cutremur iminent și poate ajuta la reducerea daunelor la clădiri prin oprirea lifturilor și a altor sisteme care pot fi afectate de mișcările seismice.

În plus, construcția de blocuri înalte în Japonia este foarte competitivă și încurajează inovația și cercetarea continuă. Constructorii concurează pentru a proiecta clădiri mai înalte și mai rezistente, și pentru a utiliza tehnologii noi și îmbunătățite. Acest lucru a condus la o industrie puternică și inovatoare, care continuă să îmbunătățească nivelul de securitate și rezistență la cutremure în Japonia.

În final, secretul clădirilor înalte rezistente la cutremure din Japonia este o combinație de cercetare, inovație și reglementări stricte. Acestea contribuie la o construcție sigură și durabilă, care poate face față seismelor puternice care apar frecvent în această țară. În ciuda tuturor acestor eforturi, însă, nu toate clădirile din Japonia sunt la fel de rezistente la seisme. Există încă clădiri vechi sau mai puțin rezistente care sunt vulnerabile la daunele provocate de cutremure. În plus, chiar și cele mai avansate tehnologii nu pot garanta 100% siguranță în fața unui cutremur puternic.

Prin urmare, Japonia și-a continuat cercetările și a încurajat inovațiile în domeniul construcțiilor pentru a îmbunătăți nivelul de siguranță. De asemenea, este important ca aceste tehnologii și norme să fie aplicate în întreaga lume, mai ales în zonele cu risc seismic ridicat.

În concluzie, construirea de clădiri înalte rezistente la cutremure din Japonia este un rezultat al investițiilor serioase în cercetarea și dezvoltarea de tehnologii avansate de construcție, precum și a reglementărilor stricte și a unei industrii competitive. Acestea pot face față cu succes seismelor puternice și pot asigura siguranța locuitorilor și a proprietăților lor.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Ce a pățit o româncă după ce a cumpărat un câine de rasă de pe...
SCANDALUL care poate distruge Casa Regală. Ce se va întâmpla dacă Kate Middleton şi Prinţul...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
Cât te costă, anual, să-ți lași dispozitivele în priză: obiceiul „prost” de care trebuie să...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising