De ce blocurile înalte din Japonia nu cad la cutremure?

23.02.2023
De ce blocurile înalte din Japonia nu cad la cutremure?

Japonia este una dintre cele mai cutremurate țări din lume. Însă, chiar și în fața unor cutremure puternice, blocurile înalte din Japonia nu cad. Care este, de fapt, secretul acestor mastodonți? Ce anume face ca aceste clădiri să fie atât de rezistente la seisme?

De ce blocurile înalte din Japonia nu cad la cutremure?

Japonia este țara unde se produc cele mai multe seisme. Anual, în Japonia se produc în medie 5.000 de cutremure, ceea ce înseamnă că media zilnică se situează în jurul valorii de 13,7.  În fiecare an, aici, se produc aproximativ 160 de cutremure cu o magnitudine de 5 sau chiar peste 5 grade pe scara Richter.

Pentru a înțelege de ce clădirile din Japonia sunt extrem de rezistente la seisme, trebuie să luăm în considerare câțiva factori cheie. Primul dintre aceștia este faptul că Japonia este situată pe o margine tectonică activă, iar seismele sunt o parte normală a vieții cotidiene. În consecință, guvernul și industria construcțiilor au investit în mod serios în cercetarea și dezvoltarea unor tehnologii avansate de construcție.

Unul dintre aceste tehnologii este cunoscut sub numele de „tehnologia anti-seism”. Acesta implică utilizarea unor sisteme sofisticate de amortizare și stabilizare, precum și a unor materiale speciale, precum oțelul și betonul armat. Aceste materiale au fost proiectate pentru a fi mai flexibile și mai rezistente la mișcările tectonice.

De asemenea, în Japonia, există și norme de construcție foarte stricte care trebuie respectate cu strictețe. Aceste norme includ nu doar materialele utilizate, ci și design-ul clădirilor, precum și utilizarea de metode de construcție avansate. În plus, există cerințe specifice cu privire la amplasarea și construirea clădirilor în funcție de gradul de risc seismic din zonă.

Niponii monitorizează ca la carte seismele

Un alt factor important este monitorizarea și prevenirea daunelor la clădiri. În Japonia, există o rețea largă de senzori de cutremur care sunt conectați la un sistem central de alertă timpurie. Acesta poate emite avertismente cu privire la un cutremur iminent și poate ajuta la reducerea daunelor la clădiri prin oprirea lifturilor și a altor sisteme care pot fi afectate de mișcările seismice.

În plus, construcția de blocuri înalte în Japonia este foarte competitivă și încurajează inovația și cercetarea continuă. Constructorii concurează pentru a proiecta clădiri mai înalte și mai rezistente, și pentru a utiliza tehnologii noi și îmbunătățite. Acest lucru a condus la o industrie puternică și inovatoare, care continuă să îmbunătățească nivelul de securitate și rezistență la cutremure în Japonia.

În final, secretul clădirilor înalte rezistente la cutremure din Japonia este o combinație de cercetare, inovație și reglementări stricte. Acestea contribuie la o construcție sigură și durabilă, care poate face față seismelor puternice care apar frecvent în această țară. În ciuda tuturor acestor eforturi, însă, nu toate clădirile din Japonia sunt la fel de rezistente la seisme. Există încă clădiri vechi sau mai puțin rezistente care sunt vulnerabile la daunele provocate de cutremure. În plus, chiar și cele mai avansate tehnologii nu pot garanta 100% siguranță în fața unui cutremur puternic.

Prin urmare, Japonia și-a continuat cercetările și a încurajat inovațiile în domeniul construcțiilor pentru a îmbunătăți nivelul de siguranță. De asemenea, este important ca aceste tehnologii și norme să fie aplicate în întreaga lume, mai ales în zonele cu risc seismic ridicat.

În concluzie, construirea de clădiri înalte rezistente la cutremure din Japonia este un rezultat al investițiilor serioase în cercetarea și dezvoltarea de tehnologii avansate de construcție, precum și a reglementărilor stricte și a unei industrii competitive. Acestea pot face față cu succes seismelor puternice și pot asigura siguranța locuitorilor și a proprietăților lor.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot