Câte cutremure au loc zilnic în Japonia? Dar în fiecare an?

31.08.2021
Câte cutremure au loc zilnic în Japonia? Dar în fiecare an?

Cu toții cunoaștem faptul că Japonia este țara unde se produc cele mai multe și mai dese cutremure de pământ. Nu de puține ori, această țară a fost dată ca exemplu pentru modul în care construiește și, mai ales, pentru felul în care reacționează în caz de cutremur.

În ianuarie 1995, un seism devastator de 7,3 grade pe scara Richter a lovit orașul Kobe. Bilanțul a fost cumplit: peste 6.400 de morți, 150.000 de clădiri distruse, o secţiune de un kilometru dintr-o autostradă prăbuşită. Totalul pagubelor materiale s-a ridicat la peste 102 miliarde de dolari, adică 2,5% din PIB-ul țării.

Acela a fost momentul care i-a trezit pe niponi. După acel cutremur, au pus bazele complexului „Earth-Defense”, cel mai mare şi mai sofisticat simulator de seisme, unde se efectuează teste de rezistentă pentru diverse tipuri de construcţii.

Cât de des se produc cutremure în Japonia?

Istoria cutremurelor produse în Japonia (M este magnitudinea pe scara Richter, iar I este intensitatea pe scara Mercalli)

 

Anual, în Japonia se produc în medie 5.000 de cutremure, ceea ce înseamnă că media zilnică se situează în jurul valorii de 13,7.

Majoritatea seismelor produse în Japonia, și anume în jur de 3.800, au o magnitudine cuprinsă între 3,0 și 3,9 grade pe scara Richter, astfel că pot trece aproape neobservate. Explicația este aceea că epicentrul este situat la o distanță mare de coasta Japoniei.

Restul de aproximativ 1.200 pot avea magnitudini de 4,0-4,9 grade pe scara Richter. În schimb, în fiecare an se produc aproximativ 160 de cutremure cu o magnitudine de 5 sau chiar peste 5 grade pe scara Richter.

De ce are Japonia atât de multe cutremure?

Arhipelagul japonez este situat de-a lungul Cercul de Foc al Pacificului. Cu o lungime de 40.000 km, este cea mai întinsă și activă zonă vulcanică de pe Terra, concentrând 62% dintre vulcanii activi existenți în lume (peste 450 dintre cei 600 vulcani activi). Pe teritoriul Japoniei există 265 de vulcani activi

Japonia este foarte activă din punct de vedere seismic deoarece este situată la joncțiunea a patru plăci tectonice: placa Eurasiană, placa Filipineză, placa Pacificului și placa Nord-Americană.

Cutremurele apar atunci când presiunea este exercitată de o placă pe cealaltă și poate fi împărțită în trei categorii:
1) cutremure care au loc în apropierea limitei plăcii;
2) seisme care au loc în interiorul plăcii;
3) cutremure interioare de mică adâncime.

În momentul de față, Coasta Pacificului a arhipelagului nipon este împinsă în sus de plăcile tectonice Pacifică și Filipineză. Acest lucru duce la o activitate seismică foarte ridicată în zona de coastă, care se întinde de la nord la sud prin insulele mari Hokkaido, Honshu, Shikoku și Kyushu.

O altă explicație a numărul foarte mare de cutremure care se produc în Japonia îl reprezintă așa-numita „Groapă a Japoniei”, care este o zonă de subducție tectonică adâncă de 800 de metri.

Foto: Wikipedia.org și Quora

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot