Toți japonezii vor avea același nume de familie peste 500 de ani. Care este explicația?

05.04.2024
Toți japonezii vor avea același nume de familie peste 500 de ani. Care este explicația?

Cu o populație de peste 125 de milioane de oameni (a 12-a țară din lume ca număr de locuitori), Japonia este astăzi una dintre cele mai dezvoltate țări din lume. În mod ciudat, peste vreo 5 secole, toți locuitorii Japoniei vor purta același nume de familie: Sato. Cel puțin asta spune un studiu, citat de theguardian.com.

Așa cum în România cel mai comun nume este „Popescu”, în Japonia este „Sato”. O cercetare condusă de profesori de la Universitatea Tohoku (nordul Japoniei) prevede că, până în anul 2500, toţi japonezii vor purta numele de familie „Sato”. Cel mai probabil, se va ajunge la această situație din pricina scăderii demografice și a reglementărilor civile în vigoare, relatează agenția EFE.

În anul 2023, numele de familie „Sato” era purtat de 1,5% din populaţia japoneză, potrivit estimărilor unui studiu condus de profesorul Hiroshi Yoshida de la Centrul de cercetare socială şi economică privind îmbătrânirea, din cadrul Universităţii Tohoku.

Având în vedere tendinţele demografice de îmbătrânire rapidă şi de scădere a ratei natalităţii, care duc la o pierdere netă continuă a populaţiei, în viitor, toți japonezii se vor numi… „Sato”.

Studiul ia în considerare şi legea japoneză care prevede că, la momentul căsătoriei, soţul şi soţia trebuie să adopte acelaşi nume de familie, fie al lui, fie al ei. În Japonia, se foloseşte un singur nume de familie şi un singur prenume. Pe baza acestor factori, Yoshida estimează că în anul 2446, jumătate din populaţia japoneză va avea numele de familie „Sato” şi că până în 2531 toţi japonezii vor avea acelaşi nume de familie.

„Dacă numele de familie al tuturor este ‘Sato san’ (‘domnul sau doamna Sato’), nu va exista altă opţiune decât să se folosească doar prenumele pentru a se identifica. Acesta nu ar fi un scenariu ideal”, a declarat profesorul, pentru presa locală.

Cercetarea i-am pus pe jar pe oficialii japonezi, astfel că aceștia cer ca soţii şi soţiile să îşi poată păstra numele de familie după căsătorie, sau chiar să aibă două nume de familie, aşa cum se întâmplă în ţări precum Spania sau Portugalia.

Care este originea numelui Sato?

Numele este alcătuit din două elemente: „sa”, care înseamnă „ajutor” și „to”, care înseamnă „glicină”. Numele Sato a fost cel mai probabil purtat inițial de cineva generoas, care trăia lângă o plantă de glicină.

Foto: Depositphotos.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot