Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”

11.04.2024
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”

Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară au avut o întârziere medie de 18 secunde pe an, ba că a fost deschisă o anchetă în Japonia după ce un tren ar fi întârziat un minut, ba că singurul motiv pentru care ar putea să întârzie un tren sunt dezastrele naturale. Este acest lucru adevărat sau este doar un mit și e vorba de mult marketing la mijloc?

Este transportul feroviar japonez perfect?

Sistemul feroviar japonez este renumit pentru punctualitatea de care dă dovadă și pentru faptul că aduce întotdeauna pasagerii la destinație la timp. În Japonia sunt stații unde tranzitează și peste 2 milioane de pasageri în fiecare zi.

„Întârzierile au loc, dar nu sunt comunicate. Japonia este o țară foarte mare și trenurile pot întârzia din diferite motive: fie că este vorba despre un cutremur, o pană de curent, un copac căzut pe șine sau orice altceva. Așa că probabilitatea ca un tren să întârzie nu este deloc mare”, explică pe quora.com un tânăr care a lucrat ani buni pentru o companie japoneză și făcea naveta între Nagoya și Tokyo cu trenuri Shinkansen.

În urmă cu un an, prezentatorul de televiziune Dan Negru a fost în vacanță în Japonia și „a deființat” la rândul lui faimoasa punctualitate a trenurilor japoneze. „Marketingul de țară exagerează! Știți acele știri care laudă punctualitatea ireproșabilă a trenurilor japoneze? Ei bine, se pare că asta este doar o strategie de marketing! Trenul cu care trebuia să plec dintr-un oraș în altul a înregistrat o întârziere de 90 de minute. Motivul? Plouă!”, a spus Negru.

Ce se întâmplă dacă întârzie trenul în Japonia?

Dacă un tren japonez întârzie cinci minute sau mai mult, pasagerilor săi li se eliberează un certificat. Ei pot arăta asta șefului sau profesorului lor ca scuză pentru întârziere, scrie bbc.com. Documentul se numește „Chien Shomeisho” și se traduce prin „Certificat de întârziere”.

Certificat de întârziere

De ce „la timp” nu este mereu… la timp?

Căile ferate elvețiene pretind a fi cele mai punctuale din Europa. Oficialii spun că 89,7% dintre trenurile sale au fost „la timp” între ianuarie și octombrie. Marea Britanie nu are aceeași reputație. Dar în ultimele 12 luni, 88,3% din serviciile sale feroviare au fost „la timp”. Înseamnă asta că trenurile britanice sunt aproape la fel de punctuale ca cele elvețiene? Nu neaparat, scrie bbc.com.

În primul rând, cele două țări au idei diferite despre când un tren este „la timp” („on time”, cum spun englezii). Pentru elvețieni, un tren întârzie dacă ajunge în gară la mai mult de trei minute după ora anunțată. În Marea Britanie, un tren întârzie abia dacă a depșit cinci minute față de ora de sosire anunțată.

„În două minute debarcă pasagerii, în șapte se curăță trenul”

În Japonia, orele de sosire și de plecare în fiecare stație sunt măsurate în secunde, conducătorii de tren fiind responsabili pentru stabilirea acestor ore.

„Deși zonele întreținute odinioară manual sunt acum administrate de sisteme moderne, există încă oameni în spatele acestor sisteme”, explică Hideki Hashimoto, unul dintre șefii East Japan Railway Company (JR East) pentru allabout-japan.com.

Hashimot mai spune: „Conductorii și mecanicii de tren verifică și sincronizează timpul pentru a rula sistemele noastre de gestionare a trenurilor, iar personalul nostru dă ordine pentru ce trenuri să se întoarcă și ce linii să activeze în cazul unei întârzieri de program. De exemplu, trenurile glonț călătoresc spre Tokyo și așteaptă 12 minute la gara Tokyo înainte de a se întoarce. Două minute sunt alocate pentru debarcarea pasagerilor, șapte minute pentru curățarea interiorului și rotirea scaunelor în sens opus și trei minute pentru îmbarcare. Toată lumea lucrează împreună pentru a respecta acest program și pentru a aduce trenul înapoi pe ruta de întoarcere la timp”.

Ca o concluzie, adevărul este întotdeauna la jumătate. Sigur, și trenurile japoneze sunt cele mai exacte din lume. Dar, aceste mijloace de transport supertehnologizate pot și întârzia. Totuși, autoritățile din Țara Soarelui Răsare nu au niciun interes să fie transparente cu privire la aceste întârzieri. Mitul cu punctualitatea trenurilor japoneze ar fi, astfel, distrus definitiv.

Foto: kidane-nippon.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
În anul 1992, Michael Jackson punea România pe harta lumii după ce alegea țara care doar ieșise din comunism destinația pentru unul dintre concertele sale din turneul „Dangerous World... citește tot
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ofertă de 50 de milioane de dolari!
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ...
În anul 1962, un bărbat de 37 de ani din Anglia pe nume Brendon Grimshaw a demisionat brusc. Brendon Grimshaw lucra ca redactor la o publicație din Dewsbury din Yorkshire, Anglia. Cu banii pe... citește tot
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot