Ce este „Cercul de Foc”?

21.09.2023
Ce este „Cercul de Foc”?

„Cercul de Foc” este un termen care se referă la o regiune geografică deosebit de activă seismic și vulcanic situată în Oceanul Pacific. Această zonă formează un inel aproape complet în jurul Oceanului Pacific și este cunoscută pentru activitatea seismică intensă, vulcani activi și cutremure frecvente. „Cercul de Foc” este, de fapt, un lanț lung de plăci tectonice și granițe de plăci care se întâlnesc în jurul acestui ocean.

Iată câteva caracteristici importante ale Cercului de Foc:

Vulcani activi: Cercul de Foc găzduiește aproximativ 75% dintre vulcanii activi din lume. Acești vulcani sunt responsabili pentru erupții spectaculoase și potențial distructive.

Cutremure frecvente: Din cauza mișcării plăcilor tectonice în această zonă, Cercul de Foc este predispus la cutremure frecvente și puternice. Unele dintre cele mai devastatoare cutremure din istorie au avut loc în această regiune.

Formarea arcului insular: Multe insule din Cercul de Foc sunt rezultatul subducției, un proces geologic în care o placă tectonică se înfige sub alta. Această subducție creează arcuri insulare, cum ar fi Japonia, Insulele Aleutine din Alaska și Insulele Solomon.

Activitatea seismică de-a lungul marginei continentale: În anumite zone ale Cercului de Foc, plăcile tectonice se ciocnesc de-a lungul marginii continentale, ceea ce poate duce la formarea de falii și cutremure importante, cum ar fi cele din California de Nord și de Sud în Statele Unite.

Zona inelară a tsunami-urilor: Datorită cutremurelor și erupțiilor vulcanice din această zonă, Cercul de Foc este cunoscut și pentru generarea tsunami-urilor. Aceste valuri oceanice gigantice pot provoca distrugeri devastatoare pe coastele din jurul Cercului de Foc.

Importanța geologică: Cercul de Foc este o regiune de mare importanță geologică, deoarece oferă ocazia de a studia procesele geologice majore, cum ar fi subducția și formarea arcului insular.

Vulcanii de foc și vulcanii noroioși: În Cercul de Foc se găsesc atât vulcani de foc, care erup cu lava și cenușă vulcanică, cât și vulcani noroioși, care erup cu noroi vulcanic lichid și gaz. Acești vulcani sunt responsabili pentru numeroase formațiuni geologice unice.

Cercul de Foc este o zonă geografică deosebit de dinamică și fascinantă, dar și foarte periculoasă, din cauza riscului ridicat de cutremure, erupții vulcanice și tsunami-uri. Este un subiect de cercetare important pentru geologi și seismologi din întreaga lume.

Prin ce țări trece ”Cercul de Foc”?

Cercul de Foc trece prin mai multe țări care se află în jurul Oceanului Pacific. Acest cerc este o zonă de activitate vulcanică și seismică intensă, iar unele dintre țările și teritoriile prin care trece includ:

 1. Chile
 2. Peru
 3. Ecuador
 4. Columbia
 5. Panama
 6. Costa Rica
 7. Nicaragua
 8. Honduras
 9. El Salvador
 10. Guatemala
 11. Mexic
 12. Statele Unite (Alaska)
 13. Canada (British Columbia și Yukon)
 14. Rusia (Kurile și Kamchatka)
 15. Japonia
 16. Filipine
 17. Indonezia
 18. Noua Guinee
 19. Noua Zeelandă
 20. Australia
 21. Insulele Solomon
 22. Vanuatu
 23. Noua Caledonie
 24. Fiji
 25. Tonga
 26. Samoa.

Această listă nu este exhaustivă, deoarece Cercul de Foc nu este un contur precis și uniform, ci mai degrabă o zonă înconjurată de granițele plăcilor tectonice. În această regiune, plăcile tectonice se ciocnesc, se subduc una sub alta sau se separă, ceea ce duce la activitatea vulcanică și seismică intensă care caracterizează Cercul de Foc.

Unde se produc cele mai multe cutremure din lume?

Cele mai multe cutremure din lume au loc în Japonia. Țara se află într-o zonă geologică foarte activă, cunoscută sub numele de „Cercul de Foc al Pacificului,” unde mai multe plăci tectonice se intersectează. Această interacțiune a plăcilor tectonice duce la o activitate seismică semnificativă în țară.

Japonia a avut parte de numeroase cutremure de-a lungul istoriei, inclusiv câteva dintre cele mai devastatoare din lume. Un exemplu este Cutremurul Kanto din 1923, care a avut o magnitudine estimată de 7,9 grade pe scara Richter și a cauzat moartea a zeci de mii de oameni. Un alt cutremur semnificativ a fost Cutremurul Tohoku din 2011, care a avut o magnitudine de 9,0 grade pe scara Richter și a generat un tsunami devastator.

Cutremurele din Japonia pot varia în magnitudine, de la mici la mari, dar țara este bine pregătită pentru gestionarea lor. Clădirile și infrastructura din Japonia sunt proiectate pentru a face față cutremurelor, iar țara are un sistem de alertă timpurie pentru seismele care permite oamenilor să se pregătească în avans.

Ce trebuie să faci în caz de cutremur?

În cazul unui cutremur, este important să urmați anumite măsuri de siguranță pentru a vă proteja și a minimiza riscul de rănire sau daune materiale. Iată ce trebuie să faceți în caz de seism:

Stai în siguranță: Dacă sunteți în interior, rămâneți acolo și luați imediat măsuri de protecție. Adăpostiți-vă sub o masă solidă, birou sau altă structură rezistentă care vă poate oferi o protecție. Evitați ferestrele, oglinzile și obiectele care s-ar putea prăbuși. Dacă sunteți în aer liber, încercați să vă îndepărtați de clădiri, stâlpi electrici și alte obiecte care ar putea cădea.

Protejați capul și gâtul: Acoperiți-vă capul și gâtul cu mâinile sau cu un obiect solid pentru a vă proteja de obiectele care cad și vă pot răni.

Stabilizați-vă: Încercați să vă mențineți echilibrul și să vă așezați pe podea dacă este posibil. Dacă sunteți într-un pat, culcați-vă și acoperiți capul și gâtul cu o pernă.

Așteptați până când cutremurul se oprește: Este important să rămâneți în poziția de protecție până când simțiți că mișcarea s-a oprit complet. Cutremurele pot avea mai multe replici sau oscilații ulterioare.

Evitați utilizarea lifturilor: Nu utilizați lifturile în timpul unui cutremur, deoarece acestea s-ar putea bloca sau ar putea cădea.

După cutremur:

Ascultați la radio sau urmăriți știrile pentru informații actualizate cu privire la situația de urgență și pentru orice instrucțiuni suplimentare.

Este important să aveți întotdeauna un plan de urgență pentru cutremure și să vă familiarizați cu măsurile de siguranță în caz de cutremur. Fiind pregătiți și știind cum să acționați în timpul unui cutremur, puteți să vă protejați viața și să minimizați riscul de rănire.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Alege cele mai bune soluții pentru plata neasistată! Începe cu simplificarea procesului de plată și a proceselor administrative cu ajutorul unui POS Outdoor fiabil și performant care să țină... citește tot
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot