Care este țara cu cei mai mulți vulcani activi din lume?

30.08.2021
Care este țara cu cei mai mulți vulcani activi din lume?

Vulcanii activi sunt motivul pentru care Insula Hawaii a primit nu cu mult timp în urmă încă un kilometru și jumătate de coastă, orașul El Rodeo din Guatemala nu mai poate fi locuit de oameni, iar aeroporturile din diferite regiuni ale lumii, precum Bali din Indonezia, au fost închise.

În ce țară există cei mai mulți vulcani activi?

În întreaga lume există în jur de 1.500 de vulcani activi, iar în Indonezia s-ar găsi cei mai mulți dintre aceștia: 129 dintr-un total de 147 care se află pe teritoriul țării. Dacă este să cităm o altă sursă, și anume Institutul Smithsonian din Washington, Indonezia ar avea 141 de vulcani dintre care 130 activi.

Majoritatea vulcanilor indonezieni fac parte dintr-un lanț muntos lung de peste 3.000 km, care se numește „Arc Sunda”. De-a lungul istoriei, vulcanii activi din Indonezia ar fi erupt de peste 1.170 de ori.

Cei mai activi vulcani din Indonezia sunt Kelud (1.731 metri) și Muntele Merapi (2.910 metri) de pe insula Java. Acesta din urmă, cunoscut și sub numele de Muntele de Foc, este printre cei mai periculoși vulcani din lume, el erupând de-a lungul vremii de 69 de ori. În octombrie 2010, erupția sa a declanșat un cutremur cu magnitudinea 7,7 grade pe scara Richter și un tsunami care a ucis 272 de oameni.

Din cauza reliefului muntos, suprafața agricola din Indonezia este de doar 10%. Există, totuși, numeroase plantații de orez, arbori de cauciuc și de cafea, trestie de zahăr, palmieri de ulei și chiar plantații de banane.

De ce are Indonezia cei mai mulți vulcani activi?

Motivul pentru care în Indonezia sunt cei mai mulți vulcani activi din lume este că această țară asiatică face parte din așa-numitul „Inel de Foc al Pacificului”. În interiorul acestui inel se află 452 de vulcani, marea majoritate nefiind însă activi.

Inelul de foc este o regiune în formă de potcoavă, care se învecinează cu Oceanul Pacific și care se găsește la intersecția a trei plăci tectonice: eurasiatică, care se deplasează spre sud, indian-australiană, care se deplasează către nord, și filipineză, care se deplasează spre vest.

Specialiștii spun că Indonezia are atât de mulți vulcani activi, încât peste 197 de milioane dintre locuitorii țării trăiesc la mai puțin de 100 km de un vulcan, iar nouă milioane se află la doar 10 kilometri.

Foto: Pexels.com și Pedalchile.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot