De ce își schimbă Indonezia capitala în anul 2024?

13.07.2023
De ce își schimbă Indonezia capitala în anul 2024?

Indonezia este o țară insulară, fiind formată din 17.508 insule și 33 de provincii. Statul asiatic are peste 275 de milioane de oameni, fiind al patrulea cel mai populat din lume. Capitala Indoneziei este Jakarta și are peste 10 milioane de locuitori, potrivit datelor din anul 2020.

Orașul este principalul centru politic, economic și cultural al țării, însă a devenit o zonă sufocantă la propriu pentru locuitori. Drept urmare, preşedintele Indoneziei, Joko Widodo, a anunțat că, în anul 2024, capitala va fi mutată la aproximativ 2.000 de kilometri de Jakarta.

Cum se va numi noua capitală a Indoneziei?

Nusantara va fi viitoarea capitală a Indoneziei, programată să fie inaugurată pe 17 august 2024, dată care coincide cu Ziua națională a țării, denumită Ziua Independenței. Nusantara va înlocui Jakarta ca și capitală națională, poziție pe care acest oraș a ocupat-o de la independența țării în 1945.

Viitoarea capitală a Indoneziei este situată pe coasta de est a insulei Borneo. Orașul va avea o suprafață de 2.560 kilometri pătrați, fiind înconjurat de peisaje deluroase, o pădure și un golf natural.

Construcția a început în iulie 2022 cu defrișarea terenului și construirea căilor de acces. Faza inițială, cunoscută sub numele de „Zona Centrală a Guvernului”, va cuprinde birouri guvernamentale, școli și spitale. Proiectul este estimat la 35 de miliarde de dolari americani și va fi finalizat în 2045.

Decizia a venit pentru a reduce povara de pe Jakarta, un oraș care se scufundă cel mai rapid din lume din cauza extragerii excesive a apelor subterane. Ba mai mult, datele oficiale au arătat că unele părţi din nordul Jakartei se scufundă cu 25 de centimetri pe an din cauza tasării. Cu toate acestea, vechea capitală va rămâne principalul centru comercial și financiar al țării, însă povara administrativă va fi mutată la Nusantara.

Cum a fost ales numele?

Cuvântul ”nusantara” înseamnă ”arhipelag” și a fost ales ca denumire pentru viitoarea capitală a Indoneziei pentru a întruchipa viziunea națională cunoscută sub numele de Wawasan Nusantara („Viziunea Nusantara” sau „Viziunea arhipelagului indonezian”). Acesta provine dintr-un dialect mai vechi al localnicilor. De asemenea, denumirea reflectă suprafața țării ca stat arhipelagic, potrivit wikipedia.org.

Foto: wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot