De ce își schimbă Indonezia capitala în anul 2024?

13.07.2023
De ce își schimbă Indonezia capitala în anul 2024?

Indonezia este o țară insulară, fiind formată din 17.508 insule și 33 de provincii. Statul asiatic are peste 275 de milioane de oameni, fiind al patrulea cel mai populat din lume. Capitala Indoneziei este Jakarta și are peste 10 milioane de locuitori, potrivit datelor din anul 2020.

Orașul este principalul centru politic, economic și cultural al țării, însă a devenit o zonă sufocantă la propriu pentru locuitori. Drept urmare, preşedintele Indoneziei, Joko Widodo, a anunțat că, în anul 2024, capitala va fi mutată la aproximativ 2.000 de kilometri de Jakarta.

Cum se va numi noua capitală a Indoneziei?

Nusantara va fi viitoarea capitală a Indoneziei, programată să fie inaugurată pe 17 august 2024, dată care coincide cu Ziua națională a țării, denumită Ziua Independenței. Nusantara va înlocui Jakarta ca și capitală națională, poziție pe care acest oraș a ocupat-o de la independența țării în 1945.

Viitoarea capitală a Indoneziei este situată pe coasta de est a insulei Borneo. Orașul va avea o suprafață de 2.560 kilometri pătrați, fiind înconjurat de peisaje deluroase, o pădure și un golf natural.

Construcția a început în iulie 2022 cu defrișarea terenului și construirea căilor de acces. Faza inițială, cunoscută sub numele de „Zona Centrală a Guvernului”, va cuprinde birouri guvernamentale, școli și spitale. Proiectul este estimat la 35 de miliarde de dolari americani și va fi finalizat în 2045.

Decizia a venit pentru a reduce povara de pe Jakarta, un oraș care se scufundă cel mai rapid din lume din cauza extragerii excesive a apelor subterane. Ba mai mult, datele oficiale au arătat că unele părţi din nordul Jakartei se scufundă cu 25 de centimetri pe an din cauza tasării. Cu toate acestea, vechea capitală va rămâne principalul centru comercial și financiar al țării, însă povara administrativă va fi mutată la Nusantara.

Cum a fost ales numele?

Cuvântul ”nusantara” înseamnă ”arhipelag” și a fost ales ca denumire pentru viitoarea capitală a Indoneziei pentru a întruchipa viziunea națională cunoscută sub numele de Wawasan Nusantara („Viziunea Nusantara” sau „Viziunea arhipelagului indonezian”). Acesta provine dintr-un dialect mai vechi al localnicilor. De asemenea, denumirea reflectă suprafața țării ca stat arhipelagic, potrivit wikipedia.org.

Foto: wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot