Povestea „The World Islands”, fabulosul arhipelag din Dubai care imită lumea

07.01.2022
Povestea „The World Islands”, fabulosul arhipelag din Dubai care imită lumea

La începutul anilor 2000, proiectul „The World Islands” (trad. în română „Insulele lumii”) a fost supus multor speculații. S-a zvonit că celebrități din întreaga lume au achiziționat câte o insulă, apoi că proiectul a fost abandonat, însă dezvoltarea acestuia este o întreagă poveste.

Acum, ceea ce a fost odată unul dintre cele mai ambițioase proiecte ale Emiratelor Arabe Unite seamănă mai mult cu un oraș fantomă nisipos, acționând ca întruchipare a luptelor financiare globale care au avut un impact atât de puternic asupra Dubaiului la sfârșitul anilor 2000.

Cum arată acum după mai bine de douăzeci de ani Insulele lumii și care este șansa pentru ca acestea să își atingă potențialul imaginat?

The World Islands, lumea în miniatură

Aflate la aproximativ 4 km de coasta Dubaiului, în Golful Persic, Insulele Lumii sunt o colecție de insule mai mici concepute pentru a reproduce lumea în miniatură, fiecare insulă fiind numită după țara pe care o reprezintă. Anunțate pentru prima dată în 2003, Insulele Lumii promiteau să fie următorul mare colos în domeniul călătoriilor de lux.

Așa cum este standard în orașul Dubai, „The World Islands” nu sunt, desigur, un fenomen natural. Arhipelagul a fost creat de firma de dezvoltare Nakheel Projects cu sediul în Dubai, un nume asociat cu multe proiecte de mare profil din regiune, inclusiv St. Regis Dubai, The Palm.

Insulele artificiale au fost create prin drenarea nisipului din Golf și transportul acestuia la locul desemnat, cu câteva milioane de tone de roci folosite pentru a-l menține pe loc. În total, există 300 de insule în Insulele Lumii, fiecare având o suprafață cuprinsă între 250.000 și 900.000 de metri pătrați. Întreaga colecție acoperă aproximativ 6 kilometri pătrați.

Cu toate acestea, în ciuda zarvei cauzate atunci când Insulele Lumii au fost anunțate pentru prima dată și a numeroaselor vânzări individuale de insule, prăbușirea financiară din 2008 a oprit activitatea ambițioasă a dezvoltării.

În acest moment, s-a estimat că aproape 15 miliarde de dolari au fost deja cheltuiți, dar doar o parte din insule au fost finalizate. Printre haosul de oprire a lucrărilor, dezvoltatorii au fost, de asemenea, forțați să nege zvonurile că „The World Islands” se scufundă înapoi în ocean.

Oaspeții pot vizita arhipelagul Insula Liban, singura insulă care a fost finalizată când lucrările la proiect s-au oprit inițial în 2008. Vizitatorii din Dubai pot face o excursie de o zi pe Insula Liban, unde se pot bucura de clubul de pe plajă, restaurantul cu piscină și de plaja în sine. Insula este disponibilă și pentru închiriere exclusivă pentru evenimente corporative, nunți sau întruniri private. Cel care a cumpărat-o este un om de afaceri din Abu Dhabi, Ravi Raman.

În cea mai mare parte, oportunitățile de dezvoltare și cumpărare din Insulele Lumii sunt un secret bine păzit. Potrivit elitetraveler, o insulă cu o suprafață de 505.925 de metri pătrați și nedezvoltată ar valora 16 milioane de dolari.

Foto: Deposit Photos

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising